eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Cristiano Ronaldo nem szánja meg az Arsenalt

Az Arsenal-Manchester United rangadóval kezdődik a Premier League soros fordulója. E párosítás kiemelkedik az angol programból, de nem az egyedüli, nagy érdeklődésre számot tartó csata a hétvégi kínálatban. Hasonló figyelmet érdemes szentelni, például az Inter-Udinese, vagy a Schalke-Bayern mérkőzésnek is.

A forduló rangadója kétségtelenül az Arsenal-Manchester United mérkőzés. A vendégek számára jobbkor nem is jöhetett volna a találkozó. Az "Ágyúsoknál" annyi a sérült, hogy Cristiano Ronaldo azt mondhatta: "Kíméletre ne számítson az Arsenal, hiszen tizenegy játékosa azért maradt!"

Igaz, nem sokkal több, legalábbis, ami az egészségeseket illeti. Theo Walcott a vállát fájlalja, William Gallas a vádlijával kínlódik - de nekik legalább ötvenszázaléknyi esélyük van, hogy pályára tudnak lépni. Ellenben Emmanuel Adebayor, Emmanuel Eboue és az eltiltott Robin van Persie biztosan hiányozni fognak.

A fentebb említett játékosok hiánya elsősorban a támadójátékban ad szerény variációs lehetőséget Wengernek (megemlíthető: ráadásul a horvát-brazil Eduardo da Silva a tél óta, a cseh középpályás Tomas Rosicky tavasz eleje óta sérült), minden bizonnyal a mexikói Carlos Vela és a dán Nicklas Bendtner lesz a két támadó.

Minden hátráltató körülmény ellenére az Arsenalnak nyernie kellene, hogy lépést tartson a nagy négyes másik három tagjával, pedig az utóbbi három mérkőzésén nem tudott győzni. (Kétszer a bajnokságban, egyszer a BL-ben.) Közben a csapat korábbi kapusa, a jeles szakíró, Bob Wilson megszellőztette, hogy az utóbbi időben kapott rengeteg támadás (kritika) miatt Arsene Wenger a távozását fontolgatja - ezt azonban a francia menedzser határozottan cáfolta.

Napvilágot látott a Timesban még egy érdekes kritika: Tony Cascarino, a korábbi ír válogatott, az állandó kolumnista szerint gyenge az Arsenal játékosállománya, abból csak Cesc Fabregas tudott volna bekerülni a 2003-2004-ben veretlenül bajnoki címet nyert csapatba.

A Manchester Unitednél jobb a helyzet: a még heteken keresztül sérült Paul Scholes mellett csak Wes Brownra nem számíthat Sir Alex. Miután Wayne Rooney és Dimitar Berbatov a Celtic ellen csak a második félidőben szálltak be, szinte biztos, hogy most kezdenek - Carlos Tévez kárára.

Anglia, 12. forduló
Arsenal-Manchester United
Wigan-Stoke City
West Ham United-Everton
Hull City-Bolton
Sunderland-Portsmouth
Liverpool-West Bromwich
Blackburn-Chelsea (vasárnap)
Aston Villa-Middlesbrough (vasárnap)
Manchester City-Tottenham (vasárnap)

Fulham-Newcastle United (vasárnap)

A Serie A-ban az AS Roma már szombat este, a Bologna ellen megmutathatja, hogy a Chelsea elleni remeklés nem egyszeri kiugrási kísérlet volt a gödörből. Mindkét csapat az utóbbi öt bajnoki meccséből négyet elveszített. A hazaiaknál először ül majd a kispadon Szinisa Mihajlovics, akinek vezetőedzőként ez lesz a bemutatkozó mérkőzése a Serie A-ban.

A rómaiaknál ismét játszik Francesco Totti, aki a BL-meccsen már pályán volt, igaz, előtte, a Juve elleni rangadót kihagyta. Luciano Spalletti tervei szerint két olyan játékos is kezd majd, aki nem volt az alapcsapatban a Chelsea ellen: Max Tonetto és Rodrigo Taddei.

A Milan csak vasárnap játszik, ismét a forduló záró meccse a piros-feketéké. Az ellenfél a Lecce lesz, amely az utóbbi öt meccsén nyeretlen, egy veresége mellett négyszer is döntetlenre játszott. Várhatóan Kaka és Ronaldinho előtt ismét Marco Borriello lesz az ék. A Milan nem számíthat könnyű meccsre, döntetlen körüli eredmény a legvalószínűbb.

A forduló rangadóját az Inter és az Udinese játssza, a San Siróban. A két csapat azonos pontszámmal áll az AC Milan mögött a második és a harmadik helyen, mindkettő veretlen az utóbbi öt mérkőzésén.

Nagy csatára van kilátás - a legutóbbi idényben is azt vívtak a San Siróban, 1-1-es döntetlennel. Érdekes: a harmadik forduló óta az Udinese, köszönhetően elsősorban a Pepe, Quagliarella, Di Natale triónak, minden bajnoki mérkőzésén legalább két gólt szerzett.

José Mourinho még mindig nem bocsátott meg Adrianónak, habár nem zárta ki ennek lehetőségét. Így Ibrahimovic, Ballotelli és Mancini alkotja majd a támadó triót.

