eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
BYD Seagull 2023
Nyitókép: byd.com

Indul az 5. magyarországi autógyár építése - a nap hírei

75 bázisponttal csökkentette a Monetáris Tanács az alapkamatot. Megszületett a vasutas bérmegállapodás. Kompromisszumos ajánlatot tett Magyarország az Európai Unió tagállamainak Ukrajna finanszírozására. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az előzetes várakozásoknál kisebb mértékben, 75 bázisponttal csökkentette a Monetáris Tanács az alapkamatot, amely így most 10 százalék lett. A jegybank alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a következő időszakban is fegyelmezett, kiszámítható monetáris politikára van szükség. A forint erősödött a kamatdöntés után.

A vasútnál megszületett a bérmegállapodás, a Volánbusznál még nem fogadták el az ajánlatot a szakszervezetek. A vasutasok januártól visszamenőleg 17 százalékkal, de legalább 70 ezer forinttal többet kapnak. Lázár János miniszter azt mondta, hogy ha a két volános szakszervezet legkésőbb holnap nem fogadja el az ajánlatot, akkor a Volánbusz dolgozói januárra még nem kapják meg az emelt bért.

Márciustól 9500 forint helyett 8950 forintba kerül majd a Budapest-bérlet – jelentette be a főpolgármester. A diákbérlet ugyanakkor megszűnik, helyette vármegye diákbérlettel közlekedhetnek márciustól a diákok a fővárosban is. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet a BKK járatain is elfogadják majd.

23 milliárd forintból épült naperőmű park Kiskunhalason. Az energiaügyi miniszter az átadón kiemelte: az áram-, és a földgázárak ingadozása miatt a megújuló energiákra és a nukleáris energiára alapozza a jövőjét Magyarország.

Aláírták a leendő szegedi BYD-gyár 300 hektáros telkének adásvételi előszerződését. A világ legnagyobb elektromos utógyártó vállalata első európai üzemét hozza Magyarországra, ahol ez már az 5. autógyár lesz. A több milliárd eurós nagyságrendű beruházás ezres nagyságrendben teremt új munkahelyeket.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a Pázmány-projekt miatt az ellenzéki pártok, miután a beruházás jelentős lakossági tiltakozást váltott ki. A helyiek és Józsefváros vezetése társadalmi egyeztetést követelt a kormánytól, de e nélkül indult meg a bontás.

Megválasztottak a megerősített jogkörű Országos Bírói Tanács új vezetőit. Az elnök Szabó Pétert, a Győri Ítélőtábla bírája lett. Tavaly nyáron, az Európai Bizottság kérésére elfogadott bírósági reform részeként a szervezet nemcsak pénzt, hanem komoly ellenőrzési jogköröket kapott, amellyel gyakorlatilag megkerülhetetlenné vált a fontosabb döntésekben.

Kompromisszumos ajánlatot tett Magyarország az Európai Unió tagállamainak Ukrajna finanszírozására: minden évben szavazzanak az 50 milliárd eurós támogatás folyósításáról - mondta a Le Point francia hetilapnak a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a javaslat fogadtatása nem volt pozitív, ezért Brüsszel ismét megzsarolta Magyarországot. A tagállami vezetők csütörtökön tárgyalnak a témáról.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikálásával meg lehet várni a rendes parlamenti ülést február végén, ha a parlamenti többség úgy dönt – nyilatkozta az ATV-nek a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: nem lát okot a rendkívüli parlamenti ülésre, amelyet az ellenzék kezdeményezett.

Rekordot értek el 238 milliárd dollárral az Egyesült Államok nemzetközi fegyvereladásai, az ukrajnai konfliktus miatt megnövekedett kereslet hatására – írja a BBC. Az amerikai fegyverek egyik legnagyobb felvásárlója Lengyelország volt.

Franciaországban és Belgiumban is folytatják a gazdák a tiltakozást az unió és saját kormányuk agrárpolitikája ellen. A gazdák traktoraikkal zárják el a fontos közlekedési utakat. A tüntetésekhez a közeljövőben a spanyol termelők is csatlakoznak. A gazdák főként amiatt tiltakoznak, hogy az unión kívüli országokból származó, olcsó mezőgazdasági termékek, köztük az ukrán gabona, lenyomják az árakat, miközben nem felelnek meg az uniós normatíváknak.

A spanyol parlament alsóháza nem fogadta el az amnesztiatörvényt, amely a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosítana. A jogszabály újratárgyalásra visszakerül a parlament igazságügyi bizottsághoz.

Magyarország elkötelezett támogatója a Nyugat-Balkán, így Bosznia-Hercegovina európai integrációjának – hangoztatta a Szarajevóba látogatott magyar köztársasági elnök. Novák Katalin a bosznia-hercegovinai államelnökség tagjaival találkozott, majd megbeszélést folytatott Borjana Kristóval, a bosznia-hercegovinai miniszterek tanácsának elnökével.

Egy felmérés szerint képviselet nélkül maradhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az idei európai parlamenti választáson. A január 16-a és 24-e között készült országos közvélemény-kutatás szerint a pártpreferenciával rendelkező válaszadók 4,8 százaléka voksolna az RMDSZ-re. A bejutási küszöb 5 százalék.

Ötszázmillió forint támogatásra számíthatnak idén az állatvédő civil szervezetek. A pályázati kiírás néhány héten belül megjelenik - jelentette be az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×