INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szerbia: 1 montenegrói és 1 magyar

Infostart / InfoRádió
Soha a labdarúgó világbajnokságok történetében olyan még nem volt, hogy egy csapat egy nem létező ország nevében lépjen pályára. A tizennyolcadik vébé már ilyet is produkált: Szerbia-Montenegró néven létezett egy ország három és fél évig, de 2006. június 11-én ilyen már nem volt.

Szerbia-Montenegró labdarúgó-válogatottja először és utoljára szerepel ezen a néven világbajnokságon, mivel a kisebbik tagállam egy májusi népszavazáson az elszakadás mellett foglalt állást.

A balkáni ország válogatottja legutóbb 1998-ban volt ott vébén, akkor még Jugoszlávia néven. A 2002-es világbajnokságról lemaradt a csapat, a németországi tornára viszont kiharcolta a részvételt, közben azonban az államszövetség szűnt meg.

Az ország kettéválása a foci szempontjából - minden különösebb jóstehetség nélkül megállapítható - Montenegrót érinti keményebben. A németországi vébén jelenlévő válogatottban ugyanis pont ugyanannyi montenegrói játszik, mint magyar. Azaz egy-egy (Dragoslav Jevric kapus és Nagy Albert).

A keretben szerepel még egy szerbiai horvát (Zvonimir Vukic), két horvátországi és három boszniai szerb, a többiek mind szerbiai szerbek.

A címlapról ajánljuk