eur:
393.24
usd:
368.01
bux:
66117.73
2024. április 24. szerda György

Magyarországon továbbra sem ismert koronavírusos megbetegedés - Hírösszefoglaló

A jogállamisági eljárások európai tanácsi napirendre vételét sürgette az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője. Tagadta bűnösségét Gyárfás Tamás a Fenyő-gyilkosság büntetőperének első tárgyalásán.

Magyarországon koronavírusos megbetegedés továbbra sem ismert, magyar állampolgár fertőzöttségéről jelentés nem érkezett - közölte a Belügyminisztérium. Közben a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy nem fertőződött meg koronavírussal, így elhagyhatja a kórházat az a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar nő, akin korábban a betegség tünetei jelentkeztek. Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Kínában 188 magyar regisztrált konzuli védelemre.

A magyar kormány azt várja az ENSZ-től, hogy a terrorellenes küzdelemre is különítsen el pénzt a költségvetésében. Szijjártó Péter Bécsben egy terrorizmusellenes konferencián bírálta, hogy a világszervezet költségvetésének ez jelenleg nem része, miközben a olyan – szavai szerint – veszélyes ügyekre pazarolja a pénzét, mint a migráció elősegítése.

A jogállamisági eljárások európai tanácsi napirendre vételét sürgette az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője. Manfred Weber szerint a magyar és a lengyel esetben is közös megoldást kell találni a közös uniós értékek védelme érdekében. Deutsch Tamás a Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja nevében üdvözölte Manfred Weber nyilatkozatát. Kijelentette: a magyar kormány kérése már jó ideje az, hogy a tanács tárgyalja és zárja le az eljárást, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Megalakult a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács. A háromoldalú érdekegyeztető fórumban öt szakszervezeti és öt munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői vesznek részt. Karácsony Gergely főpolgármester az alakuló ülésen azt mondta, reményeik szerint a tanács olyan fórum lesz, amelyben a résztvevőkkel minden kérdést meg tudnak beszélni a munka világáról.

Ideológiai célúnak tartja az új Nemzeti alaptantervet az országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke. Hiller István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte a szeptembertől hatályos NAT logikátlanul sulykolja a diákokba a hazafiságot, miközben fontos lenne a hazafiságra nevelés. A korábbi oktatási miniszter szerint az új oktatási koncepció az 1960-as évek szemléletét tükrözi, miközben jelentősen szűkíti a tanárok mozgásterét. Hiller István üdvözölte ugyanakkor a természettudományok összevont oktatását.

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon. A múlt héten 30 ezer beteg fordult a háziorvosához, ami 71 százalékos növekedés az előző heti adatokhoz képest. A legtöbb beteg a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében van.

Tagadta bűnösségét Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető a Fenyő-gyilkosság büntetőperének első tárgyalásán. Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Roháč, aki emiatt jogerős szabadságvesztését tölti. Az ügyészség ebben az eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével. A vád szerint Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot, ő bérelte fel Jozef Roháčot.

Szlovákiában jogsértőnek találta a Mol elnök-vezérigazgatója elleni elfogatóparancs kiadását az alkotmánybíróság. A legfőbb szlovák jogi fórum megállapította, hogy a főügyészség 2015-ben nem folytatott előzetes vizsgálatot az ügyben, amivel megsértette Hernádi Zsoltnak az igazságos eljárásra és egyéb jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait. A pozsonyi vádhatóság azt követően intézkedett, hogy a horvát hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki a magyar olajtársaság vezetője ellen.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Izraelnek el kell állnia a Jordán-völgy bekebelezésének tervétől. Josep Borrell az amerikai béketervről folytatott európai parlamenti vitában kijelentette: Washington javaslatai egyértelműen ellentétesek a nemzetközileg támogatott törekvésekkel.

Elutasította az amerikai elnök közel-keleti béketervét a palesztin elnök. Mahmúd Abbász az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt ismételten kifogásolta, hogy a dokumentum alapján Jeruzsálem nem tartozna a palesztin állam szuverenitása alá, valamint az önálló állam területe több részre lenne tagolva. A politikus azt kérte, hogy a világszervezet teljes egészében utasítsa el a rendezési tervet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×