eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Puskás Ferenc halálhíre bejárta a nemzetközi sajtót - képek

Puskás Ferenc halálával címlapon foglalkozik több angol nyelvű híroldal is, a BBC World vezető hírként számol be a szomorú eseményről. A Reuters gyorshírben adta tudtul a futball-legenda haláláról.

"Fő varázslója" volt az Angliában Magical Magyars azaz Mágikus Magyarok néven emlegetett Aranycsapatnak, amely az '50-es években uralta a futball világot - írja róla nekrológjában a BBC internetes oldala.

"Puskás különös kinézetű focista volt: alacsony, zömök, egy kissé túlsúlyos, nem tudott fejelni, és csak a bal lábát tudta használni. De micsoda bal lába volt!" - emlékezik róla a BBC.

A brit közszolgálati médium honlapja szerint az 1953-as Wembley-beli játéka előtt az angol közönség soha nem látott olyan labdakezelést, mint amilyen az övé volt.

Tom Finney, angol focista, aki a lelátóról nézte a meccset, a többiek nevében is beszélt, amikor azt mondta: "a meccs után elgondolkodtam, tulajdonképpen mit is csináltunk az elmúlt években?"

A BBC World vezető hírben számolt be a futball-legenda haláláról. Puskás Ferencre, akit a világ első futball ikonjaként mutattak be, archív felvételekkel és stúdió-beszélgetéssel emlékeztek.

"Galloping Major" Dies - Elhunyt a "Száguldó Õrnagy" - ezzel a címmel közli a hírt a Sky News honlapja, amely a futballtörténet egyik legnagyobb játékosaként ír Puskás Ferencről.

"Õ ihlette a Mágikus Magyarokat, a magyar nemzeti válogatottat, amely szenzációs, 6-3-as győzelmet aratott Anglia felett, és így az első külföldi vendégcsapat lett, amely győzni tudott a Wembley stadionban" - emlékeztet a híres mérkőzésre a Sky News.

A Reuters gyorshírben számolt be Puskás Ferenc haláláról

A brit Reuters elsőként csak egysoros, csupa nagybetűvel szedett anyagban közölte a szomorú hírt, majd a piros megkülönböztető jelzéssel ellátott gyorshírében minden idők egyik legnagyobb futballistájaként jellemezte őt, aki a Mágikus Magyarok mozgatórugója volt, és érdemeiért a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS a XX. század negyedik számú játékosává választotta.

Az amerikai AP Puskás Ferenc 2000 óta tartó betegeskedését taglalta, hozzátéve, hogy az Aranycsapat kapitánya szeptember óta volt a Kútvölgyi Kórház intenzív osztályán.

A francia AFP - ugyancsak a távirati iroda híradása alapján - magyar legendának titulálta a "száguldó őrnagyot", aki nemcsak hazájában, hanem a Real Madridban is igazi sztár volt. Ezt követően külön anyagban mutatta be az elhunyt életútjának fontosabb állomásait.

<

BBC (képgaléria)

A német dpa Magyarország egyik legnépszerűbb sportolójának nevezte Puskást, akinek vezetésével a válogatott 32 mérkőzésen maradt veretlen - egészen az 1954-es berni vb-döntőig, ahol éppen a németek szakították meg a nagy sorozatot. A hírügynökség hozzáteszi: a magyar hadsereg későbbi ezredese technikailag tökéletesen képzett csatár volt.

A spanyol EFE futballmítoszként emlékezik meg róla, aki 1958 és 1966 között hat bajnoki címet és két európai kupaaranyat nyert a Real Madriddal, továbbá róla nevezték el hét éve a Magyarország legnagyobb stadionját, és augusztusban elhelyezték a lábnyomát a monte-carlói Bajnokok Sétányán, ahol a labdarúgás történetének kiemelkedő alakjai kapnak helyet.

Az olasz ANSA minden idők egyik legnagyobbjaként és a magyar labdarúgás legendájaként említi Puskás Ferencet, aki "a Duna menti futball egyik fő inspirálója" volt, és az 50-es évek második felében sztárcsapattá emelte a Real Madridot.

Az osztrák APA minden idők leghíresebb magyar sportolójának nevezi a 79 évesen eltávozott klasszist, aki 1952-ben olimpiai aranyéremre vezette a válogatottat.

Külön kiemeli, hogy ő máig az egyetlen futballista, aki az európai kupadöntők történetében négy gólt szerzett: 1960-ban ennyiszer volt eredményes, amikor a Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot a glasgow-i BEK-fináléban.

A nemzetközi és az európai szövetség is Puskás Ferencre emlékezik

"A magyar és az európai futball minden idők egyik legnagyobb játékosának elvesztését gyászolja, miután hosszan tartó betegség után 79 éves korában elhunyt Puskás Ferenc, a Mágikus Magyarok mozgatórugója" - olvasható az Európai Labdarúgó Szövetség hivatalos oldalán, amely több írást is közöl Puskás Ferencről.

Az UEFA honlapján megjelent írások felidézik a magyar legenda karrierjének fontosabb állomásait és győzelmeit, az egyik arra is emlékeztet, hogy már életében sportcsarnokot neveztek el róla. "Magyarország örökké emlékezni fog Puskás Ferencre, amiért segített feltenni hazáját a foci világtérképére" - írja az európai szövetség.

"Puskás, akit a "száguldó őrnagynak" is hívtak, egyike volt minden idők legnagyobb futball-játékosainak. Számos bajnokságot nyert magyar csapatával, a Honvéddal, és a spanyol óriással, a Real Madriddal, amellyel három BEK-győzelmet is aratott" - emlékeztet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA hivatalos oldala, amely nyitólapján vezető hírben számol be a magyar legenda haláláról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×