eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor szerint csak a jövő hét végén lehetnek újabb újraindítási lépések - Hírösszefoglaló

Létrejött a megállapodás egy nemzeti oltóanyag-gyárról, közben ismét csökkent az új igazolt fertőzöttek száma. Ezen a hétvégén már nem lesz lezárva a Margitsziget és a Hajógyári sziget.

Negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília az adatokat ismertetve kiemelte: újabb 9 idős, krónikus beteg halt meg koronavírus-fertőzés miatt, ezzel 392-re nőtt az elhunytak száma. Ugyanakkor 865-en meggyógyultak. Kiemelte, hogy a vidéki enyhítések hatását legalább 2 hétig figyelni kell. Az országos tisztifőorvos bejelentette: nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról kötött megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ennek segítségével biztonságosabbá és függetlenebbé válik az ellátás.

Továbbra is óvatosságra és megfontoltságra szólított a miniszterelnök a koronavírus-járvány idején. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta: amíg nem csökken Budapesten és Pest megyében a halálozások száma, addig csak lassan és fokozatosan lehet enyhíteni a korlátozásokat. Hozzátette: a kormány a jövő héten dönt a további intézkedésekről. Azt is hangsúlyozta: további beruházásokra és fejlesztésekre van szükség a járvány miatt visszaesett gazdaság helyreállításához. Orbán Viktor azt mondta: eddig 160 ezer munkáját vesztett ember kért segítséget, őket újra megélhetéshez kell juttatni.

A szerencsés járványgörbének köszönhetően rugalmasabb ágykapacitásra van lehetőség a kórházakban - fogalmazott az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi ellátás újraindításáról tartott videokonferencián. Kásler Miklós, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen egyeztetett a kórházigazgatókkal. Hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni, hogy a járvány még tart, így erre a célra továbbra is biztosítani kell szabad ágyakat. Kásler Miklós kiemelte, hogy az egészségügyi ellátás újraindítása a járványügyi helyzetet folyamatosan értékelve a tervek szerint négy lépcsőben történik meg.

A Budapestre vonatkozó koronavírus adatok nyilvánosságra hozatalát várja a kormánytól a főpolgármester. Karácsony Gergely az InfoRádióban azt mondta: ezek az információk a további enyhítések, a nyitás menetrendjének megalkotásához lennének szükségesek. A főpolgármester szerint a csütörtökön elküldött kérésre még nem kapott választ a kabinettől. Úgy vélte: a kórházak, és azokon keresztül az idősotthonok lehetnek a koronavírus-fertőzés főbb területei Budapesten. Hozzátette: az óvintézkedések közül maradnia kellene a kötelező maszkviselésnek és a folyamatos tesztelésnek. Megerősítette, hogy ezen a hétvégén a Margitsziget és a Hajógyári sziget már nem lesz lezárva.

Európai egészségügyi unió létrehozását sürgeti az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója az Európai Bizottságnál és az Európai Tanácsnál. Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője elmondta: a kezdeményezés célja, hogy ugyanolyan minőségű ellátás járjon egy magyarnak, mint például egy németnek, egy dánnak, vagy egy máltainak. Hozzátette: fontos, hogy az Európai Uniónak nagyobb befolyása legyen az egészségügyre, Európa-szerte egységes minimumfeltételek legyenek és több pénzt fordítsanak erre a területre.

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a kiürített kórházi ágyak felén induljon újra az ellátás. Az ellenzéki párt egészségügyi szakpolitikusa úgy fogalmazott: ha igazak a hivatalos kormányzati adatok a fertőzöttségről, akkor semmilyen szakmai oka nincs 36 ezer kórházi ágy üresen tartásának. László Imre Újbuda polgármestere szerint az egészségügyi ellátás a kormányzati bejelentéssel ellentétben még mindig nem indult újra, és a magyar egészségügy tetszhalott állapotban van.

Humanitárius légihídat hozott létre az Európai Bizottság. Az Európai Unió ezen keresztül biztosítja a segélyszervezeti munkát végzők és a szükséghelyzeti felszerelés szállítását a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett területekre. Az első, Franciaországgal együttműködésben üzemeltetett uniós légi járat mintegy 60 humanitárius alkalmazottat, valamint 13 tonna árut szállít. A következő hetekben több uniós humanitárius célú járatot indítanak főként afrikai országokba. Emellett a brüsszeli testület az unióba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó korlátozás meghosszabbítását kérte a schengeni övezet tagállamait, illetve a schengeni társult államokat.

Erőteljesen csökkent a foglalkoztatottak száma áprilisban az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta 14,7 százalékra ugrott. Közben Kanadában csaknem 2 millióan vesztették el állásukat áprilisban. A múlt hónapi munkanélküliségi szint 1982 decembere óta a legmagasabb. Az észak-amerikai országban 13 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×