eur:
393.75
usd:
368.58
bux:
66234.34
2024. április 24. szerda György

Hétfőtől látogatási tilalom a kórházakban és oltási kötelezettség a honvédségnél - a nap hírei

November 1-től életbe lép a látogatási tilalom minden kórházban, a Magyar Honvédségnél kötelező lett az oltás. Támogatja a globális minimumadó bevezetését a G20 csoport. Meghalt Oszter Sándor Kossuth-díjas színművész.

November 1-től életbe lép a látogatási tilalom minden kórházban. Müller Cecília országos tisztifőorvos határozatának indoklásában azt írja: a koronavírus járvány negyedik hulláma és a fertőzöttek számának növekedése miatt, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzése és folyamatos biztosítása érdekében szükségessé vált a fekvőbeteg ellátó intézményekben a látogatási tilalom elrendelése. Az intézkedés nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást.

A szociális intézményekben az ottani vezető dönt november 1-től az intézmény elhagyási és látogatási tilalomról. Ez azonban nem vonatkozhat a háromszor oltott gondozottakra és a háromszor oltott látogatóikra. Ha bevezetik a korlátozást, csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy a vezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni az intézményt. A látogatási tilalom idején is köteles az intézmény a kapcsolattartás lehetőségét biztosítani az erre vonatkozó szakmai szabályok szerint.

Kötelező vált a koronavírus elleni oltás a Magyar Honvédségnél. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy lehetővé teszik a munkaadóknak a kötelező oltás előírását. A Hivatalos Értesítőben péntek este jelent meg a honvédelmi miniszteri rendelet. Eszerint az érintetteknek december 1-ig kell felvenniük az első oltást, és aki két dózisút kap, annak a második is kötelező.

A szülők és családtagok csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt a szalagavatókon. Az ADOM Diákmozgalom hozta nyilvánosságra a bálok megtartásáról szóló, intézményvezetőknek küldött levelet. Eszerint a szalagavató speciális iskolai rendezvénynek minősül, nem vonatkozik rá a veszélyhelyzetben előírt szabályozás. A diákok és tanárok korlátozás nélkül mehetnek az ünnepségre, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése értelmében a szülők és családtagok csak védettségi igazolvánnyal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának engedélyét kell kérniük az iskoláknak a külföldre tervezett csoportos utazásokhoz, például a sítáborokhoz – hívta fel a figyelmet a tárca, Facebook oldalán. Az operatív törzs döntése nyomán november 2. után ilyen iskolai szervezésű utazásokhoz kérelmet kell benyújtani az emberi erőforrások miniszteréhez címezve. Az utak csak akkor engedélyezhetők, ha az érintett tanulók rendelkeznek védettséggel, illetve az utazás igazoltan nem mondható le vagy nem halasztható el pénzügyi veszteség nélkül.

Az amerikai hírszerzés talán sosem lesz képes egyértelműen megállapítani a koronavírus eredetét - olvasható az ügynökségek minden eddiginél részletesebb jelentésében. A dokumentum kizárta annak lehetőségét, hogy a koronavírus biológiai fegyver lenne, de egyaránt lehetséges elméletnek tartja azt, hogy a vírus természetes úton terjedt át állatról emberre, vagy esetleg egy laborból szabadult el.

Jövő szerdán szavaz a román parlament a Nemzeti Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által alakítandó, Nicolae Ciuca vezette kormányról - döntött a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága. Nicolae Ciuca a kormányalakításra szánt tíznapos határidő utolsó napján, ma kért bizalmat a parlamenttől az általa javasolt kormány számára, anélkül, hogy sikerült volna megegyeznie az általa javasolt kisebbségi kormány parlamenti támogatásáról. Ha a mostani, második kormányalakítási kísérlet is meghiúsul, az államfő - a rendszerváltás óta először - előrehozott választásokat írhat ki.

Nagyobb mértékű együttműködést kért a politikai vezetőktől a koronavírus-világjárvány és a klímaváltozás elleni küzdelemben a G20-országcsoport kétnapos római csúcstalálkozóját megnyitó olasz miniszterelnök. Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke egy mindenki hasznára váló új gazdasági modell létrehozását javasolta. A kínai és az orosz elnök a WHO által elismert koronavírus elleni vakcinák kölcsönös elismerésére szólított fel.

Támogatják a G20-országcsoport vezetői az OECD 15 százalékos globális minimumadóra vonatkozó megállapodását. A javaslatot hivatalosan vasárnap fogadják el. Az október első felében Párizsban elfogadott megállapodás lényege, hogy a jövőben egységesen 15 százalékos társasági adót alkalmaznának a kormányok a multinacionális vállalatokra. Magyarország is végül a csatlakozás mellett döntött, miután a júliusi tervezethez képest több ponton is kedvezően változott az egyezmény.

Meghalt Oszter SándorKossuth-díjas színművész. 73 éves korában érte a halál. Felesége, Failoni Donatella a Facebookon azt írta: a színművész szívinfarktusban halt meg péntek este. Oszter Sándor számos színdarabban és filmben játszott, hírnevét a Magyar Televízió Rózsa Sándor-sorozatának címszerepe alapozta meg. Művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1988-ban lett érdemes művész. 1972-ben a San Remó-i filmfesztiválon ő kapta a legjobb férfi alakítás díját a Kitörésben nyújtott játékáért. 2013-ban kapott Kossuth-díjat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×