eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Közel a vakcina – a nap hírei

Csaknem száz százalékos esélyt lát arra miniszterelnök, hogy az egészségügy kibírja a járvány okozta terhelést. Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a választási törvény módosítását, az ellenzék annak visszavonását sürgeti. Engedélyezte az Európai Bizottság a vakcinavásárlást az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól.

Két hét múlva tud választ adni a miniszterelnök arra, hogy karácsonykor már lehetnek-e 10 fősnél nagyobb családi összejövetelek, mert ekkor érzékelhetők a szigorítások hatásai. Orbán Viktor a TV2-nek adott interjúban azt mondta: a legutóbbi intézkedések meghozatalával már 99,99 százalék, hogy az egészségügy kibírja a járvány okozta terhelést. A kijárási tilalom betartásának ellenőrzéséről azt mondta: egy járőrcsoportban lesz rendőr és fegyveres katona is, mert az alkotmányos rend szabályai szerint katona nem intézkedhet civillel szemben rendfenntartás céljából. A vakcináról szólva azt közölte: az Európai Unióban a szükséges több százmillió vakcina április-májusban állhat majd rendelkezésre. Azt is hangsúlyozta: a vállalkozások számára a jövőben adókat akarnak csökkenteni, a cél, hogy ne kelljen embereket elbocsátani, mert a munkaalapú gazdaságból nem enged a kormány.

Minden koronavírusos a hozzá legközelebbi kórházban kaphat ellátást, miután már minden intézmény fogad ilyen betegeket - közölte a országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján megerősítette, hogy a járvány intenzíven terjed, naponta 4-5 ezer új fertőzöttet azonosítanak. Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában elhunytak közül a legfiatalabb 31, a legidősebb 99 éves volt. Az áldozatok többségének volt krónikus betegsége.

November hónapra érvényesek azok a gazdaságvédelmi intézkedések, amelyekkel a kormány a vendéglátóiparnak, szállodáknak és a szabadidő ágazatnak segít - közölte az innovációs tárca miniszter-helyettese. Schanda Tamás az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mentesülnek a szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulás fizetése alól, a kisvállalati adózók esetében pedig nem számítanak bele az adóalapba a személyi jellegű kifizetések.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a választási törvény módosítását. Eszerint listát csak az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban legkevesebb 50 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. A jelenleg hatályban lévő törvény szerint 27 egyéni választókerület az alsó küszöb. Az indoklás szerint a társadalmi támogatottsággal nem rendelkező „törpepártok” indulásának a megakadályozása a cél. Az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor a törvénymódosítás célja, a 2022-es ellenzéki összefogás megakadályozása. Közös közleményben szólították fel a miniszterelnököt, hogy vonja vissza a kormány legújabb törvényjavaslatait.

Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja most, de az nagyon súlyosan érintené az ágazatot, ha a karácsonyi időszakban sem nyithatnak ki - mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. Gál Pál Zoltán hozzátette, hogy a most bejelentett támogatás ahhoz kevés lenne, hogy a túlélést biztosítsa. Az elnök szerint december elején derül ki, hogy ki milyen üzleti modellt választott.

Egyeztetést javasol a budapesti kerületek vezetőinek a járvány elleni közös védekezésről a főpolgármester. Karácsony Gergely a Facebook-bejegyzésében abszurdnak nevezte, hogy Budapesten a közterületi maszkviselés szabályainak megalkotását a 23 kerületi polgármester felelősségébe utalták, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni.

Az Európai Bizottság engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, mely akár 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól. Erik Mamer, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy a két cég által kifejlesztett vakcina az eddig előállított legígéretesebb koronavírus-oltóanyag. Ez a negyedik szerződés, amelyet az uniós bizottság vakcina beszerzésére köt gyógyszeripari cégekkel.

Szlovákiában újabb 45 nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett vészhelyzetet a kormány. Az országban az elmúlt 24 órában 2058 embernél igazolták a fertőzést. Az aktív esetek száma jelenleg 55 ezer, közülük mintegy másfélezer személyt kezelnek kórházban. Hivatalos források 414 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 24-gyel emelkedett.

Újraszámolják az elnökjelöltekre leadott összes szavazatot az amerikai Georgia államban, ahol az eddigi adatok szerint a demokrata Joe Biden, megválasztott elnök 14 ezer szavazattal vezet. Az állam belügyminisztere azt mondta, hogy a kézi újraszámolással időben végeznek majd ahhoz, hogy határidőre igazolni tudják a győztes kilétét. Közben Donald Trump hivatalban lévő elnök jogászai újabb perkeresetet nyújtottak be a michigani választási eredmények érvényesítésének felfüggesztéséért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×