eur:
388.49
usd:
360.55
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lehet-e a két százalékból száz?

Az európai klubfutball 2007-2008-as idényének utolsó nagy hétvégéjének legnagyobb kérdése: ki lesz az olasz bajnok? De kiderül az is, avatnak-e 28 esztendő után ismét nem élvonalbeli kupagyőztest a világ legrégebbi, még ma is létező klubkupa-sorozatában? S persze eldől a kiesés és a BL-selejtezőben való indulás a többi topligában is.

A Serie A nagy esélyese még mindig az Inter, amelynek nem lesz több "mérkőzéslabdája": vagy "beüti" most - vagy elbukik. Az elmúlt két idény bajnoka egypontos előnyben van az AS Romával szemben, a győzelem feltétlenül elég a számára. Mi több, a döntetlen is, ha vetélytársa nem nyer. Horribile dictu akár vereséggel is bajnok lehet, ha a Roma nem tud nyerni Cataniában.

Ugyanakkor a Farkasok az utóbbi hetekben remekül szerepeltek, függetlenül attól, hogy legjobbjuk, Francesco Totti kidőlt a sorból. A Roma veretlen a legutóbbi tíz tétmérkőzésén, utóbbi öt bajnokiján 14 pontot szerzett. Ennek ellenére, edzője, Luciano Spalletti mindössze kétszázalékos esélyt ad arra, hogy csapata megnyerje a bajnoki címet az Interrel szemben. Más kérdés: már ez is nagy optimizmus: egy héttel ezelőtt az edző még csak egyszázalékos sanszot adott.

Az Inter, mondhatni, szokásosan, tartalékosan lép majd pályára a már kiesett Parma vendégeként. Julio Cruz és Balotelli lesznek a csatárok. Győzelemben reménykedik mindenki a fekete-kékek háza táján. A pesszimisták szerint azonban csak az biztos, hogy ha büntetőt rúghat a csapat, nem a múlt héten hibázó Marco Materazzi lesz a rúgó.

Az elmúlt években egyszer került az Inter a mostanihoz hasonló helyzetbe: 2002-ben volt legutóbb lehetősége arra, hogy az utolsó fordulóban, idegenben megszerezze a bajnoki címet. Akkor 4-2-re kikapott a Laziótól a római Olimpiai Stadionban. A milánóiak edzője akkoriban Héctor Cuper volt, akit három napja menesztettek a mostani ellenfél, a Parma éléről.

A két csapat, az Inter és a Roma szurkolói - biztonsági okokból, a rendőrség döntése alapján - nem kísérhetik el csapatukat az idegenbeli mérkőzésekre.

Eldől a zárónapon az is, hogy a Milan vagy a Fiorentina indulhat-e majd, a bajnokság negyedik helyezettjeként a Bajnokok ligája-selejtezőjében. A firenzeiek két ponttal jobban állnak, de a Milan hazai győzelme esetén nyerniük kell Torinóban.

A Genoa Bergamóban, a Juventus a Samp ellen Genovában játszik. Az egyaránt 19 gólos Borriello (Genoa), Del Piero (Juve) és Trezeguet (Juve) számára a tét a gólkirályi cím.

Olaszország, 38. forduló
Vasárnap, 15 óra
Atalanta-Genoa
Cagliari-Reggina
Catania-Roma
Empoli-Livorno
Lazio-Napoli
Milan-Udinese
Parma-Inter
Sampdoria-Juventus
Siena-Palermo
Torino-Fiorentina
A Primera Divisiónban a legnagyobb kérdés, hogy melyik csapat kényszerül követni a Levantét és a Murciát a második vonalba. A legrosszabbul a Zaragoza áll (42 pont), de veszélyben van a Recre (43), az Osasuna (43) és a Valladolid (44) is.

