eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A magyar válogatott a második helyen várja a tavaszi folytatást a vb-selejtezőkön

Bár túlzás lenne elrugaszkodni a földről, jól jött a magyar csapatnak a portugálok újabb botlása. Szinte hihetetlen, de a magyar válogatott a második helyen várhatja csoportjában a tavaszt, s most sajnálhatja csak igazán, hogy nem játszott agresszívebben itthon a dánok ellen. Ami a többi csoportot illeti, az angolok és a spanyolok idegenben is megőrizték hibátlan mérlegüket, a nap meglepetését a svájciak pireuszi (de nem pirruszi) győzelme okozta

Meglepően szoros küzdelmet hozott az egész ősszel formán kívül játszó portugálok és az albánok lisszaboni mérkőzése. Arie Haan együttese megúszta gól nélkül a mérkőzést. Az albánok a 42. perctől tíz emberrel játszottak, Haan gyakorlatilag ugyanazzal a csapattal vívott ki döntetlent, amelyet Budapesten, különösen a második félidőben, rendkívül szerény képességűnek láttunk.

Mindez azt jelenti, hogy a dánok és a magyarok azonos pontszámmal állnak a csoport első két helyén, de a dánok egy meccsel kevesebbet játszottak, s még veretlenek

1. csoport
Málta-Magyarország 0-1, Portugália-Albánia 0-0
A csoport állása: 1. Dánia 7 pont (3 mérkőzés), 2. Magyarország 7 (4), 3. Portugália 5 (4), 4. Albánia 5 (4), 5. Svédország 5 (3), 6. Málta 0 (4)


Egyetlen percet kellett volna az izraeli válogatottnak kihúznia ahhoz, hogy az élen teleljen a csoportban. Ám hiába vezetett Yossi Benayoun góljával Rigában, a lettek kiegyenlítettek. Meglepetés született Luxemburgban (az, hogy a moldávok elvittek egy pontot), s még nagyobb Görögországban.

Az eddig százszázalékos görögök kikaptak a korábbi selejtezőiken csak vergődő svájciaktól Alexandre Frei tizenegyesgólját a 2004-es Eb-hős Hariszteasz kiegyenlítette, ám a svájciak az afrikai (kinshasai) születésű Blaise Nkufo találatával megszerezték a győzelmet, nyílttá téve mindkét továbbjutó hely sorsát. Nkufo, aki sérülése miatt kénytelen volt kihagyni az Európa-bajnokságot, a mostani sorozatban a svájciak minden mérkőzésén gólt lőtt.

2. csoport
Lettország-Izrael 1-1, Luxemburg-Moldova 0-0, Görögország-Svájc 1-2
A csoport állása: 1. Görögország 9, 2. Izrael 8, 3. Svájc 7, 4. Lettország 4, 5. Luxemburg 4, 6. Moldova 1


A harmadik csoport mindhárom mérkőzésén hazai győzelem született. A csehek (Jankulovski előkészítése után, Sionko fejes góljával) a vártnál talán nehezebben gyűrték le a szlovénokat, az északíreknek nem okozott gondot Európa leggyengébb válogatottjának legyőzése.

A szlovákok értékes győzelmet arattak a lengyelek ellen, s a csoport élén várhatják majd következő, tavaszi meccsüket. Mindez elsősorban a Bochum csatárának Stanislav Sestaknak az érdeme, aki a 85. és a 86. percben szerzett góljaival eltüntette a Smolarek-gól miatti hátrányt - sőt, fordított. Novemberben még játszanak egy mérkőzést a csoportban, a csehek San Marinóba utaznak.

3. csoport
Csehország-Szlovénia 1-0, Észak-Írország-San Marino 4-0, Szlovákia-Lengyelország 2-1
A csoport állása: 1. Szlovákia 9, 2. Lengyelország 7, 3. Szlovénia 7, 4. Csehország 4 (3), 5. Észak-Írország 4 (3), 6. San Marino 0 (2).


A negyedik csoportban csak két mérkőzést játszottak. Az oroszok magabiztosan, a németek a vártnál sokkal nehezebben nyertek. Moszkvában a finnek kétszer is öngóllal segítették meg a hazai csapatot, Pasanen és Lampi révén. Ám nem ezért nyert Guus Hiddink csapata, hanem mert Eb-sztárjai közül Zsirkov és Arsavin is elsőrangú teljesítményt nyújtott. A finnek legjobbja a kapusok, az Angliában védő Jaaskalainen volt.

Bár Michael Ballack is tudta végül vállalni a játékot, a németek csak nagyon nehezen törték fel a walesiek védelmét. Az egyetlen gólt a második félidő közepén Piotr Trochowski szerezte. Maga Ballack is közel járt a gólszerzéshez, a lécet találta el. Joachim Löw csapata egyáltalán nem játszott jól, sem szombaton az oroszok, sem most a walesiek ellen, de hat ponttal gazdagodott.

