eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Aime Jacquet: a bemutatkozás mindig ijesztő

Merőben más világbajnoki szereplést élt át Franciaország 1998-ban és 2002-ben. A kékek a hazai rendezésű eseményen első alkalommal hódították el a címet, négy évvel később viszont - noha sokak szerint még erősebb csapatuk volt - rúgott gól nélkül kullogtak haza. A francia csapat németországi bemutatkozása előtt Aime Jacquet, a francia aranycsapat kapitánya nyilatkozott a FIFA oldalán.

-Mik a benyomásai a világbajnokság első napjaival kapcsolatban?

-Az első meccsek általában szaggatottak és ideges légkörben zajlanak, ezúttal azonban minden másképp van. Nagyon szokatlan egy nagy torna nyitómeccsén hat gólt látni, ez a mérkőzés megadhatja az egész világbajnokság alaphangulatát. A meccs egy nagy parti volt a szurkolók számára, és bár a versengés éppoly erős, mint máskor, a játékosok is nyugodtnak tűnnek. Úgy látszik, minden feltétel adott egy fantasztikus világbajnoksághoz.

-Az eddigiek közül melyik mérkőzést emelné ki?

-Nagyon élveztem az Argentína-Elefántcsontpart mérkőzést, amelyen eltérő stílusok csatáztak, és maga a labdarúgás volt a győztes. Jó volt látni, hogy milyen kiváló színvonalon fociztak az elefántcsontpartiak; ez beleillik abba a folyamatba, amely során egyre újabb és újabb területek kerülnek fel a futballvilág térképére. Angola, Ecuador, valamint Trinidad és Tobago is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott.

-Kiemelné valamelyik gólt?

-Nagyon nehéz egyet választani, épp most láttam az Ausztrália-Japán meccset, ahol mind a négy gól fantasztikus volt. Különösen élvezem, hogy milyen kiválóan felépített támadások előzik meg a találatokat. Például Pauleta góljánál a befejezés nem volt rendkívüli, de a megelőző akció nagyon látványosra sikerült.

-Eszébe juttatják a mérkőzések a franciaországi világbajnokságot?

-Természetesen, különösen, hogy Franciaország még nem játszott. Egy csapat bemutatkozása mindig ijesztő dolog, nem tudhatja az ember, mire számítson. A megelőző napok tele vannak idegességgel és persze főleg izgalommal.

-A végső győzelemre vezette Franciaországot 1998-ban. Mi kell ahhoz, hogy egy csapat elérje ezt?

-Két dolog. Egyrészt egy kivételes képességű játékos, aki nálunk Zinedine Zidane volt - ő játszotta azt a szerepet a válogatottunkban, amit korábban a braziloknál Pelé vagy az argentinoknál Maradona. A másik az egységes és ambiciózus gárda, törhetetlen csapatszellemmel. A játékosoknak élvezniük kell az együttlétet, és hinniük kell abban, hogy valami különösen nagy tettet hajthatnak létre.

-Önnél ki a favorit?

-Bonyolult kérdés, főleg, hogy elfogult vagyok a francia csapat felé. Ettől függetlenül is azt gondolom azonban, hogy minden feltétel adott számukra egy fantasztikus szerepléshez. Zidane előre bejelentett visszavonulása pluszmotivációt adhat a fiúknak. Persze a brazilokra is kíváncsi vagyok, hiszen fantasztikus egyéniségeik vannak.

-Sokan mondják, hogy a világbajnoki címhez elsősorban erős védelem szükséges. Gondolja, hogy a brazilok támadófelfogása akadályozhatja a címvédésüket?

-A győzelemhez elsősorban a helyes egyensúlyt kell megtalálni, enélkül mérkőzést sem lehet nyerni. Az a kérdés, hogy egy csapat fel tudja-e építeni úgy a támadójátékát, hogy stabil marad a hátsó alakzata. Egyébként más csapatoknak is van esélyük a végső sikerre, Argentína, Anglia, Hollandia vagy Olaszország ugyanúgy nyerhet. Ez nagyon nyitott torna.

-Úgy véli, hogy a 2006-os hosszú idő óta a legnyitottabb világbajnokság?

-Remélem. Az Európán kívüli együttesek javuló színvonala nagyobb versengést hoz, ami biztosítja a játék frissességét és a meglepetéseket, amire a futballnak szüksége van. Ez a világbajnokság valóban izgalmas, a világ különböző részeiről érkezett játékosok igyekeznek megragadni ezt a kivételes lehetőséget, és ez új elemeket hoz a játékba.

-Mit üzenne Raymond Domenech francia szövetségi kapitánynak és játékosainak?

-Koncentráljanak a jó pillanataikra. Soha nem szabad elfelejteni, hogy a játék egyaránt igényli a merészséget és az alázatot, fontos, hogy az ember a földön járjon. Csodák nincsenek a futballban, ugyanakkor nem mindig azt kapod, amit megérdemelsz. Biztos vagyok abban, hogy a francia csapat meghatározó lehet ezen a vébén.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×