Olaszország, 11. forduló

Torino-Palermo (szombat)
Bologna-AS Roma (szombat)
Inmter-Udinese
Napoli-Sampdoria
Lazio-Siena
Chievo-Juventus
Fiorentina-Atalanta
Genoa-Reggina
Catania-Cagliari
Lecce-MilanA Real Madrid és a Barcelona már szombaton lejátssza a maga bajnoki mérkőzését. A bajnoki cím védője a Málagát fogadja, amely egy héttel korábban, a Barca ellen nagyon gyengén teljesített hazai pályán. Ám az is igaz, hogy a katalánok sokkal jobb formában vannak, mint a királyi klub futballistái.

Bernd Schuster együttese szerdán sorozatban a második BL-mérkőzését is elveszítette, s e találkozóval bezárólag legutóbbi öt mérkőzéséből mindössze egyet, az Athletic Bilbao elleni bajnokit tudta megnyerni. Ráadásul sérülések nehezítik a helyzetet: Arjen Robben biztosan nem játszhat, Ruben De la Red eszméletvesztése óta még nem kapott játékengedélyt az orvosoktól - bár a Marca szerint úgy érzi, már tökéletes állapotban van.

Asin Cardiel, a felkért kardiológus szakértő szerint is az Európa-bajnok középpályás már jól van, de azért tovább keresik az okát, miért esett össze hirtelen a pályán. Kétséges Pepe játéka, bár a brazil-portugál védő lába sokat javult. Ugyancsak kérdéses, hogy Sergio Ramos felépül-e kisebb lábsérüléséből, s még mindig érzékeny Ruud van Nistelrooy térde, noha a holland játszott a Juventus ellen is.

A Barcelona nagy formában van: szeptember 13 után sorozatban 11 mérkőzést megnyert, majd ugyan kedden csak döntetlenre játszott a Basellel a BL-ben, így is továbbjutott. Andres Iniesta sérült, hat héten keresztül nem játszhat, ez Guardiola legnagyobb gondja. Mint ahogy nem játszhat még vagy három hétig Eric Abidal sem.

A Barcánál a pályán kívül is zajlik az élet: Busquets nem írta alá a szerződéshosszabbítást, s arról beszélnek, hogy a klub megajánlattal lepi meg Cesc Fabregast, akit hajdanán elengedett az Arsenalhoz. Napvilágot látott a párizsi L'Équipe szavazásos felmérése, amely szerint a Barcelona csatára, Thierry Henry a legnépszerűbb francia sportoló, egyébként Franck Ribéryt és az úszó Laure Mamadou-t megelőzve.

Spanyolország, 10. forduló
Real Madrid-Málaga (szombat)
Barcelona-Valladolid (szombat)
Villarreal-Almería
Osasuna-Atlético Madrid
Racing-Sporting
Deportivo-Espanyol
RCD Mallorca-Athletic Bilbao
Numancia-Betis
Sevilla-Recreativo
Getafe-Valencia

4

A forduló nyitó mérkőzésén, az esélyesebb 1. FC Köln 2-1-re legyőzte a Hannovert, Huszti Szabolcs végigjátszotta a mérkőzést a vendégeknél. Schlaudraff góljával a piros-feketék szereztek vezetést, de a Köln, mindkét félidőben egy-egy gólt szerezve, fordított. A "kecskés" klub góljait két olyan játékos szerezte, aki ebben az idényben még nem talált a kapuba Bundesliga-mérkőzésen: a brazil Geromel és a Burkina Fasó-i Sanou.

Ma is rendeznek öt mérkőzést (a legnagyobb csatára Hamburgban van kilátás), de a slágermeccsek a vasárnapiak. Az újonc és listavezető Hoffenheim Dárdai Pál csapatához, a berlini Herthához látogat. A német sajtóban előszeretettel falusinak titulált meglepetés-csapat öt eddigi idegenbeli bajnokijából hármat megnyert az idényben, így Berlinben sem esélytelen a pontszerzésre.

Természetesen a legnagyobb érdeklődés a Schalke és a Bayern München mérkőzését előzi meg: a bajnokság előtt a királykékeket tippelték a Bayern legnagyobb riválisának, de egyelőre a gelsenkircheni csapat csak a negyedik, a bajor pedig a harmadik. Mind a két csapat a hatodik fordulóban kapott ki legutóbb.

Fred Ruttennek, a Schalke holland edzőjének nincs gondja az összeállítással, (az eltiltott Varela és Engelaar kivételével) szinte minden kulcsjátékosa hadra fogható. A Bayernnél Bastian Schweinsteiger és Philipp Lahm játéka kétséges. A török Hamit Altintop továbbra is sérült, így nem játszhat az ikertestvére, a Schalkét erősítő Halil ellen.

Németország, 12. forduló
1. FC Köln-Hannover 2-1
Karlsruhe-Bayer Leverkusen
Hamburg-Dortmund
Bochum-Werder Bremen
Wolfsburg-Energie Cotbus
Bielefeld-Mönchengladbach
Hertha BSC-Hoffenheim (vasárnap)
Schalke-Bayern München (vasárnap)
Frankfurt-Stuttgart (vasárnap)

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×