A sztárcsapatok egy része már a jövővel foglalkozik. Michael Laudrup, a Getafe edzője bejelentette, hogy a sikeres szereplés ellenére elhagyja a klubot, éppen csak azt nem tette hozzá, hogy várja az ajánlatokat.

A Madridnál Cristiano Ronaldo megszerzésének esélye foglalkoztat mindenkit. A Levante elleni mérkőzés nem tűnik nagyon nehéznek, az előző fordulóban "sztrájkoló" vendégjátékosok a héten három napon keresztül nem is edzettek.

A Barcelona már szombaton, a Murcia ellen lezárja zivataros idényét. A Camp Nou környékén a fő téma, hogy melyik sztárért mennyi pénzt ajánlanak. A Milan tagadja, hogy 20 milliót fizetne Ronaldinhóért, viszont megadna ennyit Eto'óért. A Barca ellenben 40 milliót kér Eto'óért (akit a Tottenham is megvenne), Thuram iránt az Arsenal érdeklődik, Deco, 10-15 millió euróért Olaszországba, vagy Angliába készül.

Spanyolország, 38. forduló
Szombat
Murcia-Barcelona
Vasárnap
Getafe-Betis
Recreativo-Valladolid
Valencia-Atlético Madrid
Mallorca-Zaragoza
Racing-Osasuna
Real Madrid-Levante
Espanyol-Almería
Deportivo-Villarreal
Sevilla-Athletic Bilbao
A Bundesligában még nyitott kérdés, melyik csapat lesz a második, melyik indulhat az UEFA-kupában, s végül melyik fog kiesni a Rostock és a Duisburg mellett. Ami az utóbbit illeti: a Nürnberg van a legnagyobb veszélyben, de ha nyer (nem túl valószínű...) még a Bielefeld is bajba kerülhet.

A forduló egyben a búcsúk játéknapja is. A Bayern Münchennél lezárul egy korszak: a Hertha elleni találkozón áll majd utoljára a csapat kapujában Oliver Kahn. Ugyancsak utoljára dirigál majd a kispadról Ottmar Hitzfeld, aki az idény végén átadja a helyét Jürgen Klinsmann-nak, ő maga a svájci válogatott szövetségi kapitánya lesz a 2010-es világbajnokság selejtezőin.

Németország, 34. forduló
Szombat, 15.30
Bochum-Rostock
Leverkusen-Bremen
Stuttgart-Bielefeld
Hamburg-Karlsruhe
Bayern-Hertha
Dortmund-Wolfsburg
Frankfurt-Duisburg
Hannover-Cottbus
Nürnberg-Schalke


Angliában szombaton délután négytől a Portsmouth és a Cardiff City játssza az FA-kupa döntőjét. Mind a két csapat a második sikerére készül a legrégebbi kupasorozatban: a Pompey 1939-ben, a walesi együttes, mindezidáig egyedüli nem angol győztesként, 1927-ben nyert.

1995 után ez lesz az első év, hogy nem a nagy négyes, a Liverpool, az Arsenal, a Manchester United vagy a Chelsea nyeri meg a trófeát. 1980 óta először fordulhat elő (akkor a West Ham United verte meg az Arsenalt), hogy nem az adott szezonban az élvonalban szerepelt csapat nyeri meg az FA-kupát.

Az FA-kupa 127. (!) döntőjének győztese a 2008-2009-es szezonban az UEFA-kupában képviselheti majd Angliát. Bár a korábbi szövetségi szabályok szerint walesi csapat csak a saját sorozatán keresztül kerülhetett volna ki a nemzetközi porondra, a múlt hónapban az FA megváltoztatta a saját szabályzatát, s hozzájárult a Cardiff UEFA-kupa-szerepléséhez - ha a csapat megnyeri a szombati döntőt. A mostani mérkőzés előtt a hivatalos himnuszon (God Save the Queen) kívül eljátsszák majd a walesit is.

FA-kupa-döntő
Szombat, 16 óra
Portsmouth-Cardiff City

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×