INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

napinfo

brexit

katalán

Tovább tart a bizonytalanság a brit kilépés ügyében - a nap hírei

Infostart

Ismét halasztást kérhetnek a kilépésre a britek. A pénzügyminiszter szerint új fejezet nyílik Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap kapcsolatában Tárgyalások megkezdésére szólította fel a spanyol kormányt Katalónia elnöke.

Mégsem szavazotta londoni parlament az újabb brexit-megállapodásról, így elvben a miniszterelnöknek újabb haladékot kellene kérnie az európai uniótól a kilépésre. Az alsóház egy olyan módosítót fogadott el, amely szerint előbb dönt a megááalpodás jogi szövegének törvénybe iktatásáról, és csak utána a megállapodásról. Emiatt lenne szükség az újabb halasztásral, de Boris Johnson közölte: nem akar ilyenről tárgyalni. Viszont hétfőn a parlament elé terjeszti a megállapodást. Az Európai Bizottság mielőbbi tájékoztatást vár a brit kormánytól a következő lépésekről.

A magyar érdekek az elsődlegesek a Brexit folyamatban - közölte a Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. Menczer Tamás Facebook-oldalán hangsúlyozta: az a fontos, hogy a kint élő magyarok jogai ne sérüljenek, erre pedig, viszonossági alapon ígéretet tettek a britek.

Új fejezet nyílikMagyarország és a Nemzetközi Valutaalap kapcsolatában - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály Washingtonban tárgyalt az IMF új vezérigazgatójával.

A közeljövőben megkezdődő minden fővárosi nagy beruházásnak van végrehajtható építési engedélye - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs hangsúlyozta: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában érdemes áttekinteni például a Liget-projekt ügyét, ha Budapest új vezetésének bármilyen felvetése van.

Több mint 50 milliárd forintból újul meg a Hungexpo. 2021-ig felújítják és korszerűsítik a meglévő pavilonokat, két új kiállítási csarnokot, új fogadóépületet és egy kongresszusi központot is építenek.

A korrupció elleni fellépésre és a többi ember tiszteletére szólította fel a Demokratikus Koalíció frissen megválasztott polgármestereit és önkormányzati képviselőit Gyurcsány Ferenc a párt elnöke. A Fidesz közleményében úgy reagált, hogy Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb kormányát vezette.

Megismétlik az önkormányzati választást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán 30 napon belül. A fiktív lakcímmel rendelkező szavazók miatt nem valós az eredmény. Megismételhetik a polgármester választást Jászberényben is. A területi választási bizottság szerint november 10-én lehet az újbóli szavazás.

Tárgyalások megkezdéséreszólította fel a spanyol kormányt Katalónia függetlenségpárti elnöke. Quim Torra azért szorgalmazza a párbeszédet, hogy megfékezzék az erőszakos cselekményeket, amelyet az váltott ki, hogy a héten a madridi legfelsőbb bíróság súlyos börtönbüntetést szabott ki katalán függetlenségi vezetőkre.

Feszült nyugalomuralkodik a szíriai-török határ mentén, két nappal a törökök és a kurdok közötti tűzszüneti megállapodás után. A tűzszünet értelmében a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők nevű szervezetnek öt napja van arra, hogy kivonuljon a Törökország által követelt, biztonsági övezetből.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018