eur:
389.77
usd:
356.57
bux:
72604.16
2024. július 18. csütörtök Frigyes

Magyar koordinálással indul uniós COVID-projekt - Hírösszefoglaló

Már nem jár táppénz a külföldről hazatérő nyaralónak, ha karanténra kötelezik a hatóságok. Megkezdték a hivatalos egyeztetéseket a 2022-es országgyűlési választások előtti felkészülésről az ellenzéki pártok.

Magyar koordinálással indul uniós COVID-projekt az európai gyártóipar és beszállítói láncok rugalmasságának növelésére. Az Európai Unió csaknem 5 és félmillió eurós támogatást nyújt a 21 tagú nemzetközi konzorciumnak, amelynek munkáját a SZTAKI fogja össze. Olyan digitális környezetet és folyamatokat alakítanak ki, amivel akár 48 óra alatt átállíthatók, átcsoportosíthatók a gyártási kapacitások, ha rendkívül nagy mennyiségű orvosi berendezésre, védőeszközre lenne szükség.

Augusztus 13-tól nem jár táppénz a külföldről hazatérő nyaralónak, ha karanténra kötelezik a hatóságok - így módosította az egészségbiztosítási törvény végrehajtási rendeletét a kormány. Az új szabály szerint aki nem hivatalos úton jár sárga vagy piros jelzésű országban, az hazatérésekor a kötelező házi karantén idejére nem minősül keresőképtelennek, vagyis táppénzt sem kaphat.

Költözik az egészségügyi felhő az ünnepi hétvégén, ez azonban a receptek kiváltását nem érinti – közölte az Emberi Erőforrások minisztériuma. A költözés a betegellátást nem befolyásolja, a korábban felírt eRecepteket, vagy a sürgősségi ellátás során kinyomtatott recepteket ez idő alatt is ki lehet váltani a patikákban.

Újabb 45 embernél mutatták ki az új koronavírust, ezzel 4.813 embernél igazolták a fertőzést. Két idős beteg elhunyt, így már 607 halálos áldozatot követelt a kór. Az aktív fertőzöttek száma 645-re nőtt.

Megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választás előtti felkészülésre az ellenzéki pártok. A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak. Közös programot alkotnak és az előválasztást is legitim eszköznek tekintik.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett bértámogatások folytatását sürgette a LIGA szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az InfoRádióban sikeresnek értékelte az intézkedéseket, amelyekkel eddig 500 ezer munkahelyet sikerült megőrizni. Az érdekképviseleti vezető úgy vélte: az álláskeresők köre is egyre népesebb, így az ő helyzetük is rendezésre szorulna.

A fehérorosz fővárosban ismét emberek ezrei tüntetnek és alkotnak élőláncot. A biztonsági erők megerősítették az államfői hivatal védelmét a belvárosban. Közben elkezdték elengedni a kormányellenes megmozdulásokon őrizetbe vett tüntetők ezreinek egy részét. Litvánia kormányfője bejelentette, hogy lehetővé teszik a belépést a humanitárius okokból érkező belarusz állampolgároknak. Moszkva szerint külső erők próbálnak beavatkozni Fehéroroszország belügyeibe, és megkísérlik destabilizálni az országot.

A magyar külügyminiszter Fehéroroszország ügyében olyan, párbeszédre alapuló európai uniós döntéseket tart szükségesnek, amelyek nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot. Szijjártó Péter Facebook-oldalán közölte ezt. Az európai unió külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülésen tárgyalnak a fehérorosz helyzetről. Brüsszeli források szerint szankciók bevezetéséről is szó lesz. Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek - jelentette be az amerikai elnök a Twitteren. Donald Trump közzétette a békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot. A két ország diplomáciai kapcsolatot létesít egymással és kétoldalú megállapodásokat ír alá.

Címlapról ajánljuk
Elrajtolt a Kékszalag - a 15 katamarán között dől el a verseny

Elrajtolt a Kékszalag - a 15 katamarán között dől el a verseny

Nem lesz rekord - szögezte le a rajtból az InfoRádióban Holzhauser András, a vitorlásszövetség főtitkára. Van bőven külföldi versenyző, és 48 órás élő közvetítés is segíti a viadal követését.

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 13. 21:30
×
×
×
×