eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Ronaldo: mindig bizonyítani kell

A németországi világbajnokság egyik nagy sztárja lehet a brazil Ronaldo. A kétszeres világbajnok és egyszeres ezüstérmes játékos arra készül, hogy megdöntve a német Gerd Müller 14 gólos rekordját, minden idők legeredményesebb világbajnoki gólszerzője legyen. A legutóbbi torna gólkirálya ennek ellenére úgy érzi, még mindig bizonyítania kell.

Négy évvel ezelőtt, a japán-koreai világbajnokságon hét mérkőzésen játszott, a brazil válogatott mindet meg is nyerte, ráadásul Ön lett a gólkirály. Megismételhető, vagy fokozható ez a teljesítmény?

Képesek vagyunk fejlődni. Célunk a világbajnokság megnyerése. Jól játszottunk 2002-ben, a kihívás most annak a teljesítménynek a megismétlése, a lehetőségeink kihasználása és a négy évvel ezelőtti eredmények felülmúlása.

Rengeteg dolgot elért karrierje során. Mennyire fontos Önnek, hogy megdöntve Gerd Müller rekordját, minden idők legeredményesebb világbajnoki góllövője legyen?

Személyes okokból fontos, ugyanakkor ennél sokkal fontosabb a csapat szereplése. Szeretném hozzátenni a magamét a válogatott újabb világbajnoki győzelméhez. Természetesen rendkívül boldog lennék, ha sikerülne megdönteni a 14 gólos rekordot, de nem ez a legfontosabb.

Pályafutásának jelenlegi szakaszában járva már nincs mit bizonyítania?

Nem hiszem, hogy az ember valaha is elérhet erre a pontra. Minden nap, legyen az mérkőzés vagy edzés, futballistaként mindig bizonyítani kell.


Van oka mosolyogni (fotó: fifaworldcup.com)
Tizenkét évvel ezelőtt először vett részt világbajnokságon. Akkor is és most is Carlos Alberto Parreira a szövetségi kapitány. Változott azóta edzőként?

Õszintén szólva nem sok mindenre emlékszem 1994-ből. Fiatal voltam, nagyon keményen edzettem, de végül nem léptem pályára. Parreire mindig is nagyszerű edző volt. Taktikailag talán mostanában merészebb egy kicsit, én még mindig élvezem a közös munkát.

Önt leszámítva, kik lehetnek a vébé legnagyobb sztárjai?

Természetesen remélem, hogy a mi csapatunkból valaki. Talán Ronaldinho, vagy Kaká, esetleg Adriano.

Négy évvel ezelőtt Ön lett a világbajnokság gólkirálya, amire alighanem idén is jó eséllyel pályázik. Kik lehetnek a legnagyobb riválisai?

A nyitómérkőzésen nyújtott teljesítménye alapján úgy látom, hogy a német Miroslav Klose komoly vetélytárs lesz.

Van-e olyan ellenfél, akivel titokban nagyon szeretne összecsapni? Esetleg a házigazda németek, vagy az ősi rivális Argentína, talán az 1998-as vébé döntőn elszenvedett vereség miatt Franciaország...

Nem, nincs ilyen. Egyszerűen szeretnék eljutni a döntőig, különösebben nem érdekel, hogy ki lesz az ellenfelünk.

Ez lesz az első olyan nagy torna, ahol kisfia, Ronald is jelen lesz. Családja többi tagja is követi a világbajnokságot? Ronald tudja, hogy ez milyen fontos Önnek?

Már az egész családom Münchenben tartózkodik. Ronald még iskolában van Spanyolországban, de hétvégenként átjön majd és megnéz néhány mérkőzést. Imádja a futballt és tisztában van a vébé jelentőségével. Amikor a Real Madridban játszom, mindig kint van a meccseken. Amikor sárgában játszó csapatot lát a tévében, mindig azt hiszi, hogy Brazília futballozik.

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×