INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

képzőművészet

díj

szobrászat

Itt az egymillió dolláros kortárs képzőművészeti díj

Itt az egymillió dolláros kortárs képzőművészeti díj

Infostart / MTI

Doris Salcedo kolumbiai képzőművész kapta az egymillió dollárral járó Nomura Művészeti Díjat, amelyet első alkalommal ítéltek oda.

A világ legnagyobb pénzösszegű kortárs képzőművészeti elismerését (Nomura Art Award) csütörtökön Sanghajban adta át egy független nemzetközi zsűri a 61 éves dél-amerikai szobrásznak és installációművésznek.

A pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó japán cég, a Nomura közlése szerint

a díjjal olyan művészt akarnak elismerni, akinek munkássága "jelentős kulturális hatású". A pénzdíj célja pedig bátorítani a művészt arra, hogy olyan új projekteket vállaljon, amelyekre anyagi okokból korábban nem volt lehetősége.

Doris Salcedo az általa alkotott tárgyakban, szobrokban és nagy formátumú installációkban az erőszak és kirekesztés hatásaival foglalkozik Kolumbiában.

A művésznő elmondta, meglepte a kitüntetés. "Azon projektek megvalósítása, melyek képesek közvetíteni az erőszakos események áldozatainak tapasztalatait, sok időt és szervezést igényel, gyakran sok munkatársat is" - emelte ki.

Hozzátette: a díj segítségével gyorsabb előrelépéseket érhet el tervezett projektjével, amely remélhetőleg sok emberhez eljuthat. Salcedo egy hosszú sorozatot készül megalkotni "A gyász aktusai" címmel.

A zsűri tagja, Nicholas Serota, a brit művészeti tanács elnöke elmondta: "Doris Salcedo harminc éve készít szobrokat és installációkat, melyek

azt a gyötrelmet ragadják meg, amelyet egy hozzátartozó elvesztése okoz,

és azokat az emlékeket, melyeket Kolumbia őriz hosszúra nyúlt polgárháborújából". Hozzátette: Serota művészi nyelvének együttérző képessége és anyagainak hétköznapi karaktere olyan univerzális jelentést ad munkájának, melyet az emberek az egész világon megértenek.

A következőkben évente kiosztandó díjat a Nomura a cég alapítója, Nomura Tokusicsi emlékére hívta életre.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018