eur:
395.36
usd:
366.65
bux:
65365.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Dalnoki Bence séf a Bocuse dOr szakácsverseny európai döntőjében a Sirha Budapest 2022 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2022. március 24-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Bocuse d'Or: egy kis éttermi főzéssel pihen rá a magyar csapat a világdöntőre

A dán csapat mögött második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén Budapesten. A Michelin-csillagos Stand Étterem séfjével beszélgettünk.

Dalnoki Bence szerint a legnagyobb kihívást mindig a versenyételnek a kitalálása jelenti. Megítélése szerint tehát egyik téma sem volt extrém nehéz, a kihívást inkább az étel „megálmodása”, a kreatív rész okozta.

A budapesti verseny idei tányértémájának alapja három kézműves módon termesztett magyar burgonyafajta, a Coronada, az Anuschka és a Madison volt, a hústál témája pedig a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús.

A séf elmondta, az őzhús meglehetősen érzékeny, kényes alapanyag, és tudni kell vele bánni. Sokat is próbálkoztak a hőfokokkal, ugyanis ha túlhőkezelik a húst, akkor kellemetlen májas ízt kap, ami egyébként minden vadhúsra jellemző. „Meg kell állni 48-50 fok környékén, hogy olyan húsrészt kapjunk, ami élvezhető. Ha túlmegy, az viszont nagyon kellemetlen tud lenn, erre kellett nagyon vigyázni” – magyarázta.

Dalnoki Bence még az idő fontosságát is kiemelte, mert minden „centiméterre és másodpercre” ki van számolva. A csütörtöki versenyen sikerült szinte percre pontosan úgy végezniük minden feladattal, ahogyan a felkészülés során, tehát ebből a szempontból nagyon elégedettek lehettek – jegyezte meg. A helyezéseket illetően pedig azt mondta, nem gondolná, hogy egy laikus szem különbséget tudna tenni az első és második helyezett között, annyira nüansznyi az eltérés, így aztán inkább szubjektív, hogy kinek melyik tetszik.

Végül azt is elárulta, hogy a januári lyoni világdöntőre igyekeznek Nyikos Patrikkal jól rápihenni azzal, hogy visszazökkennek a hétköznapokba, és egy kicsit éttermi szinten főznek majd. A komolyabb felkészülés pedig szeptemberben veheti kezdetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×