INFORÁDIÓ
2021. december 1. szerda
Elza

szent istván-terem

budavári palota

nemzeti hauszmann program

várkapitányság

Látogatók a megújult Szent István-teremben a Budavári Palotában 2021. augusztus 20-án. A Nemzeti Hauszmann Program keretében megújult Szent István-terem augusztus végéig regisztráció nélkül ingyenesen látható.

Megrohanták az újjászületett Szent István-termet

Infostart

A terem augusztus végéig ingyenesen volt látogatható, szeptember 1-től elindultak a bővített tárlatvezetések.

A Szent István királyról elnevezett terem a magyar iparművészet csúcsteljesítménye volt a 19–20. század fordulóján, azonban a második világháborúban megsemmisült. A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett történelmi tér és a hozzá tartozó kiállítás augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt és a hónap végéig ingyenesen volt látogatható. A helyszín szűk befogadóképessége ellenére is kiemelkedően magas volt a közönség érdeklődése,

a 12 napos időszak alatt a Várkapitányság tárlatvezetésein több mint tizenegyezer ember vett részt a világ minden tájáról

– tájékoztatott a Várkapitányság Kommunikációs Irodája.

Az újraalkotott teremben megcsodálható az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója, a Strobl Alajos eredeti alkotása alapján formázott Szent István-mellszobor, az Árpád-házi királyokat és szenteket bemutató különleges képek, de a csillárokat, a kazettás mennyezetet és az egyedi, intarziás padlót is a legkiválóbb mesterek készítették. A Budavári Palota csodája elnevezésű tárlaton Aba-Novák Vilmos egy korábban kiállításon még nem látható festményét és Szent István 1635-ben, Rómában készített hermáját is megtekinthetik a látogatók, akik Havadtőy Sámuel világhírű magyar művész kortárs installációján keresztül megismerkedhetnek az államalapító király Imre herceghez írt intelmeivel is.

A Szent István-termet és a hozzá kapcsolódó kiállítást szeptember 1-ől bővített, 1 órás, személyes vagy digitális tárlatvezetéseken lehet megtekinteni, melyekre jegyeket a helyszínen, illetve online lehet váltani.

Augusztusban egyaránt népszerű volt a Budavári Palota A épületében ingyenesen látogatható, A Hauszmann-sztori című kiállítás, amelyet szintén csak ebben a hónapban tízezernél is többen látogattak meg – teszik hozzá. A Várkapitányság kiállításán multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével ismerhető meg a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a Budavári Palotát és környezetét. A fénykor mellett feltárulnak a világháborús pusztítások és az azt követő időszak tudatos rombolásai is. A tárlat a budai Vár mostani újjászületését, a Nemzeti Hauszmann Program keretében történő építkezéseket is bemutatja.

A Szent István-terem és A Hauszmann-sztori kiállítás is keddtől vasárnapig 10–18 óráig látogatható.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018