INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

spanyolország

katalónia

zavargás

Az előző napi függetlenségpárti tüntetésen okozott károkat fényképezik emberek Barcelonában 2019. október 19-én. Az ötödik napja tartó, erőszakossá fajult megmozdulásokon az ellen tiltakoznak, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság október 14-én kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt.

Tárgyalásra szólítja fel Madridot a katalán elnök

Infostart / MTI

Quim Torra szerint a tárgyalásokkal lehetne megfékezni az erőszakot. A spanyol miniszterelnök az erőszak elítélését várja előbb a katalánoktól.

Tárgyalások megkezdésére szólította fel szombaton a spanyol központi kormányzatot Katalónia függetlenségpárti elnöke, Quim Torra, hogy megfékezzék az erőszakos cselekményeket, amelyet az váltott ki, hogy a héten a madridi legfelsőbb bíróság súlyos börtönbüntetést szabott ki a katalán szakadárok vezetőire a 2017-es, alkotmányellenes népszavazás és elszakadási kísérlet miatt.

Péntek éjjel az elmúlt évtizedek legsúlyosabb zavargásai voltak Barcelonában. Maszkot viselő fiatalok lángoló szemetes konténerekkel barikádoztak el több utat és kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket, amelyek könnygáz- és füstgránátokkal válaszoltak.

Az Arran nevű radikális katalán ifjúsági szervezet további tiltakozásokra szólított fel szombaton is a "rendőri erőszak" ellen és a "politikai foglyok" szabadon bocsátása érdekében. A katalán szakadárok ugyanis politikai fogolynak tekintik azokat a szeparatista vezetőket, akiket az ország egységének megbontására tett kísérleteik miatt bebörtönöztek a spanyol hatóságok.

A rendőrség az újabb tüntetésekkel kapcsolatban ismét az erőszak kiújulásának veszélyére figyelmeztetett, s arra kérte az üzleteket Barcelona belvárosában, hogy a tüntetések idejére zárjanak be.

Torra leszögezte, hogy az erőszakos tiltakozások nem tükrözik a katalán függetlenségi mozgalom hagyományosan békés természetét.

"Felszólítjuk a spanyol kormány ügyvezető miniszterelnökét, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Mi eddig sem folyamodtunk soha erőszakhoz, és ez után sem fogunk" - szögezte le Quim Torra.

Madridban súlyos, szervezett erőszakról beszélnek

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy Torrának először egyértelműen el kell ítélnie az erőszakot, amit szerinte eddig a katalán vezetés elmulasztott.

"A spanyol kormány megismétli, hogy Katalóniának nem függetlenségi problémája van, - az nem fog bekövetkezni, mert egyrészt alkotmányellenes, másrészt a többség nem is támogatja -, hanem az együttéléssel van problémája" - hangoztatta Sánchez.

A hétfő óta tartó zavargásokban már mintegy 300 embert vettek őrizetbe. A spanyol belügyminiszter egyértelműen a katalán szakadárokat tette felelősség az erőszakért, és közölte, hogy a biztonsági erők meg fogják tenni a megfelelő lépéseket a rendbontókkal szemben.

"Ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet. Súlyos és szervezett erőszakkal van dolgunk, de hangsúlyozom, hogy nem maradunk alul" - szögezte le Fernando Grande-Marlaska.

A tüntetéshullám azután kezdődött a katalán városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Nyitókép: Jesus Diges
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018