eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója (k) beszél a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) programjairól tartott fővárosi sajtótájékoztatón a Bálna Budapestben 2023. július 5-én. Mellette Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke (b) és Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke. A 32. Tusványost a Kisebbségekért - a Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács július 18-23. között szervezi meg az erdélyi Tusnádfürdőn A béke ideje mottóval.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Németh Zsolt: A béke ideje mottót kapta az idei Tusványos

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács július 18–23. között szervezi meg a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn A béke ideje címmel – számolt be az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a szabadegyetem alapítója.

A Tusványos hagyományosan egy olyan rendezvény, amely egyedülálló módon ötvözi a szabadegyetem és a diáktábor jelleget – emelte ki Németh Zsolt. Idén mintegy harminc sátorban zajlanak a beszélgetések a legkülönfélébb témákról: ötszáz program és mintegy ezer előadó látható, esténként pedig koncerteket szerveznek a tábor területén. A nagyszínpadon fellép többek között a Quimby, a Pál Utcai Fiúk és az Ismerős Arcok, de Cseh Tamás-emlékkoncert is lesz, a népzenei sátorban Pál István „Szalonna” érdemes művész vezényletével a Kárpát-medencei néptánc, illetőleg népzene fog megjelenni.

"A béke ideje” lesz az esemény mottója. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, háború tapasztalható, de nemcsak az orosz–ukrán konfliktus árnyékolja be a mindennapokat, hanem zajlik egy Európa belső feszültségét felerősítő kulturális háború is, amely a soron következő európai parlamenti választásokon nagyon élesen fog kirajzolódni. Ezért fontosnak tartják azt, hogy a párbeszéd révén megteremtsék az alapját annak, hogy

legyen széles körű támogatottsága annak a békepolitikának, békediplomáciának, amit a magyar politika egyre eredményesebben megjelenít.

A szabadegyetem alapítója megjegyezte, álláspontjuk szerint a háború éles kérdéseit illetően nincs katonai megoldás, vagyis a diplomáciai megoldáson kell dolgozni, de ez nem azt jelenti, hogy ne ítélnék el a leghatározottabban az orosz agressziót, hogy ne találnák meg a módozatait annak, hogy segítsék az áldozat Ukrajnát és erősítsék a szolidaritást. De mielőbb tűzszünetnek és békének kell lennie, ami alapvető érdeke mindenkinek a világban – húzta alá.

A hagyományoknak megfelelően a szabadegyetem zárónapján idén is beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László – „az erdélyi élő történelem” – a nagyszínpadon. Előadásaik címe: A béke ideje,. "Ezt az összetett, sokrétű problémaegyüttest a maguk felfogása szerint fogják körbejárni" – fogalmazott az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Kitért arra is, hogy megítélése szerint a jelenlegi román–magyar viszony stabil, még ha az RMDSZ ki is került az új román kormányból. Azt viszont abszolút magyarellenes javaslatnak tartja, miszerint az ötszázalékos parlamenti küszöböt hét százalékra – koalíciós esetben nyolcról tíz százalékra – emelnék. Örömteli azonban, hogy a kormánykoalíció frakciói egyöntetűen elhatárolódtak ettől – fogalmazott Németh Zsolt, aki amúgy nem lát semmi értelmes alternatívát, mintsem hogy a román–magyar együttműködés kiteljesedjen, és ne beszűküljön az etnikai viták mocsarába süllyedve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×