eur:
394.8
usd:
371.31
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Budapest, 2022. január 15. A fővárosi Nemzeti Színház épülete esti díszkivilágításban a IX. kerületben, a Bajor Gizi parkban. A Duna-parton álló, Siklós Mária építőművész tervei alapján fölépült és 2002. március 15-én megnyitott modern színházépület nagy színpadának háromemeletes nézőtere 619, a Gobbi Hilda Színpad nézőtere pedig, 160-200 fő befogadására alkalmas. A Kaszás Attila terme 80-100 nézőhelyes. Negyedik emeletén kapott helyet a Bajor Gizi Szalon pódiumszínpada. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Vidnyánszky Attila: nagy a nemzetközi zsongás a Nemzeti Színházban

Kevesebb mint egy hónap múlva mutatja be a Nemzeti Színház Józsa Péter Pál Agon című drámáját Vidnyánszky Attila rendezésében. Az évadban látható lesz Theodoros Terzopoulos rendezésében a Bakkhánsnők című előadás is a 2023-as Színházi Olimpiára való felkészülés jegyében – mondta a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

"Az Agon – Józsa Péter Pál fantasztikus szövegére – egy csodálatos összművészeti, nagy aktus lesz a Nemzeti Színház színpadán. A darab, mely egy huszonkét fős kórust, három operaénekest és egy harminckilenc fős zenekart vonultat fel, a mi világunk fájdalmairól és lehetőségeiről, életünk nagy kérdéseiről gondolkodik egy nagyot" – fogalmazott a teátrum vezetője.

Vidnyánszky Attila a tavaszi kínálatban említést tett továbbá Theodoros Terzopoulos Bakkhánsnők című előadásáról, ami – szavai szerint – kicsit már a jövő évi Színházi Olimpiára való ráhangolódás jegyében zajlik. A rendező a színházi élet egyik legnagyobb alakja, aki egyúttal tréningeket is fog tartani a színművészeti egyetem hallgatóinak – jegyezte meg a színházigazgató, aki szerint ez szép lezárása lesz az évnek.

A Tamási Áron-év jegyében hamarosan kezdetét veszi a közös munka a Gyulai Várszínházzal is, a Tündöklő Jeromost állítják színpadra, valamint már zajlik – Nyikolaj Roscsin rendezésében – az Örödögök próbafolyamata, ami – az orosz szakember kívánsága szerint – várhatóan hosszúra fog nyúlni, de ezt az anyag meg is kívánja – mondta Vidnyánszky Attila. A spanyol „jelenlétet” pedig – Ignacio García rendezésében – A kertész kutyája című darab adja, aminek szintén tavasszal várható a bemutatója.

Nagy nemzetközi zsongás van, mintha nem is lenne koronavírus-járvány

– emelte ki a Nemzeti Színház vezetője, bizakodásának hangot adva, hogy nemsokára valóban pont kerülhet a pandémiás időszak végére.

Vidnyánszky Attila megjegyezte, hogy az óvatos közönséget egyelőre még nehezebb megtalálni, ennek megfelelően a 2019-es 96 százalék körüli látogatottságuk csak 75-76 százalék körül alakul. Vagyis a vírus rányomja a létükre a bélyegét, de a színházigazgató ezeknek a számoknak is „rettenetes mód” örül, hiszen nem elfejetendő, számos környező országban a színházak hónapokra bezárni kényszerültek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×