eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az idei volt a két legmelegebb április egyike - Hírösszefoglaló

Az eddigi eredmények megvédését nevezi a gazdaságpolitika elsődleges céljának az Európai Bizottságnak benyújtott magyar konvergencia-program. Felmentette a Budapesti Közlekedési Központ általa kinevezett vezérigazgatóját a főpolgármester. Politikai nyilatkozatban utasította el a parlament a csatlakozást az Isztambuli Egyezményhez.

A gazdasági eredmények megvédését, valamint a növekedés lendületének visszanyerését nevezi a magyar gazdaságpolitika elsődleges céljának a kormány konvergenciaprogramja. A Pénzügyminisztérium közölte: az Európai Bizottsághoz benyújtott dokumentum középpontjában a koronavírus-járvány által előidézett gazdasági válság áll. A jelentés az idén 3 százalékos gazdasági visszaeséssel és 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycéllal számol, míg jövőre a gazdaság teljesítménye 4,8 százalékkal erősödhet.

Magyarországon 363-ra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak a száma - erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a kórokozót már 3065 embernél igazolták, miközben 709-en meggyógyultak. Hozzátette: az 1993 aktív fertőzött kétharmada, az elhunytak négyötöde, a gyógyultak fele budapesti vagy Pest megyei. A tisztifőorvos elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egészségügyi ellátás hétfői újraindulásakor tömegek lepték el a rendelőket.

Felmentette a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját a főpolgármester. A Városháza tájékoztatása szerint Karácsony Gergely megköszönte az általa február elején kinevezett Varga Ivett munkáját, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a közlekedési cég első embere nem tudta a járványveszély enyhítése által megkövetelt hatékonysággal ellátni feladatait. A főpolgármester a BKK megbízott vezetőjének nevezte ki Fendrik László jelenlegi vezérigazgató-helyettest.

Politikai nyilatkozatban utasította el a parlament kormánypárti többsége a családon belüli és a nők elleni erőszak felszámolását célzó Isztambuli Egyezményhez való csatlakozást. Az országgyűlési dokumentum ugyanakkor kiáll a gyermekek és nők védelme mellett. A kezdeményező KDNP szerint a magyar törvényhozás nem kívánja a nemzeti jog részévé tenni az isztambuli egyezményben meghatározott társadalmi nem fogalmát. A kormánypárt azért sem támogatja a ratifikációt, mert az Európa Tanács nemi alapon biztosított menedékjoggal összefüggő rendelkezései ellentétesek a jogellenes bevándorlással szembeni fellépésről szóló magyar törvényekkel. A döntés miatt közösen tiltakozott több ellenzéki képviselőnő.

A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák, a koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági intézkedések mellett. Középszinten 65.630-an, emelt szinten 4892-en érettségiztek. Gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás is szerepelt az idei matematika érettségi első részében az Eduline oktatási portál információi szerint. A több témakört érintő feladatok között volt az olimpiai játékokkal, illetve egy sétálóutcák lekövezésével kapcsolatos is. Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák.

Gyorsabban utalja ki az adóhivatal a kis- és közepes vállalkozásoknak a visszaigényelt áfát - erősítette meg a NAV szóvivője. Kis Péter András az M1-en elmondta: hogy a megbízható kkv-k akár 20 nap alatt is visszakaphatják a pénzt, a kockázatos adózókra viszont nem vonatkozik a gyorsítás, nekik továbbra is 75 napos határidővel kell számolniuk. Hangsúlyozta: a gyorsítás a kkv-k likviditását segíti a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben.

Nagy-Britanniában már több halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta járványnak, mint Olaszországban. A brit kormány tájékoztatóján ugyanakkor elhangzott, hogy a Covid-19 járványhoz köthető nagy-britanniai halálesetek száma is hetek óta folyamatosan csökken. Dominic Raab külügyminiszter elmondta: a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 29 427-re nőtt. Olaszországban - ahol hosszú ideig a legmagasabb volt a halálozások száma egész Európában - keddig 29 315-en haltak meg a koronavírus-járványban.

A meteorológiai mérések nyilvántartása óta az idei volt a két legmelegebb április egyike. Az európai éghajlatváltozási szolgálat közleménye szerint a negyedik hónapban a levegő hőmérséklete globálisan 0,7 fokkal volt magasabb az 1981 és 2010 közötti átlagnál. Ilyen rekord meleget csak 2016 áprilisában regisztráltak még. Az átlagnál sokkal melegebb volt Szibériában, Grönland északi vidékén, az Antarktiszon és az alaszkai partoknál, de a szokásosnál magasabb volt az áprilisi hőmérséklet Nyugat-Európában is.

Letartóztatta a bíróság azt a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint végzett édesapjával, Szilágyi István színművésszel. A fővárosi főügyész közleményében azt írta, hogy a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani. Ibolya Tibor ezúttal sem nevezte meg a vasárnap elkövetett bűncselekmény áldozatát, ugyanakkor több hírportál is arról írt, hogy a gyilkosság áldozata Szilágyi István színművész, aki rendkívül szegényes körülmények között élt Rákosligeten.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×