eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ezt üzeni az ellenzék május elsején - a nap hírei

Részt vesz az ukrajnai békemisszióban a Vatikán, hogy vége lehessen Oroszország és Ukrajna konfliktusának. A munkavállalók megbecsülését követelték az ellenzéki pártok a május 1-jei ünnep alkalmából. Elhunyt Pomogáts Béla irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, az irodalomtudományok doktora. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

Részt vesz az ukrajnai békemisszióban a Vatikán, hogy vége lehessen Oroszország és Ukrajna konfliktusának – jelentette be 3 napos magyarországi látogatása után a pápa. A katolikus egyházfő útjáról hazafelé még a repülőgépen újságíróknak azt mondta: békét csakis a csatornák megnyitásával lehet kötni. Beszélt egy készülődő misszióról is, amelynek részleteit nem árulta el.

A veszélyes nemzetközi környezet ellenére megerősítette Magyarország BBB+ besorolását az R&I japán hitelminősítő – írta Facebook-oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: az intézet pozitívan értékeli a hazai pénzügyi rendszer stabilitását és az államadósság csökkentését. A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság az idén elkerüli a recessziót, jövőre pedig visszatérhet a magasabb ütemű növekedési pályára. A japán elemzőintézet mellett a 3 nagy nemzetközi hitelminősítő is befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabbra sorolja, mint 10 évvel ezelőtt.

Egyre kevesebben hagyják az utolsó pillanatra az adóbevallás elkészítését – nyilatkozta az adóügyekért felelős államtitkár. Izer Norbert elmondta: a hatóság az idén már 5 millió 600 ezer embernek készítette el a bevallástervezetét, csaknem egymillióan már megnézték és több mint fél millió magánszemély be is nyújtotta azt. Kiemelte: a bevallást jellemzően a naptári évet követő év május 20-ig kell benyújtani, de az idén május 22-e a határidő.

A munkavállalók megbecsülését követelték az ellenzéki pártok a május 1-jei ünnep alkalmából. Az LMP az otthongondozási díj emelését, az akkumulátorgyárakban dolgozók munkafeltételeinek javítását, valamint a pedagógusok bérének azonnali emelését sürgette. Az ellenzéki párt felszólította a kormányt, hogy ne az Európai Unióra hivatkozzon, hanem magyar költségvetési forrásból biztosítsa a magyar pedagógusok béremelését. A DK egy európai Magyarország megteremtésével adná vissza a munka becsületét. A párt szerint amíg Európában egyszámjegyű infláció van, addig a kormány Európa legnagyobb élelmiszer-drágulása után csak hiteget az infláció letörésével. A Momentum szerint európai országban nincs helye kordonnak, és nincs helye az embereket kisemmiző rendeleti kormányzásnak sem. Az MSZP társelnöke Háztartási mentőcsomag létrehozását javasolta. Komjáthi Imre a Városligetben a munka ünnepén tartott rendezvényén úgy vélte, hogy a megélhetés biztonsága egyre kevesebb dolgozónak jár.

Tízezrek vonultak a francia nagyvárosok utcáira a munka ünnepén, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja miatt. A rendőrség Párizsban és Nantes-ban könnygázzal oszlatott. A szervezők országosan 600 ezer résztvevőt vártak, csak Párizsban mintegy 100 ezer tüntetővel számolnak. A fővárosban és más nagyvárosokban első alkalommal drónokat is bevetettek a hatóságok, hogy nyomon követhessék a történéseket.

Romániában május elsejétől az áruházláncok fél évig legalább 20 százalékkal olcsóbban forgalmazzák a friss tejet. A versenytanács tájékoztatása szerint valamennyi nagy áruházlánc úgy döntött, hogy csatlakozik az önkéntes megállapodáshoz, amely szerint a legalább 20 százalékos árkedvezményt a feldolgozók és a kiskereskedők egyenlő arányban osztják el egymás között. A román statisztikai intézet adatai szerint a tej átlagos fogyasztói ára márciusban 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a drágulás üteme több mint kétszerese volt az inflációs rátának, amely márciusban 14,5 százalékra lassult.

Szudánból több mint 800 ezren menekülhetnek el a harcok miatt - közölte az ENSZ Menekültügyi főbiztos helyettese Genfben. A becsült adat hozzávetőleg 580 ezer szudáni állampolgárt tartalmaz. Eddig minegy 73 ezren menekültek el Szudánból a hét környező országba: Dél-Szudánba, Csádba, Egyiptomba, Eritreába, Etiópiába, a Közép-afrikai Köztársaságba, illetve Líbiába.

Bulgáriában pokolgépes merényletet kíséreltek meg Ivan Gesev bolgár főügyész autókonvoja ellen - közölte a helyettes főügyész. Bár senki sem sérült meg, a hatóságok terrorcselekményként értékelik a Szófiától 50 kilométerre, Szamokov városának határában történteket. Szemtanúk öt méter magas lángoszlopról számoltak be, a robbantás helyén pedig egy 40 centiméter mély, három méter átmérőjű kráter keletkezett. A főügyész helyettes szerint a robbanószerkezetet gyilkosságra, nem pedig megfélemlítésre szánták.

Gázrobbanás történt a VIII. kerületi Bérkocsis utca egyik házában. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az egyemeletes társasház födémje beszakadt, a falak megrogytak, ablakok, ajtók szakadtak ki, de tűz nem keletkezett. 5 ember hagyta el a megrongálódott bérházat. Egy embert a romok alól emeltek ki. Az áram- és gázszolgáltató szakemberei már lekapcsolták a háztömböt a hálózatokról.

Életének 89. évében elhunyt Pomogáts Béla Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, az irodalomtudományok doktora. Pomogáts Béla a Vigilia, a Valóság, a Nyelvünk és Kultúránk és a Régió szerkesztőbizottságának is tagja volt. Pomogáts Béla 1995 és 2001 között a Magyar Írószövetség, 2002 és 2007 között az Illyés Közalapítvány elnöke volt, 1990-től a Literatúra főszerkesztőjeként is dolgozott. 1991-ben József Attila-díjat, 2003-ban Széchenyi-díjat kapott a XX. századi magyar irodalomra, a határon túli magyar irodalomra vonatkozó kutatásaiért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×