INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

választási törvény

választás

módosítás

pártlista

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Vas megyei szavazólap mintáját mutatja az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak gyártásáról tartott sajtótájékoztatón az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. budapesti nyomdájában 2019. szeptember 23-án.

Módosítaná a választási törvényt a kormány

Infostart

Az országos lista állítására vonatkozó szabályokon változtatnának.

Kedden éjjel nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Egyes választási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Az egyik tervezett módosítás szerint pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Az eddigi törvényben 27 egyéni jelölt elég volt a listaállításhoz.

Némileg változnak a listát állító pártok támogatására vonatkozó sávok is. Amelyik legalább 50 jelöltet állít, az 30 százalékos, amelyik 80-at, az 45 százalékos, amelyik minden körzetben jelöltet állít, az 60 százalékos támogatásra jogosult. Kikerül a legalsó, 15 százalékos támogatásra jogosító lehetőség, amelyre eddig a 27 jelöltet állító pártok voltak jogosultak. 2018-ban nagyjából 600 millió forintot kapott az a párt, amely mind a 106 körzetben tudott egyéni jelöltet indítani, míg amelyik a minimális számú jelöltet állította ki, közel 150 millió forint támogatásban részesült a kampányhoz.

A javaslat szerint a módosítást a kampányfinanszírozási intézményrendszerével kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében teszik. Ez biztosítja, hogy csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos a listát, ezáltal fellép azon jelölő szervezetekkel szemben, akik indulásának csupán az a célja, hogy a választási szabályokkal visszaélve a választási támogatások megszerzése érdekében indítsanak jelölteket.

Emellett egy nyelvtani pontosítás is bekerülhet a törvénybe, amely azt a célt szolgálja, hogy egy jelölt több megyében ne indulhasson párhuzamosan.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018