eur:
393
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Lengyel születésű csatár döntött a németek javára

Az egyik Lengyelországban született csatára, Lukas Podolski két góljával győzte le a német válogatott a lengyel csapatot az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjában. A Nationalelf a korábbi német erények mellett ezúttal lendületes, gyors és ötletes támadójátékra is képes volt, és valóban a kontinenstorna egyik esélyese.

A lengyel válogatott történelmet kívánt írni a klagenfurti meccsen, ugyanis korábban még egyszer sem győzött a németek ellen. Legutóbb a két évvel ezelőtti vb-n találkozott a két együttes, akkor a házigazda németek győztek 1-0-ra. A Nationalelf tagjait pedig az motiválta, hogy egy lengyel lap levágott fejjel ábrázolta Joachim Löw szövetségi kapitányt és Michael Ballack csapatkapitányt.

Joachim Löw bátor, támadó felfogású együttest küldött pályára villámgyors szélsőkkel, míg a lengyelek a magabiztos védekezésben és az egyedül előretolt Ebi Smolarek gólérzékenységében bíztak. Érdekesség, hogy két, Lengyelországban született labdarúgó, Lukas Podolski és Miroslav Klose is helyet kapott a fogadóirodák által favoritnak tartott német válogatottban.

Hamar kiderült a különbség a két taktika között, ugyanis a németek kezdeményeztek többet, és már a meccs elején vezetéshez juthattak volna. A negyedik percben Ballack passzából Klose lépett ki, és vezethette zavartalanul kapura a labdát, azonban lövés helyett önzetlenül Gomez elé tálalt, akit meglepett a passz, és becsúszva már nem érte el jól a labdát.

A lengyelek agresszíven próbálták megfékezni a német akciókat, de Ballackék domináltak, és a 20. percben egy újabb villámgyors német akció végén megszerezte a vezetést Joachim Löw együttese, kihasználva a lengyel csapat helyezkedési hibáit. Gomez játszott a leshatáron kilépő Kloséhoz, aki ezúttal is önzetlen volt, bepasszolt a középen érkező Podolskihoz, a Bayern csatára pedig tíz méterről bevette az üres kaput (1-0). A Lengyelországban született csatár nem ünnepelt látványosan találata után.

Az ötletesen és lendületesen játszó német válogatott a gól után is uralta a meccset, a lengyelek csak kontrákkal próbálkoztak, de elvétve jutottak el egyáltalán az ellenfél térfelére is. A 28. percben Lobodzinski cselezgetett a jobb szélen, majd váratlanul lövésre szánta el magát, de a lapos labdát Lehmann hárítani tudta. A jobb oldali lengyel középpályás később is aktívan játszott, és a 36. percben remekül passzolt középre, de Zurawski 12 méterről könnyelműen mellé lőtt, noha nem volt rajta védő.

A német csapatban is a jobb oldal volt aktívabb, Fritz szinte minden alkalommal megjátszható volt, és kiváló labdákat ívelt középre. Egy ilyen beadás után a 38. percben Gomez nem találta el a kaput a beadás után. Az első félidő egy lengyel helyzettel zárult: Lewandowski 25 méteres bombáját Lehmann védte.

A szünetben Leo Beenhakker a brazil származású Roger Guerreiróval frissítette együttesét, és a 26 éves játékos szinte első labdaérintéséből helyzetet alakított ki, de a bal szélről beívelt labdája elszállt a kapu előtt. A német csapat takarékosabban játszott a második játékrészben, a biztonságra törekedtek Fringsék, taktikusan tördelték a játékot, míg a lengyel gárda továbbra sem találta a fogást a riválison.

Igazi ziccerre a 70. percig kellett várni, ekkor Lahm beadását Ballack kapásból bombázta kapura, ám Boruc bravúrosan hárított. Két perccel később, némileg a semmiből újabb találatot szerzett a Nationalelf: a csereként beállt Schweinsteiger harcosan labdát szerzett, Klose elé tálalt, ám a támadó eltörte a játékszert, amely így pont az érkező Podolski elé pattant, aki 12 méterről kapásból a jobb felső sarokba lőtt óriási erővel (2-0).

