eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet Magyarországon - Hírösszefoglaló

A gazdaságvédelem költségvetésének nevezte a most benyújtott jövő évi tervezetet a pénzügyminiszter. Szerdán megnyitja határait Magyarország, Szlovákia és Csehország egymás állampolgárai számára

A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése a járványügyi készültség fenntartásával - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak átnyújtotta a törvény tervezetét. A tárcavezető közölte: csaknem 3 ezer milliárd forintos forrással egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot hoznak létre. Azt mondta, hogy szinte minden területre több pénz jut majd. A kormány jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel, 3 százalékos infláció és 2,9 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány mellett. A törvény zárószavazása július 3-án, vagy 6-án lehet.

Elhamarkodottnak és elégtelennek tartják a jövő évi költségvetési tervezetet az ellenzéki pártok. Az MSZP szerint olyan büdzsé szükséges, amely biztosítja a hétköznapi megélhetést, új munkahelyeket eredményez. A Jobbik szerint feléli a jövőt a 2021-es költségvetési törvényjavaslat. A DK úgy véli, hogy a javaslatban a csőd szélén is olyan dolgok szerepelnek kiemelt helyen, mint az oligarcháknak kedvező vasútépítés, vagy egy új stadion létrehozása. A Párbeszéd kevesli a költségvetési javaslat egészségügyre és gazdaságvédelemre szánt forrásait. Az LMP szerint a magyar gazdaság nem fenntartható és nem válságálló, ezért zöld fordulat és újjáépítés szükséges.

A főpolgármester szerint kivéreztetné az önkormányzatokat a 2021-es költségvetéssel a kormány. Karácsony Gergely drámai mértékű elvonásnak értékelte a gépjárműadó elvételét és az önkormányzatokra kivetett szolidaritási hozzájárulást. Utóbbi összege a főpolgármester szerint jövőre a négyszeresére nő, így a fővárosnak körülbelül 40 milliárd forintot kell befizetnie ezen a címen a központi költségvetésbe. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: a kormány arra használja a járvány nyomán kialakult válságot, hogy felszámolja az önkormányzatiság rendszerét.

Június 20-án szűnhet meg a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet Magyarországon - közölte az igazságügyi miniszter. Varga Judit Facebook-oldalán írta ezt. Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról számolt be: két törvényjavaslat kerül az országgyűlés elé. Az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezését és a veszélyhelyzet megszüntetését, a másik pedig az azzal összefüggő átmeneti szabályokat tartalmazza. Terveik szerint erről az Országgyűlés két héten belül hozhat döntést.

Korlátozza a külföldiek tulajdonszerzését bizonyos ágazatokban a kormány - mondta az operatív törzs sajtótájékoztatóján az innováció tárca miniszterhelyettese. Schanda Tamás közölte: 2020 végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhet tulajdont külföldi befektető bizonyos kiemelt cégekben, ez egyebek mellett az egészségügyet, az élelmiszergazdaságot, a vegyi- és a védelmi ipart is érinti. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: a válságban a magyar cégeket meg kell védeni, ez szuverenitási kérdés.

Szerdától Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitja határait egymás állampolgárai számára - erősítette meg a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy azok számára teszik lehetővé az utazást, akik tartózkodása a másik országban nem haladja meg a 48 órát. Az engedélyezés technikai részleteiről, például hogy hogyan és kik ellenőrzik a határidőt, még tárgyalnak.

Nem változtatott az alapkamaton a nemzeti bank, a döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az alapkamat 0,9 százalékos szintje 4 éve változatlan. A szakértők szerint azért sem volt várható módosítás, mert az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Bank számos intézkedése kezdett működni, és a forint árfolyama is megnyugodni látszik. Mivel az infláció a 3 százalékos célt csak kismértékben haladja meg az év második felében, nem lesz szükség szigorításra, ami a következő két-három évben sem várható.

A Budapest Bank csatlakozik a Takarék Csoport és az MKB együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják és készítik elő. A cég Magyar Bankholding Zrt. néven jönne létre. A 3 pénzintézet a Magyar Bankholding Zrt.-t három egyenlő tulajdonrésszel alapítja meg. A Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank összesen csaknem 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, a hazai bankfiókhálózat csaknem felét működteti, Magyarország második legnagyobb bankcsoportjává válhat.

Franciaországban több mint 8 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be az autóiparnak az államfő. Emmanuel Macron kijelentette: a cél, hogy Franciaországban készüljön a legtöbb tiszta és energia-hatékony jármű Európában, és öt éven keresztül évi több mint egymillió elektromos vagy hibrid gépjárművet gyártsanak a francia vállalatok. A francia elnök ugyanakkor garanciákat kért a Renault autógyártótól a munkahelyek megtartására két észak-franciaországi gyárukban.

Moszkvában június 24-én tartják meg a koronavírus-járvány miatt elmaradt győzelem-napi katonai parádét. Az időpontot Vlagyimir Putyin elnök jelentette be. Június 24-e a moszkvai Vörös téren 1945-ben megtartott győzelmi díszszemle 75. évfordulója lesz. A bejelentéskor az elnök arról beszélt, hogy szakértők szerint Oroszország már túljutott a járvány csúcspontján. Ugyanakkor az igazolt koronavírus-fertőzések száma egy nap alatt csaknem 9 ezerrel nőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×