eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Székely Máté tanuló vezényel a Budapesti Fesztiválzenekar főpróbáján a Művészetek Palotájában a gyermekjogok világnapján, 2018. november 20-án. Balra Fischer Iván karmester.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Londonban nyert Gramophone-díjat egy magyar zenekar

A Budapesti Fesztiválzenekart választották az év zenekarának kedd este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban. Az elismerést elsőként kapta meg magyar együttes.

A zenekar célja az alapítás óta sosem a versenyzés volt, hanem a közönség szolgálata itthon és nemzetközi szinten is minden formában és minden korosztálynak – emelte ki a díjátadóra küldött videóüzenetében a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

Az éppen Berlinben próbáló Fischer Iván szerint ez nem az a fajta díj, amit valaki eldönti, hogy odaad valakinek. Itt a közönség szavaz – mondta el az online sajtótájékoztatón.

"Kiadott a Gramofon mindenféle díjakat, amit ők döntöttek el, de

ez az egyetlen díj, amiről a közönség szavaz. Nekem ez a legfontosabb."

Mint mondta, a Budapesti Fesztiválzenekar az ő zenekaruk, és az a legfontosabb, hogy a zene szépségét, az örömöt megosszák a hallgatókkal. "Ezt jelzi vissza most ez a közönség által megadott díj. Csodálatos érzés."

A szakmai zsűri az előző évi lemezfelvételek alapján választott ki tíz zenekart. A Budapesti Fesztiválzenekar Brahms 3. szimfóniájának lemezfelvételével érdemelte ki a jelölést. Világszerte több tízezren szavaztak, a Fesztiválzenekar a szavazatok 38 százalékát kapta meg. Az együttesnek komoly rajongótábora van az Egyesült Államokban, Németországban és Angliában, ezekből az országokból is érkezhettek voksok. A Kossuth-díjas karmester szerint ahogyan a díj odaítélésében, annak hozadékában is a közönség áll az első helyen. Szerinte fel fognak figyelni erre a díjra, és Magyarország mellett rengeteg országban fokozódni fog az érdeklődés a zenekar iránt.

A Londonban tartózkodó Erdődy Orsolya menedzserigazgató újságírói kérdésre válaszolva elmondta,

a magyar állam és Budapest is több évtizede támogatja a zenekart.

"Biztos sokan tudják a szakmából, hogy Magyarországon a zenekarok eddig a támogatásuk egyharmadát kapták meg a kormánytól, ugyanakkor van egy aláírt háromoldalú szerződés. Ez 2024 végéig garantálja a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatását és a fővárosi támogatást." Emiatt optimisták, és remélik, a támogatásokat a jövőben is megkapják.

A Fesztiválzenekar jövőre ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját, és 1983 óta a világ egyik legjobb komolyzenei együttesévé vált. A zenekar közösségi aktivitásai mellett innovatív előadásmódjáról is híres. Nevükhöz fűződnek például az éjféli informális hangulatú Midnight Music események, az autistabarát Kakaókoncertek, vagy az év végi Titokkoncertek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×