eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Cortina: "Nagyobb csoda lenne a bentmaradás, mint a tavalyi feljutás!"

"Nagyobb csoda lenne a bennmaradás, mint a tavalyi feljutás!" - hangoztatta Pat Cortina, a pénteken kezdődő svájci világbajnokságon szereplő magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya.

A kanadai szakember szerint helyén kell kezelni a szereplést: most olyan erős ellenfelekkel találkozik együttes, amilyenekkel tétmérkőzésen még soha. Minden csoportellenfél - a szlovák, a kanadai és a fehérorosz is - NHL-es sztárokkal áll ki, míg a magyarok mostani keretében csak Szuper Levente és Vas János mondhatja el magáról, hogy volt szerződése tengerentúli profiligás alakulattal, ám egyikük sem lépett pályára az NHL-ben.

"A realitásokat nézve nekünk nem a vb elején kell villognunk, hanem a második héten. Persze ha a szlovákok vagy a fehéroroszok ellen van esély a bravúrra, akkor megpróbáljuk a lehetetlent. Kanada más, ellenük nincs keresnivalónk, persze egy meccsen bármi megtörténhet. Ha pedig a csoportban az utolsók leszünk, akkor sincs baj, mert játszunk a kiesés elkerüléséért a mi játékerőnkhöz közelebb állókkal" - mondta Cortina, aki az olasz válogatott kapitányaként már megismerte a világbajnokság semmihez sem hasonlítható légkörét.

"Tavaly Szapporóban a fiúk megdolgoztak azért, hogy most itt lehessenek, és a világ legjobbjaival vehessék fel a küzdelmet. A divízió I-ből bravúrral jutottunk tovább, most viszont kétnaponta keményebbnél keményebb meccsek várnak ránk."

A kvartettekből az utolsó helyezettek az alsóházban folytatják, és a körmérkőzések után az utolsó kettő kiesik. A magyarok a 16-os mezőnyben a leggyengébb helyen állnak a világranglistán, huszadikként. Magyarországon 2000 igazolt játékos és 17 fedett pálya van, míg a csoportellenfél Szlovákia 10 ezer hokist és 47 fedett arénát, Kanada 560 ezer (!) játékost, 2451 fedett és 11 ezer nyitott pályát tud felmutatni.

Az ellenfeleknél például a szlovák Michal Handzus négymillió, a kanadai Dany Heatley 10 millió dollárt keres, miközben a magyar szövetség éves költségvetése megközelítőleg egymillió dollár.

"Szeretnénk megmutatni, hogy nem véletlenül vagyunk itt. Jó lenne ismét csodát tenni, de nem lesz egyszerű- nyilatkozta a 231-szeres válogatott, 39 éves Kangyal Balázs csapatkapitány, aki nem felejtette el megemlíteni a néhány hete elhunyt csapattársát, Ocskay Gábort sem: - Azt viszont ígérhetem, hogy minden megteszünk, és küzdeni fogunk Gáborért is."

A vb legnagyobb esélyesének a címvédő oroszokat tartják, ők szerdán 5-1-re verték a Cortina-sereget. Mellettük a kanadai, a svéd, a finn vagy a cseh válogatott lehet a befutó.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 16:46
×
×
×
×