eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az előző napi függetlenségpárti tüntetésen okozott károkat fényképezik emberek Barcelonában 2019. október 19-én. Az ötödik napja tartó, erőszakossá fajult megmozdulásokon az ellen tiltakoznak, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság október 14-én kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt.
Nyitókép: Jesus Diges

Tárgyalásra szólítja fel Madridot a katalán elnök

Quim Torra szerint a tárgyalásokkal lehetne megfékezni az erőszakot. A spanyol miniszterelnök az erőszak elítélését várja előbb a katalánoktól.

Tárgyalások megkezdésére szólította fel szombaton a spanyol központi kormányzatot Katalónia függetlenségpárti elnöke, Quim Torra, hogy megfékezzék az erőszakos cselekményeket, amelyet az váltott ki, hogy a héten a madridi legfelsőbb bíróság súlyos börtönbüntetést szabott ki a katalán szakadárok vezetőire a 2017-es, alkotmányellenes népszavazás és elszakadási kísérlet miatt.

Péntek éjjel az elmúlt évtizedek legsúlyosabb zavargásai voltak Barcelonában. Maszkot viselő fiatalok lángoló szemetes konténerekkel barikádoztak el több utat és kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket, amelyek könnygáz- és füstgránátokkal válaszoltak.

Az Arran nevű radikális katalán ifjúsági szervezet további tiltakozásokra szólított fel szombaton is a "rendőri erőszak" ellen és a "politikai foglyok" szabadon bocsátása érdekében. A katalán szakadárok ugyanis politikai fogolynak tekintik azokat a szeparatista vezetőket, akiket az ország egységének megbontására tett kísérleteik miatt bebörtönöztek a spanyol hatóságok.

A rendőrség az újabb tüntetésekkel kapcsolatban ismét az erőszak kiújulásának veszélyére figyelmeztetett, s arra kérte az üzleteket Barcelona belvárosában, hogy a tüntetések idejére zárjanak be.

Torra leszögezte, hogy az erőszakos tiltakozások nem tükrözik a katalán függetlenségi mozgalom hagyományosan békés természetét.

"Felszólítjuk a spanyol kormány ügyvezető miniszterelnökét, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Mi eddig sem folyamodtunk soha erőszakhoz, és ez után sem fogunk" - szögezte le Quim Torra.

Madridban súlyos, szervezett erőszakról beszélnek

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy Torrának először egyértelműen el kell ítélnie az erőszakot, amit szerinte eddig a katalán vezetés elmulasztott.

"A spanyol kormány megismétli, hogy Katalóniának nem függetlenségi problémája van, - az nem fog bekövetkezni, mert egyrészt alkotmányellenes, másrészt a többség nem is támogatja -, hanem az együttéléssel van problémája" - hangoztatta Sánchez.

A hétfő óta tartó zavargásokban már mintegy 300 embert vettek őrizetbe. A spanyol belügyminiszter egyértelműen a katalán szakadárokat tette felelősség az erőszakért, és közölte, hogy a biztonsági erők meg fogják tenni a megfelelő lépéseket a rendbontókkal szemben.

"Ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet. Súlyos és szervezett erőszakkal van dolgunk, de hangsúlyozom, hogy nem maradunk alul" - szögezte le Fernando Grande-Marlaska.

A tüntetéshullám azután kezdődött a katalán városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×