A németek a továbbiakban is kézben tartották a meccset, és nem engedték kapujukhoz közel az ötlettelen lengyel együttest, így pedig könnyedén megmaradt a kétgólos előny.

Ballackék igazolták, hogy sokan miért tartják őket esélyesnek a végső sikerre is, míg a lengyeleknek sokat kell javulniuk, hogy a második helyre odaérjenek a B csoportban.

Jegyzőkönyv
Németország-Lengyelország 2-0 (1-0)

Németország: Lehmann - Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen - Fritz (Schweinsteiger 55.), Frings, Ballack, Podolski - Gomez (Hitzlsperger (75.), Klose (Kuranyi 91.).

Lengyelország: Boruc - Wasilewski, Zewlakow, Bak, Golanski (Saganowski, 75.) - Dudka, Lewandowski, Lobodzinski (Piszczek, 65.), Zurawski (Guerreiro, 46.), Krzynowek - Smolarek.

Gól: Podolski (20, 72.)

Sárga lap: Smolarek (39.), Lewandowski (60.), Schweinsteiger (64.).

A meccs legjobbja az InfoRádió szerint: Lukas Podolski

A lengyelországi Gliwicében született 1985. június 4-én. Édesapja, Waldemar is profi labdarúgó volt. A család Lukas kétéves korában költözött át az akkori NSZK-ba, Bergheim városába. Mostanában már csak nagymamáját jár meglátogatni Lengyelországba, de kettős állampolgárnak számít. Bergheimben kezdett el futballozni, majd 1995-ben, 10 évesen igazolta le az 1. FC Köln korosztályos együttese.


Lukas Podolski

A Kosoknál járta végig a szamárlétrát, és 2003 novemberében mutatkozott be a Bundesligában, majd a Rostock elleni decemberi meccsen első gólját is megszerezte az élvonalban. A kölniek kiestek, noha Podolski 19 meccsen 10 gólt szerzett. Ennek hatására a válogatottba is bekerült: a magyarok elleni 2-0-ra elvesztett találkozón debütált. Roppant fiatalon, 19 évesen járta meg a felnőtt Eb-t, mi több, játszott is a csehek ellen, a második félidőben. Maga a kijutása is érdekes volt: Rudi Völler a kerethirdetéskor fenntartott két helyet az éppen akkor Németországban zajló, egyben európai olimpiai selejtezőnek számtó U21-Eb-döntőn játszó csapat legjobbjainak. Az együttes ugyan csak 6. lett, a kapitány azonban állta a szavát és Schweinsteigert és Podolskit juttatta a "szabad kártyához".

A másodosztályban szédületes szezont produkált: 30 meccsen szerzett 24 találattal gólkirály lett, és a kölnieket visszajuttatta az élvonalba a Poldi hercegnek becézett tinisztár. Szinte természetes módon Jürgen Klismann beválogatta a Konföderációs Kupára is, majd a 2006-os vb-n kirobbanó formában játszott, Kloséval alkotott ékpárjuk a bronzcsapat egyik legnagyobb erősségének bizonyult. A svédek elleni nyolcaddöntőben Podolski lőtte a csapat mindkét gólját.

A vb után elhagyta a Kosokat, és a Bayern Münchenhez igazolt sajtóértesülések szerint 10 millió euróért. Itt nehezen szokta meg, hogy nagyobb figyelem kíséri, és első szezonjában négy gólt szerzett, 2007 nyarán pedig Klose és Luca Toni leigazolása után kiszorult a kezdőből.

A Nationalelfben ennek ellenére állandó kezdő Joachim Löwnél is, és az Eb-selejtezők házi gólkirálya lett, igaz, nyolc találatának felét egy meccsen szerezte, a San Marino elleni idegenbeli 13-0-ás találkozón.

Sikerei:
német bajnok (2008), német kupagyőztes (2008), német Ligakupa-győztes (2007), Bundesliga 2-bajnok (2005), a Bundesliga 2 gólkirálya (2005)

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×