eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző a 60. születésnapja alkalmából rendezett koncertjén, a Papp László Budapest Sportarénában 2014. január 11-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Egyre több részlet derül ki a Dés László-duettkoncertről

A Pál utcai fiúk, A dzsungel könyve, Bereményi Géza, Tóth Vera - sokszínű este jön az Arénában május 6-án. És készül egy új Dés-Geszti-produkció is.

Nagy Duett Koncert a címe annak a május 6-i estnek a Papp László Budapest Sportarénában, amelyen Dés László színművészeknek írt szerzeményei állnak a középpontban.

"A koncerten a jól ismert, sok-sok éve írt dalok mellett vadonatújak is elhangzanak, amelyeket az est fellépői számára írtam. Nagyon készülünk" - mondta a zeneszerző, előadóművész az MTI-nek.

Május 6-án a Sportarénában Dés Lászlóval lesz a színpadon Básti Juli és Nagy Ervin, Für Anikó és Mácsai Pál, őket a pop- és a dzsessz színtérről egyaránt ismert Tóth Vera, valamint Dés számos musicalének szövegírója, Geszti Péter egészíti ki. A koncerten Wunderlich József, a Vígszínház művésze is közreműködik, aki A Pál utcai fiúk című Dés-Geszti zenés játékban eredetileg Bokát alakította.

"Legfrissebb duettdalaim zenei stílusát tekintve kicsit eltérnek a korábbiaktól. Az nem változott, hogy a színészeknek szerzett zenéim szövegírója alapvetően Bereményi Géza, de Müller Péter Sziámi és Geszti Péter is szerepel a friss dalok alkotótársai között" - fejtette ki Dés László, aki maga is énekelni fog a koncerten.

Dés László öt évtizede játszik fontos szerepet a hazai zenei életben. Musicalek, filmzenék, népszerű dalok és dzsesszlemezek sora fűződik a nevéhez. Csaknem negyven éve ír dalokat színészeknek, első ilyen jellegű munkája Udvaros Dorottya Átutazó című, 1985-ban megjelent lemeze volt. Már azon is szerepelt duett, hiszen a Vetkőzés című számot Somló Tamással együtt adta elő. Több mint negyven szerzői lemez fűződik a nevéhez, albumot írt mások mellett Básti Julinak és Cserhalmi Györgynek (Hallgass kicsit! - 1988).

"Bereményi Géza hihetetlen érzékkel tudja megírni három percben a férfi-nő párkapcsolat örökké aktuális történeteit, kis drámáit, csatáit, konfliktusait. Ez egy megunhatatlan téma, amit sokféleképpen lehet megfogalmazni, és különösen izgalmas, ha azt színészek értelmezik és adják élő. Zeneszerzőként nagyon szeretem a dramatikus helyzeteket, és ezek ugye a film és a színház világában, ahol sokat dolgozom, állandóan jelen vannak, így ezek inspirálnak" - fűzte hozzá.

Dés László 2013 és 2018 után harmadszor ad nagyszabású koncertet a Sportarénában. A zenész zongorázni és szaxofonozni fog, állandó csapatában Sipeki Zoltán gitározik, Sebestyén Áron a billentyűs hangszereket szólaltatja meg, Boros Attila basszusgitározik, Dés András ütőhangszereken játszik, Gyenge Lajos pedig dobol. Vokálozik Péter Barbara, Óvári Éva és Tiborcz Zsófia.

"Egyik új dalomat, az Eleven kétséget, amely lendületes, szenvedélyes szám Müller Péter Sziámi szövegével, közösen fogjuk előadni, és

lesznek még dalok, amelyek valamennyi énekes közreműködésével hangzanak el"

- jegyezte meg a zeneszerző.

A koncerten természetesen felcsendül Dés László néhány filmes és színházi slágere is, köztük a Nagy utazás a Sose halunk meg című filmből, vagy a Balu-Maugli páros dalai A dzsungel könyve című zenés darabból.

Dés László elmondta, hogy a közelmúltban jelent meg aktuális dzsesszformációja, a Dés László Free Sounds Quartet koncertlemeze, az Amplitudes/Kilengések. A teljes improvizációra épülő csapat legközelebb április 29-én az Eiffel Műhelyházban lép fel a Jazzfest Budapest keretében.

A tervek szerint Dés László május 6-i Nagy Duett Koncertjét képben és hangban egyaránt rögzítik, és a világhálón elérhetővé teszik. Új zenés színpadi darabot készül írni Geszti Péterrel.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 12. 11:47
×
×
×
×