eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A társadalmi kirekesztés ellen demonstráltak a Budapest Pride felvonulói – hírösszefoglaló

A többi között a társadalmi kirekesztés ellen demonstráltak a Budapest Pride felvonulói, a rendezvény rendben ért véget. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az egész Európai Unió érdekét szolgálja Közép-Európa szoros együttműködése Kínával. Székelyföldi szülőfalujában helyezték örök nyugalomra Kányádi Sándort. A nap hírösszefoglalója.

A társadalmi kirekesztés ellen, az azonos neműek házassághoz és gyermekvállaláshoz való jogáért demonstráltak a Budapest Pride felvonulói a fővárosban. A rendőrség tájékoztatása szerint a rendezvény rendben ért véget, igazoltatás nem történt. A menet résztvevői a Városligeti fasortól a Kossuth Lajos térre, az Országház elé vonultak. A Kodály köröndnél és az Oktogonnál ellentüntetők kisebb csoportja jelent meg, az utóbbi helyszínen a rendőrök egy kapualjba szorították őket. A demonstráción civil szervezetek és gazdasági társaságok mellett részt vettek az MSZP, a Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum képviselői is.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az egész Európai Unió érdekét szolgálja Közép-Európa szoros együttműködése Kínával. Szijjártó Péter Kína, valamint 16 közép- és kelet-európai ország Szófiában rendezett miniszterelnöki csúcstalálkozója után mondta ezt. A tanácskozáson Magyarországot Orbán Viktor kormányfő képviselte. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: Brüsszelnek az az érdeke, hogy a világkereskedelem szabad, tisztességes legyen és a lehető legkevesebb korlátozó intézkedés állja útját a kereskedelmi, befektetési, gazdasági kapcsolatoknak.

Javaslatban kezdeményezi az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését az MSZP. Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese elmondta, meg kell változtatni azt a Fidesz által bevezetett rendelkezést, amely az olaj alacsony világpiaci ára esetén magasabb jövedéki adót ír elő. Mint mondta: ezzel a jogszabállyal mindig csak rosszul járnak az autósok. A keszthelyi tájékoztatón Szakács László beszélt arról is, hogy a magas üzemanyagárak mellett a gyenge forint és a kedvezőtlen időjárás is rontja a balatoni vendéglátók szezonját.

Díjat nyert Csuja László Virágvölgy című mozifilmje a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A produkció az East of the West versenyprogram zsűri díját nyerte el. A rendező személyesen vette át az elismerést Közép-Európa legnépszerűbb és egyetlen A kategóriás fesztiváljának záróünnepségén.

A kárpátaljai magyar tannyelvű oktatási rendszer fennmaradásáról és a magyar kisebbségvédelemről volt szó a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen. A rendezvény zárónapján Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke hangsúlyozta: kész javaslatokkal készülnek az oktatási tárcával július közepére tervezett kijevi találkozóra és ragaszkodnak majd követeléseik teljesítéséhez. A szakember szerint az új tanügyi jogszabály jelenlegi formájában több mint 16 ezer kárpátaljai magyar iskolást érinthet hátrányosan.

Szülőfalujában, a székelyföldi Nagygalambfalván helyezték örök nyugalomra Kányádi Sándort, Kossuth-díjas magyar költő, író, műfordítót, a Nemzet Művészét. A református templomban tartott gyászszertartáson Áder János köztársasági elnök mellett számos világi és egyházi méltóság, a politikai és irodalmi élet több jeles személyisége vett részt. Az ökumenikus egyházi szertartást a helyi református lelkész, Kányádi György Attila és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tartotta. Kányádi Sándor június 20-án 90. évében halt meg.

A közel-keleti békéért tartott közös imát Ferenc pápa a térség keresztény egyházainak és közösségeinek vezetőivel a dél-olaszországi Bariban. A városban őrzik a katolikusok és ortodoxok által is tisztelt Szent Miklós ereklyéit. Az egyházfő úgy fogalmazott: számos konfliktusnak a vallási fanatizmus az okozója, de az erőszakot mindig a fegyverek táplálják. A pápa aggodalmát fejezte ki Jeruzsálem miatt is.

A nicaraguai kormányellenes tüntetések miatti feszült helyzet után hazarendelte ott dolgozó diplomatáinak egy részét az Egyesült Államok. A nagykövetség azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy ne utazzanak Nicaraguába az ottani jogsértések és zavargások miatt, valamint azért, mert az orvosi ellátás csak korlátozottan elérhető. Nicaraguában április 18-án kezdődtek tiltakozások.

A brit rendőrség szerint hónapokig is eltarthat az újabb idegméreg okozta mérgezés vizsgálata. Jelenleg csaknem száz detektív próbálja megtalálni a mérgezés forrását Salisburyben. A délnyugat-angliai város kórházában egy hete kezelnek válságos állapotban egy középkorú párt. Az eddigi vizsgálat alapján a nő és a férfi ugyanolyan szovjet idegméregtől betegedett meg, amilyentől márciusban Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya.

Spanyolországban öten kerültek kórházba a pamplonai bikafuttatás első napján. Sérüléseiket főként esések okozták, de volt, aki a földre került és a bika rátaposott. Az idei San Fermín-ünnepség első bikafuttatásán 565 bika vett részt. A város védőszentjének ünnepén összesen nyolc egymást követő reggelen rendeznek bikafuttatást.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×