4. csoport
Oroszország-Finnország 3-0, Németország-Wales 1-0
A csoport állása: 1. Németország 10, 2. Oroszország 6 (3), 3. Wales 6, 3. Finnország 4 (3), 5. Azerbajdzsán 1 (3), 6. Liechtenstein 1 (3)


Az ötödik csoportban a spanyolok a negyedik mérkőzésüket is megnyerték, s immár sorozatban 27 mérkőzés óta veretlenek. (A magyar aranycsapat csúcs 32 találkozó.) Pedig rosszul indult számukra a brüsszeli találkozó, mert Wesley Sonck a negyedik selejtezőjén már az ötödik gólját is belőtte, s Fernando Torres megsérült.

Ám a folytatásban megint kiderült, hogy ma a Vörös Fúria Európa legjobbja: Andrés Iniesta kiegyenlített, majd az utolsó percekben David Villa a győztes gólt is megszerezte. A Valencia csatára ezzel a modern idők, az utóbbi negyven év leghatékonyabb spanyol csatára lett, a válogatottban szerzett góljai, illetve a mérkőzésszáma alapján.

5. csoport
Bosznia-Hercegovina-Örményország 4-1, Észtország-Törökország 0-0, Belgium-Spanyolország 1-2
A csoport állása: 1. Spanyolország 12, 2. Törökország 8, 3. Belgium 7, 4. Bosznia-Hercegovina 6, 5. Észtország 1, 6. Örményország 0

A hatodik csoportban az angolok győzni tudtak Minszkben is, s történetük során először négy győzelemmel kezdték a világbajnoki selejtező-sorozatot. A találkozó előtt sokat kritizált Steven Gerrard szép góllal szerzett vezetést, de ezt még a hazaiak kiegyenlítették. Ám nem bírtak a második félidőben Wayne Rooneyval, aki négy nap alatt négy, az utolsó három selejtezőn öt gólt szerzett a háromoroszlános mezben.

Mostani duplája eldöntötte a találkozót, s nagyon sínre rakta az angolok vonatát. A fehéroroszok különleges gólt lőttek: 22 sikeres passz előzte meg a találatukat. A horvátok számára nem jelentett gondot az andorrai amatőrök legyőzése, Rakitic két, Olic és Modric egy-egy gólt szerzett.

6. csoport
Horvátország-Andorra 4-0, Fehéroroszország-Anglia 1-3
A csoport állása: 1. Anglia 12, 2. Horvátország 7, 3. Ukrajna 7 (3), 4. Fehéroroszország 3 (3), 5. Kazahsztán 3, 6. Andorra 0.


A hetedik csoportban a litvánok a vártnál kisebb különbséggel, éppen csak legyűrték a feröerieket, a szerbek viszont nagyon értékes három pontot szereztek a teljesen szétesett osztrák csapat ellen. Radomir Antics csapata már 3-0-ra is vezetett Krasics, Jovanovics és Obradovics góljával, amikor Janko szépített.

7. csoport
Litvánia-Feröer-szigetek 1-0, Ausztria-Szerbia 1-3
A csoport állása: 1. Szerbia 9, 2. Litvánia 9, 3. Franciaország 4 (3), 4. Ausztria 4, 5. Románia 4 (3), 6. Feröer-szigetek 1.


A nyolcadik csoportban a grúzok és a bolgárok nem bírtak egymással, az írek Robbie Keane az ötödik percben szerzett góljával nyertek a ciprusiak ellen. Nagy csatát hozott Leccében az olasz és a montenegrói válogatott csatája. A Squadra Azzurra nem kapott ki (sőt, nyert), Marcello Lippi beállította ezzel Vittorio Pozzo rekordját, sorozatban harmincadszor maradt veretlen a válogatottjával. A mezőny legjobbjai egyébként a két gólt is szerző Aquilani, a kapus Amelia, illetve az ugyancsak gólt szerző Vucsinics voltak.

8. csoport
Írország-Ciprus 1-0, Grúzia-Bulgária 0-0, Olaszország-Montenegró 2-1
A csoport állása: 1. Olaszország 10, 2. Írország 7 (3), 3. 3. Bulgária 3 (3), 4. Montenegró 2 (3), 5. Grúzia 2, 6. Ciprus 1 (3)


Ismét kevés gólt hoztak a kilencedik csoport mérkőzései. A hollandok a szövetségi kapitány veje, Mark van Bommel góljával győztek Oslóban, az izlandiak Gunnarsson góljával győzték le a macedónokat.

9. csoport
Izland-Macedónia 1-0, Norvégia-Hollandia 0-1
A csoport állása: 1. Hollandia 9 (3), 2. Skócia 4 (3), 3. Izland 4, 4. Macedónia 3 (3), 5. Norvégia 2 (3)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×