eur:
389.22
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Szávay Ágnes a világ legjobban teniszező tinédzserlánya

Szávay Ágnes a világ jelenlegi legjobb tinédzser korú teniszezőnője. Mindenfajta honfiúi-honleányi elfogultság nélkül jelenthető ki mindezt: a magyar éljátékos a US Openen, az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesében a legjobb nyolc közé kerültek közül az egyedüli húsz év alatti.

Kialakult a negyeddöntő mezőnye, amelyben a felsőág erősebbnek tűnik. Ott a világelső belga Henin a fiatalabbik Williams lánnyal, Serenával, a harmadik helyen kiemelt, szerb Jelena Jankovics pedig Venus Williamsszel játszik.

Ez a négyes a tapasztaltabb, Henin és Serena Williams 25, Jankovics 22, az idei wimbledoni bajnok, Venus Williams 27 éves.

Ezzel szemben az alsóágon Szávay Ági 18, az orosz Csakvetadze és az izraeli Peer 20, Kuznyecova 22 éves. A nyolc játékos közül egyedül a magyar élversenyző nem volt kiemelt a tornán.

Szávay következő ellenfele az orosz Szvetlana Kuznyecova, a verseny 2004-es győztese lesz. Győzelmekor a szentpétervári születésű játékos csak egy évvel volt idősebb, mint most magyar ellenfele.

Egymással eddig csak egyszer játszottak - emlékezetes, hogy augusztus végén Szávay az első szettet megnyerte a New Haven-i torna döntőjében, a másodikat azonban 0-3-nál, hátsérülése miatt, feladni kényszerült. Így született meg Kuznyecova első idei tornagyőzelme.

Szávay Ágnes a mai napot sem tölti pihenéssel, este nyolc óra körül, a cseh Uhlirova oldalán, a francia-orosz Foretz, Svedova kettős ellen játszik az elődöntőért. Ha sikerülne venni az akadályt, a fináléért a Jung Jan Csan, Csia Jung Csuang (tajvani, 5.)- Bethanie Mattek, Sania Mirza (amerikai, indiai, 16.) mérkőzés győztesével játszanak.

A férfiak egy nappal hátrább tartanak, még csak a felső ágon alakult ki a legjobb nyolc mezőnye. A világelső Roger Federer, ahogy az előző fordulóban az amerikai Isner ellen, a spanyol López-szel szemben is elbukta az első játszmát, de aztán hozta a mérkőzést. (3-6, 6-4, 6-1, 6-4)

Federert meglepte a világranglista 60. helyén álló spanyol remek játéka a mérkőzés elején, ám aztán a találkozó döntő szakaszában parádésan teniszezett.

Sorozatban 35 adogatásából csinált pontot. A legjobb négy közé jutásért az amerikaiak utolsó képviselőjével, Andy Roddickkal mérkőzik majd. Tavaly egymás ellen játszották a döntőt, akkor Federer nyert. A svájci kettejük 14 meccséből tizenhármat megnyert.

Az ötödik helyen kiemelt Andy Roddick négy meccset játszott eddig az idei tornán, kétszer is úgy ment tovább, hogy ellenfele sérülés miatt feladta a mérkőzést. Igaz, mindkétszer, így a nyolcaddöntőben, hétfőn, a cseh Berdych ellen is, vezetett.

Az orosz színekben versenyző, tavaly az elődöntőbe jutott Nyikolaj Davigyenko eddig még játszmát sem vesztett - igaz, nála lényegesen gyengébb játékosokkal mérkőzött. A nyolc közé jutásért Ri Hjung Taikot verte meg 6-1, 6-3, 6-4-re - a koreai egyszer sem tudta elvenni az adogatását.

Az éjszaka legjobb meccsét következő ellenfele, a német Tommy Haas játszotta a hatodik helyen kiemelt, amerikai, egyébként New York államban született, igazán hazai környezetben játszó James Blake-kel.

A férfimezőny második legidősebb játékosa, a 29 éves - egyébként ellenfeléhez hasonlóan az Egyesült Államokban élő - Haas óriási küzdelemben, 4-6, 6-4, 3-6, 6-0, 7-6 (7-4)-re nyert, miután hárította Blake három mérkőzéslabdáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×