eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Jön a Williams-Toyota

A Williams Forma-1-es csapatának vezetői három éves motorszállítói szerződést kötöttek a Toyotával. A japánok így 2007-től saját csapatuk mellett Frank Williams autóit is ellátják motorral.

Hónapokon át lebegtették a motorkérdést az angolok, így bár hallani lehetett a toyotás tárgyalásokról, a Cosworth is esélyesnek tűnt a folytatásra. A két motorgyártó között végül a komolyabb háttér döntött a Toyota javára.

A brit Autosport értesülései szerint a szerződést hivatalosan legkorábban két hét múlva jelentik be.

Sikerek, bármilyen motorral

A Williams istálló történetében gyakoriak a motorváltások. A '70-es évektől egészen a '80-as évek közepéig a Ford látta el erőforrással az angol alakulatot. A Forddal 1980-ban, és 1982-ben megnyerték az egyéni világbajnokságot, sőt 1980-ban és 1981-ben a csapat világbajnoki trófeát is elhódították.

A turbómotorok térhódításával a japán Hondával kötöttek szerződést. Az 1987-ig tartó együttműködés Újabb egyéni (Nelson Piqet, 1987), és két csapat (1986, 1987) világbajnoki címet hozott a gárdának.

A Honda távozásával egy évig Judd motorokkal próbálkoztak, majd 1989-ben megszületett a Forma-1 történetének egyik legsikeresebb párosa: a Williams-Renault. Egyéniben négy (1992 Nigel Mansell, 1993 Alain Prost, 1996 Damon Hill, 1997 Jacques Villeneuve), csapatban öt (1992, 1993, 1994, 1996, 1997) világbajnoki cím koronázta meg az együttműködést.

Útkeresés

A Renault átmeneti kivonulása után annak magán cégei által tunningolt motorjait használták, majd a BMW-vel kötöttek szerződést. Miután a BMW idén önálló csapatot indított, a Cosworth sietett Frank Williams segítségére, aki a következő három évben már a Toyota erőforrásait építheti autóiba.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×