eur:
394.71
usd:
369.8
bux:
65522.79
2024. április 23. kedd Béla

Budapesten nem, de vidéken hétfőn már itthon is enyhítések várhatók - Hírösszefoglaló

A koronavírus járvány miatt hétfőn reggel szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődnek meg az érettségi vizsgák. Gyorsított eljárásban vizsgálja az Európai Unió a remdesivir nevű szer engedélyezését a koronavírussal fertőzöttek gyógyítására.

Hétfőn kezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza - mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert kiemelte: vidéken enyhülnek a szabályok, de Budapesten és Pest megyében maradnak a kijárási korlátozások. Megismételte, hogy mindenkinek kötelező a szájat és orrot eltakaró sálat vagy maszkot hordania a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban. Szólt arról is, hogy nézők nélkül megtarthatók a sportrendezvények és megengedett az edzésen való részvétel is. Megmarad az idősek számára fenntartott vásárlási idősáv. A vasárnap reggeli adatok szerint 340-re nőtt a halálos áldozatok száma. A kórokozót már 2.998 embernél mutatták ki.

Összesen 84 ezer diák kezdheti meg hétfőn az érettségi vizsgát – mondta az operatív törzs tájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán megismételte: nem kötelező az érettségi, ősszel is letehetik a vizsgát a diákok. Kiemelte: csak írásbeli lesz, amely az első héten 9 órakor kezdődik. Hozzátette: legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben, akik között legalább másfél méter távolságot kell tartani.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó adóváltoztatási javaslatokról is vitázik ötnapos ülésén az Országgyűlés. A hétfőn kezdődő ötnapos ülésen a képviselők 12 javaslat általános vitáját tartják meg. A többi között szó lesz a kiskereskedelmi adóról, a parlamenti frakciók párttámogatásáról, a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról, valamint a belügyminiszter polgárok biztonságát erősítő javaslatairól is. Az adóváltoztatásról szóló előterjesztésről a tervek szerint csütörtökön mondhatják el véleményüket a képviselők.

Egyeztetésre hívta hétfőre az ellenzéki magyar európai parlamenti képviselőket az uniós költségvetési vita előtt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. A politikus közös ellenzéki fellépést sürget a brüsszeli vitában. Az ellenzéki politikus online tájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság elnöke a tervek szerint szerdán hozza nyilvánosságra a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó módosított költségvetési javaslatot. Újhelyi István azt szorgalmazza, hogy a következő hétéves költségvetés elosztásánál szempont legyen a csatlakozás az Európai Ügyészséghez.

Szeptemberre várja az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. Szlávik János az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: bár a vírus folyamatosan mutálódik, alapvető sajátosságai nem változnak, mégis a kutatóknak még sok kérdésre választ kell kapniuk, például a pontos terjedési mechanizmusára.

Gyorsított eljárásban vizsgálja az Európai Unió a remdesivir nevű szer használatának engedélyezését a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására. A svéd gyógyszerügynökség szerint a remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet. Az amerikai gyógyszerfelügyelet szombaton engedélyezte a remdesivir használatát azon koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, akiknek az állapota kifejezetten súlyos. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai intézetének főigazgatója szombaton arról beszélt, hogy Magyarország az elsők között vesz részt a Remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában.

Nemzetközi tudományos együttműködést szorgalmazott Ferenc pápa a koronavírus elleni védőoltás létrehozásáért. A katolikus egyházfő szerint a sikeres oltóanyagot az egész világon elérhetővé kell tenni. Ferenc pápa azt is fontosnak nevezte, hogy egyetemes hozzáférést biztosítsanak a létfontosságú technológiákhoz, amelyek révén minden fertőzött ember a világ minden részén megkapja a szükséges gyógyszeres ellátást.

Nagy-Britanniában tetőzött a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma. A brit állami egészségügyi szolgálat tájékoztatása szerint a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma az elmúlt egy hétben országosan 13 százalékkal 14 220-ra csökkent. Különösen markáns a csökkenés a járvány gócában, Londonban, ahol egy hónapja még csaknem ötezer pácienst kezeltek kórházban, számuk azonban jelenleg már nem haladja meg a kétezret.

Olaszországban hétfőtől újraindul a termelés és az építőipar. Enyhítik a városokon belüli kijárási korlátozást is. Olaszországban több mint egy hónap után most először kétszáznál kevesebben haltak meg egy nap alatt koronavírus-fertőzésben. A fertőzöttek száma valamivel több mint ötszázzal csökkent. A halálos áldozatok száma 174-gyel 28 884-re emelkedett. A gyógyultak száma túllépte a 81 ezret.

Meghalt Szilágyi István színész. Több mint 200 filmben játszott: emlékezetes szerepe volt a Keménykalap és Krumpliorr Lópici Gáspárja, de feltűnt a Tenkes kapitánya és a Rózsa Sándor című sorozatban, a Gyula vitéz télen-nyáron, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig, a Talpuk alatt fütyül a szél és A Pogány madonna című filmekben is. A 82 éves művészt mára virradóra találták holtan 17. kerületi otthonában. Az eddigi hírek szerint gyilkosság áldozata lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×