eur:
388.64
usd:
360.92
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pici török vízifoci

A török válogatott hátrányból fordítva az utolsó percben szerzett góllal 2-1-re nyert a társrendező Svájc ellen a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában. A találkozó az óriási esőzés miatt irreális körülmények között zajlott, így a szép játékra esély sem volt. A házigazda svájciak így már biztosan nem juthatnak tovább.

Három török származású játékossal, de a sérült Frei és Streller nélkül állt ki a házigazda Svájc a törökök elleni meccsre, amelynek pikantériát adott a két együttes 2005-ös világbajnoki pótselejtezőjét követő botrány: Isztambulban a kiesés miatt csalódott hazai játékosok és szurkolók is bántalmaztak svájci futballistákat. Hasonló balhét most nem lehetett várni, de több helyzetnél is kiderült, hogy még izzik a levegő a játékosok között.

A törökök voltak kezdeményezőbbek, de ez helyzetekben nem, csak a labdabirtoklásban mutatkozott meg. Mire belelendültek volna a csapatok, leszakadt az ég, és óriási eső zúdult a bázeli pályára. Az özönvízszerű eső miatt mocsarasra ázott talaj több pontján is állt a víz, így a folyamatos játék lehetetlenné vált, és több pontatlan passzt lehetett látni, mint pontos átadást.

Az irreális körülmények között néha küzdöttek a csapatok, nagy gólhelyzet azonban nem akadt, így némileg váratlanul szerzett vezetést a házigazda. A svájci gólt két török hozta össze, de az eső is hozzájárult: a 32. percben Derdiyok elhúzta a labdát a kifutó kapus mellett, majd középre passzolt, de a játékszer kis híján megállt egy tócsában. A középen érkező Hakan Yakin így is odaért, és közelről az üres kapuba passzolt (1-0). A gólszerző - hasonlóan Lukas Podolskihoz - ezúttal sem ünnepelt látványosan.

A szünetben Fatih Terim két támadószellemű játékossal frissített, és a húzás bevált, hiszen az 57. percben az idei török gólkirály, Semih Sentürk fejjel bevette a svájci kaput Nihat remek beadása után (1-1).

Ezt követően a svájciak is nagyobb iramra kapcsoltak, és több veszélyes kontrát is vezettek, azonban Volkan mindig a helyén volt. Ekkor a házigazda állt közelebb a gólszerzéshez, a slusszpoén azonban az utolsó percben következett: a balról befelé cselező Arda váratlanul lövésre vállalkozott 20 méterről, a labda pedig az egyik védő lábán irányt változtatva becsapta Benagliót, és a kapuba hullott (1-2).

A svájciak vereségükkel már biztosan nem juthatnak tovább, míg a remekül küzdő török csapat az utolsó fordulóban ki-ki meccset játszik a csehekkel.

A meccs után mondták

Fatih Terim, a törökök szövetségi kapitány a mérkőzés után így nyilatkozott: "A szünetben azért imádkoztam, hogy álljon el az eső. A meccs előtt nem bántam volna, ha egy kicsit esik, de ekkora záport nem kívántam. Át kellett alakítanunk a taktikánkat, hiszen eredetileg azt terveztük, hogy sokat járatjuk a labdát, és lapos passzokkal építjük a támadásainkat, erre azonban nem volt lehetőség, mert a labda megállt a vízben. Ezért módosítanunk kellett, ez viszont nem ment könnyen, nagyon örülök, hogy szerencsésen cseréltem és Semih egyenlített. A mai győzelem hitet ad nekünk a csehek elleni sorsdöntő meccs előtt."

Jakob Kuhn, a svjáci válogatott szakvezetője szomorúan vette tudomásul a kiesést: "Nagyon csalódott vagyok. A csapatomnak nem tehetek szemrehányást, a játékosok mindent megpróbáltak. Az egész tornán rendkívül balszerencsések voltunk, sérülések sújtottak bennünket és kétszer szenvedtünk érdemtelenül vereséget. Ilyen a futball, hiába tettünk meg mindent a továbbjutásért. Emelt fővel búcsúzunk, nem történt tragédia, Svájc túl fogja élni a kudarcot. Portugália ellen is a maximumot nyújtjuk majd, meglátjuk, ez mire lesz elég."

Jegyzőkönyv

Svájc-Törökország 1-2 (1-0)

Svájc: Benaglio - Senderos, Müller, Magnin, Lichtsteiner - Yakin (Gygax, 85.), Gökhan Inler, Gelson Fernandes (Cabanas 76.), Behrami, Barnetta (Vonlanthen, 66.) - Derdiyok

Törökország:
Volkan - Emre Asik, Servet Cetin, Hakan Balta, Tümer Metin (Semih Sentürk, 46.) - Gökdeniz Karadeniz (Mehmet Topal, 46.) , Aurelio, Arda - Hamit Altintop, Tuncay, Nihat (Kazim-Kazim, 85.)

Gól: Hakan Yakin (32.), Semih Sentürk (57.), Arda Turan (93.)

Sárga lap: Tuncay Sanli (31.), Mehmet Aurélio (41.), Hakan Balta (48.) Eren Derdiyok (55.)

A meccs legjobbja az InfoRádió szerint: Arda Turan

A Galatasaray játékosa 1987. január 30-án született Isztambulban. 12 évesen, a Bayrampasa Altintepsisporból került a fővárosi nagycsapathoz. Ardát már a 2004-2005-ös szezonban gyakran felvezényelték az első kerethez, majd, hogy több játéklehetőséghez jusson, a következő idényt a Maniasporban töltötte.

2006 nyarán visszatért a Galatasarayba, néhány héttel később a csapat neki isköszönhette, hogy a Mladá Boleslav kiverésével bekerült a Bajnokok Ligájába.

Európa több élklubja figyeli fejlődését. Árát körülbelül 20 millió euróra becsülik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×