eur:
393.17
usd:
367.41
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Az olimpiai pályázat ára: hat-nyolcmilliárd forint

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének pénteki ülésén döntöttek arról, hogy megalakul egy állandó testület, amelynek elsődleges feladata az esetleges budapesti nyári játékok előkészítése lesz.

Az összejövetel bevezetéseként Gyárfás Tamás alelnök a MOB-nak, mint a 2012-es magyar-horvát labdarúgó Eb-pályázathoz elsőként csatlakozó szervezetnek is átnyújtott egyet az impozáns pályázati anyagból.

Schmitt Pál elnök, aki maga is részese volt a múlt heti, nyoni prezentációnak, elmondta: ma bizonyosan a magyar-horvát kandidálásra szavazna az UEFA, decemberig azonban a jelenleg több sebből vérző olaszok ismét megerősödhetnek.
  
Ezután az elnökség - a májusban tartott közgyűlés határozatának megfelelően - úgy döntött, hogy a MOB keretein belül megalakul egy állandó testület, a budapesti olimpiát előkészítő bizottság.

A játékok majdani Magyarországra hozatala a MOB alapvető célkitűzései közé tartozik, az elnökség pedig úgy látja, a MOB-on belül működő grémium munkája garancia lehet arra, hogy amikor a magyar kormány úgy dönt, a gazdasági helyzet lehetőséget nyújt egy olimpia megrendezésére, így az önmagában hat-nyolcmilliárd forintba kerülő kandidálás benyújtására, akkor a MOB szakmailag felkészülten vághasson neki a pályázat elkészítésének.

Az előkészítő testület elnöke Bakonyi Tibor MOB-alelnök, MSZP-s országgyűlési képviselő, Budapest főpolgármester-helyettese lett. Az elnökség tagjai közül még Kamuti Jenő, Sinka László, Szabó Tamás és Vass Károly vesz majd részt a bizottság munkájában, amely a többi között a létesítményhelyzetre, a magyar sport felzárkóztatási esélyeire is kiterjed.

Schmitt Pál ugyanakkor jelezte, ahhoz, hogy igazán komolyan elindulhasson a munka, az olimpiarendezés szándékának előbb a nemzeti fejlesztési tervben, illetve a főváros hosszútávú fejlesztési terveiben kellene visszaköszönnie.

A bizottság nyitott, ahhoz csatlakozhat minden olyan erő, amely tevékenyen elő tudja mozdítani az ötkarikás játékok Magyarországra hozatalát.
  
Döntöttek arról is, hogy akárcsak az elmúlt négy olimpián, 2008-ban, Pekingben is Molnár Zoltán lesz a magyar csapat vezetője, a játékok előtt két évvel hagyományosan megalakuló, a részvételt és a sportszakmai munkát koordináló olimpiai előkészítő bizottság vezetője pedig Kamuti Jenő MOB-főtitkár lett.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×