INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

honvéd főparancsnokság

kupola

dísz tér

budai vár

Modulo elektromos midibuszok a budapesti Dísz téren 2016. április 30-án. Ezen a napon a budavári 16A és 116-os buszvonalon forgalomba állt az első öt C68E Modulo elektromos meghajtású, akadálymentes, légkondicionált midibusz, amelyet további tizenöt ugyanilyen jármű követ majd a későbbiekben.

Látványos változás történt a Dísz téren - drónvideó

Infostart / MTI

Kész a Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezete, tehát a mostaninál már nem lesz magasabb az épület.

Elkészült az egykori Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezete; az épület elérte szerkezetének legmagasabb pontját a Budavári Palotanegyedben. A jeles alkalmat bokrétaavatóval ünnepelték meg - közölte a Várkapitányság.

A Dísz tér és a Szent György tér meghatározó épületeinek újjászületése a tervezett ütemben halad - áll a közleményben.

Mint írják, az egykori Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz épülete a második világháborúban kapott súlyos, de nem végzetes találatot, azonban ideológiai okokból nem állították helyre és az első emeletig visszabontották.

A márciusban megkezdett újjáépítési munkálatok egyik leglátványosabb elemeként helyére emelték a kupolaszerkezetet, amely hosszú évtizedek után most újra látható.

A hagyományokat követve az építők és az építtetők közös bokrétaünnepet tartottak, amelynek részeként az épület kupolájára díszes bokrétafát helyeztek el. A bokrétafát a kupolát ékesítő laterna acélvázával együtt emelték fel az épület tetejére.

A közleményben Fodor Gergely kormánybiztost, a Várkapitányság vezetőjét idézik, aki ünnepi beszédében megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját.

Elmondta, hogy 127 évvel ezelőtt, 1895 októberében már tartottak itt egy hasonló ünnepet. "A zseniális Kallina Mór tervei szerint a mesterek akkor készültek el az eredeti épülettel, amelyet aztán a háború és a kommunisták pusztításai sem kíméltek" - idézik a kormánybiztos szavait.

Fodor Gergely kiemelte: csaknem 60 évet kellett várni a helyreállításra, de az évtizedekig torzóként álló épület hamarosan visszanyeri századfordulós formáját az újjászülető Vöröskereszt-székházzal, József főherceg palotájával és a Budavári Palota északi szárnyával együtt.

A Várhegy egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolájában kilátó nyílik, az újjászülető épület pedig hiánypótló funkciót kap: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd.

Nyitókép: MTI / Kallos Bea
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018