eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Itt az egymillió dolláros kortárs képzőművészeti díj

Doris Salcedo kolumbiai képzőművész kapta az egymillió dollárral járó Nomura Művészeti Díjat, amelyet első alkalommal ítéltek oda.

A világ legnagyobb pénzösszegű kortárs képzőművészeti elismerését (Nomura Art Award) csütörtökön Sanghajban adta át egy független nemzetközi zsűri a 61 éves dél-amerikai szobrásznak és installációművésznek.

A pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó japán cég, a Nomura közlése szerint

a díjjal olyan művészt akarnak elismerni, akinek munkássága "jelentős kulturális hatású". A pénzdíj célja pedig bátorítani a művészt arra, hogy olyan új projekteket vállaljon, amelyekre anyagi okokból korábban nem volt lehetősége.

Doris Salcedo az általa alkotott tárgyakban, szobrokban és nagy formátumú installációkban az erőszak és kirekesztés hatásaival foglalkozik Kolumbiában.

A művésznő elmondta, meglepte a kitüntetés. "Azon projektek megvalósítása, melyek képesek közvetíteni az erőszakos események áldozatainak tapasztalatait, sok időt és szervezést igényel, gyakran sok munkatársat is" - emelte ki.

Hozzátette: a díj segítségével gyorsabb előrelépéseket érhet el tervezett projektjével, amely remélhetőleg sok emberhez eljuthat. Salcedo egy hosszú sorozatot készül megalkotni "A gyász aktusai" címmel.

A zsűri tagja, Nicholas Serota, a brit művészeti tanács elnöke elmondta: "Doris Salcedo harminc éve készít szobrokat és installációkat, melyek

azt a gyötrelmet ragadják meg, amelyet egy hozzátartozó elvesztése okoz,

és azokat az emlékeket, melyeket Kolumbia őriz hosszúra nyúlt polgárháborújából". Hozzátette: Serota művészi nyelvének együttérző képessége és anyagainak hétköznapi karaktere olyan univerzális jelentést ad munkájának, melyet az emberek az egész világon megértenek.

A következőkben évente kiosztandó díjat a Nomura a cég alapítója, Nomura Tokusicsi emlékére hívta életre.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×