eur:
395.57
usd:
365.47
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Végveszélyben a kerékpársport; imázs a vécében

Élesen bírálta a kerékpársport vezetőit és a Tour de France profi országúti körverseny szervezőit a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke a múlt héten kitört botrány után. Az ügy kulcsembere egy spanyol orvos, akinek megtalálták a jegyzeteit.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke szerint a kerékpársport és a Tour de France imázsa "a vécébe került" a múlt héten kitört botránnyal. Richard Pound azt mondta: a sportág elöljárói és a Tour szervezői azt kockáztatják, hogy a kerékpársportot előbb-utóbb semmibe veszik.
/>/>/>/>
/>/>/>Amatőr baki: feljegyezte saját törvénysértéseit/>
/>/>/>/>
/>/>/>/>Az események a múlt hét elején gyorsultak fel, miután a Tour szervezői visszalépésre szólították fel az Astana-Würth (a volt Liberty Seguros) csapatot. Az ügy előzménye, hogy a spanyol rendőrség májusban átkutatott több lakást, és tiltott szereket foglalt le. Kiderült, hogy a kulcsszereplő egy spanyol orvos, Eufemiano Fuentes, aki több csapattal dolgozott együtt, és jegyzeteket is készített a törvénysértésekről.
/>/>/>/>
/>/>/>/>A botrány kirobbanásakor a laborvezető Jose Luis Merinóval és az Astana-Würth istálló igazgatójával, Manolo Sainz-cal együtt Fuentest is őrizetbe vették. A vádlottak mindent tagadtak, és később óvadék ellenében mindhármukat szabadlábra helyezték.
/>/>/>/>
/>/>/>/>Az Astana-Würth csapat is tagadta a vádakat, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig csütörtök délután még arról határozott, hogy az istálló versenyzői szerepelhetnek a világ legnehezebb országúti viadalán.
/>/>/>/>
/>/>/>/>Doppinglista sztárokkal
/>/>/>/>
/>/>/>/>Péntek reggel az El Mundo spanyol lap internetes oldala közzétette 37 nevet tartalmazó doppinglistáját. A 37 érintettből öten eltiltás vagy visszalépés miatt már nem szerepeltek a Tour de France visszaigazolt nevezői között.
/>/>/>/>
/>/>/>/>A T-Mobile csapat azonnal visszaléptette legnagyobb sztárját, a végső győzelemre is esélyes német Jan Ullrichot és a spanyol Oscar Sevillát, ráadásul felfüggesztették állásából Rudi Pevenage sportigazgatót, mert világossá vált, hogy kapcsolatban álltak az ügy főszereplőjével, Eufemiano Fuentesszel.
/>/>/>/>
/>/>/>/>Ullrich már korábban gyanúba keveredett: az El Pais lap beszámolója szerint egy kétes hírű madridi klinikán olyan vérkészítményt találtak, amelynek üvegcséjére a "JAN" feliratot tették, a kontroll dátuma pedig 2004. június 26. volt.
/>/>/>/>
/>/>/>/>Csonka mezőny
/>/>/>/>
/>/>/>/>A Tour de France szervezői a csapatokkal közösen úgy döntöttek, hogy a listán szereplők nem állhatnak rajthoz a másnapi prológon, új induló pedig nem nevezhető. A 7100 méteres egyéni időfutamnak végül 20 együttes 176 kerekese vágott neki.
/>/>/>/>
/>/>/>/>Kizárták a viadalról a legnagyobb esélyesnek tartott olasz Ivan Bassót és több más élversenyzőt is. Nem sokkal később a teljes Astana-Würth csapatot levették a listáról. Basso a döntés után úgy nyilatkozott, hogy emelt fővel mehet haza, mert hamarosan tisztázódik az ügy. Az olasz sztárt foglalkoztató CSC csapatban egyedül Bassónak kell kihagynia a Tourt.
/>/>/>/>
/>/>/>/>A botrány az Astana-Würth csapat 15 volt tagja mellett 58 kerékpárost érint. Nemcsak a Tour de France-ra nevezettek keveredtek bele: a belga Unibet.com csapatnak fel kellett függesztenie a spanyol Carlos Garcia Quesadát, aki az osztrák körversenyen állt volna rajthoz.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×