eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az innovációs miniszter szerint a versenyképességet szolgálja, hogy a tárcához került a felsőoktatás is - Hírösszefoglaló

Októbertől bevezetik a nyelvtanulási diákhitelt. Villámcsapás ölt meg öt embert a Tátrában.

Az innovációs miniszter szerint a versenyképesség növelését szolgálja, hogy egy kézbe kerül a szakképzés, a felsőoktatás, az innováció és a kutatás. Palkovics László kijelentette: az állami kutatási intézményrendszer átalakításával létrejövő új struktúra a kutatás szabadságának megőrzése mellett támogatja az együttműködést az egyetemekkel és az üzleti vállalkozásokkal, ugyanakkor ösztönzi a versenyszellemet és az innovációt. Hozzátette: ezeknek a céloknak a megvalósítását segíti a kormány döntése, amelynek értelmében a felsőoktatás szeptembertől átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

Több mint 350-en vették át iskolaigazgatói, vagy intézményvezetői kinevezésüket Budapesten. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Klebersberg Központ intézményvezetőinek kinevezési ünnepségén úgy fogalmazott: emberhez méltó életformát, gondolkodásmódot kell átadni a gyerekeknek.

Több mint kétezer pályázat érkezett a Határtalanul! programban, az igényelt támogatás összege meghaladta a 6,3 milliárd forintot. Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: a magyar iskolások határon túli területekre tervezett osztálykirándulásait támogató programban idén az utazó diákok száma meghaladja a százezret. 2010 óta több mint 300 ezer diák látogatott el határon túli magyar területekre.

Októbertől bevezetik a nyelvtanulási diákhitelt, amelynek kerete legfeljebb 500 ezer forint lesz – mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Magyar Péter az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: az új konstrukció 1,99 százalékos kamattal lesz elérhető, de ha a hitelfelvevő letesz egy nyelvvizsgát, akkor kamatmentessé válik. A diákhitel központ vezetője arról is beszélt, hogy tervei szerint korábban juthatnának diákhitelhez a felsőoktatásba frissen felvett hallgatók. Magyar Péter elmondta: a gólya-hitelről még nincs döntés.

Kibővült az ellenzéki együttműködés Budapesten: a Magyar Liberális Párt is támogatja Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét. Sermer Ádám, a Liberálisok eddigi főpolgármester-jelöltje azt mondta: a megállapodás megkötése után Karácsony Gergelyen kívül kizárólag Fidesz-párti jelöltek maradnak állva a főpolgármester-jelölti versenyben.

Októberben kezdik bontani a Károli Gáspár Református Egyetem januárban leégett Ráday utcai kollégiumát - erősítette meg az InfoRádiónak a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Bogárdi Szabó István elmondta: a tervek szerint januárban kezdődik az épület újjáépítése, amely mintegy másfél évig tart majd. A református egyetem Hittudományi Karának kollégiuma januárban égett ki, egy ember meghalt, az épület egy része teljesen használhatatlanná vált.

Budapestre teszi át hivatalos székhelyét a Nemzetközi Dzsúdószövetség. Az ehhez szükséges alapszabály-módosítást a nemzetközi szövetség közgyűlése hagyta jóvá Tokióban. A végrehajtó bizottság már korábban támogatta, hogy a Budapesten működő elnöki iroda mellett a hivatalos székhely is Lausanne-ból a magyar fővárosba költözzön.

Villámcsapás ölt meg négy embert a lengyel Tátrában. A hirtelen kitört viharokban csaknem százan sérültek meg. Zakopanéban válságstáb koordinálja a mentést. A Nagy-Giewont hegycsúcson álló magas vaskereszt vonzza a villámokat, és veszélyt jelentenek a meredek ösvények melletti kapaszkodó láncok is. Közben villámcsapásban vesztette életét egy túrázó a Tátra szlovák oldalán, további két ember megsérült.

Olaszországban keddig adott időt az államfő egy esetleges új kormánytöbbség megalakítására. Sergio Mattarella kijelentette: új választásokat ír ki, ha nem sikerül rövid időn belül megoldani a kormányválságot. Olasz sajtóértesülések szerint az eddigi kormánypárt Öt Csillag Mozgalom és az ellenzéki balközép Demokrata Párt pénteken egyeztet egymással. A Liga vezetője, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésen is előrehozott voksolást sürgetett.

Új brexit-megállapodást szeretne a brit kormányfő. Boris Johnson párizsi tárgyalásán úgy vélte: ez szerinte el is érhető a jelenlegi október 31-i határidőig. A brit kormányfő úgy fogalmazott: szerdai berlini megbeszélésén ösztönzőleg hatott rá Angela Merkel német kancellár kijelentése arról, hogy lehetségesnek tart egy más megoldást az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás helyett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×