INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

napinfo

darák péter

oroszország

Darák Péter: a bíráknak tekintettel kell lenniük a társadalom védelmére - Hírösszefoglaló

Infostart

Indokoltnak tartja a Magyarország elleni jogállamisági eljárás folytatását az európai értékek védelméért felelős uniós biztos. Oroszországban benyújtotta lemondását a kormány.

A büntetés-végrehajtási bíráknak tekintettel kell lenniük a társadalom védelmére, amikor a feltételes szabadlábra helyezésről döntenek - jelentette ki a Kúria elnöke. Darák Péter az InfoRádió Aréna című műsorában a győri gyermekgyilkos ügyével összefüggésben megjegyezte: bár az illetékes bíró több szakértői véleményt is figyelembe vett, sokszor nem lehet előrelátni az elkövető kiengedésének következményeit. A bírósági ítéleteket bíráló politikusi megnyilatkozásokkal összefüggésben Darák Péter úgy vélte: az érintetteknek tisztában kell lennie nyilatkozatuk társadalmi súlyával. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közéleti szereplők véleményei nem korlátozhatják és nem befolyásolhatják a bírákat.

Az európai értékek védelméért felelős uniós biztos szerint a magyar kormány intézkedései indokolttá teszik a jogállamisági eljárás folytatását. Vera Jourová az Európai Parlament plenáris ülésén azt mondta: a brüsszeli bizottság aggodalommal figyeli a magyar kabinet bírói rendszer függetlenségét csorbító, a sajtó és a tudományos élet szabadságát csökkentő intézkedéseit.

A Fidesz európai parlamenti delegáció-vezetője szerint Magyarországon kielégítően működnek a jogállami normák. Deutsch Tamás a Magyarország ellen indított eljárással összefüggő strasbourgi vita előtt elmondta: Magyarországon nincs több probléma ezen a területen, mint bármely más uniós tagállamban.

Ezer új munkahelyet hoznak létre indiai cégek Magyarországon - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a kormány a következő két hónapban a legmodernebb technológiát alkalmazó indiai vállalatok Magyarországra érkezését jelenti be.

Londoni pénzügyi elemzők szerint elérhette az 5 százalékot a magyar gazdaság tavalyi növekedése. A Capital Economics előrejelzésében közölte: ha a várakozása helytállónak bizonyul, akkor a magyar hazai össztermék bővülési üteme alig maradt el a 2018-as 5,1 százalékos rekordtól.

A tavalyinál 30 milliárd forinttal több pénzt fordít szociális ellátásokra az idén a kormány - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András azt mondta: nő a gyermekétkeztetés támogatása, illetve a gyermekek otthongondozási díja.

A sztrájkbizottság megalakulása után újabb konzultációt kezdeményez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közoktatási államtitkársággal. Szűcs Tamás elnök az InfoRádiónak elmondta: az érdekképviselet továbbra is a közalkalmazotti illetménytábla rendezését, a pedagógusok kötelező óraszámának, illetve munkaidejének visszaállítását, a túlmunka elszámolását, a pedagógusokat ért anyagi veszteségek kompenzálását és a sztrájktörvény módosítását követeli.

Egy komplex rendszer részeként képzeli el az orvosi bérrendezést a Magyar Orvosi Kamara. Kincses Gyula elnök elmondta: a köztestület javaslata szerint a kezdő rezidensnek nagyjából 690 ezer forint lenne a bruttó alapbére, egy kezdő szakorvosnak 1 millió forint lenne a bruttó alapbére.

Az Európai Unió bővítési biztosa szerint Észak-Macedónia készen áll a csatlakozási tárgyalásokra. Várhelyi Olivér Szkopjéban tett látogatásakor hangsúlyozta: az új összetételű brüsszeli testület elsődleges kérdésként kezeli a közösség bővítését, és a nyugat-balkáni állam már sokat tett a csatlakozásért.

Támogatta az Európai Bizottság által korábban bemutatott zöld megállapodás célkitűzéseit az Európai Parlament. Az uniós törvényhozás ugyanakkor a javasolnál magasabb kibocsátás csökkentési célt szorgalmaz, és ehhez méltányos, szolidáris átállási mechanizmust tart szükségesnek.

Oroszországban Mihail Misusztyint, a Szövetségi Adószolgálat vezetőjét javasolta a megüresedett miniszterelnöki posztra az államfő. Az eddigi miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev azután nyújtotta be lemondását, hogy Vlagyimir Putyin elnök a törvényhozásban elmondott beszédében a kormányzati rendszert érintő alkotmánymódosításokat terjesztett elő.

Történelmi megállapodásnak nevezte a Kínával kötendő kereskedelmi egyezményt az amerikai elnök a Fehér Házban tartott aláírási ceremónián. Donald Trump úgy fogalmazott: a két ország kijavítja a korábbi hibákat és nagy jelentőségű lépést tesz a kölcsönösen tisztességes kereskedelem jövője felé.

A pápai állam történetében először nő került a vatikáni diplomáciáért felelős szentszéki államtitkárság egyik vezető pozíciójába. A pápa az olasz Francesca Di Giovannit nevezte ki az államokkal való kapcsolatokért felelős részleg egyik helyettesévé.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018