eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Wikipédia/Franz Jüttner

Kiállították Hófehérke síremlékét egy németországi múzeumban

Előkerült az "igazi Hófehérkeként" emlegetett Maria Sophia von Erthal bárónő rég elveszett síremléke, amelyet a dél-németországi bambergi egyházmegyei múzeumban állítottak ki.

Az észak-bajorországi Lohr am Main közelében felnőtt és 1796-ban meghalt Sophiáról úgy tartják, hogy róla mintázták Hófehérke alakját a Grimm-testvérek. Holger Kempkens, a múzeum igazgatója szerint a lány élete jól ismert történet volt a 19. század elején. A Grimm-testvérek hosszú ideig éltek a környéken és előszeretettel dolgozták fel a helyiektől hallott történeteket - írta a BBC News.

Hófehérke története 1812-ben jelent meg és Walt Disney 1937-es rajzfilmje tette világhírűvé,

noha több másik feldolgozás is született. A múzeumigazgató szerint vannak arra utaló jelek, hogy valóban Sophiáról mintázták a mesehős karakterét, de ezeket nem tudják alátámasztani.

Hasonlóságok

Az 1980-as években egy lohri történész számba vette Sophia életének és a Grimm-testvérek meséjének hasonlóságait. Sophia édesapja nemesember volt, aki újraházasodott első felesége halála után. A lány mostohaanyja híres volt zsarnoki természetéről és arról, hogy saját gyermekeit részesítette előnyben.

Lohr az üvegáru és tükörgyártás egyik központja volt. Sophia apjának tulajdonában volt a tükörgyár, és az egyik helyi múzeum ma is büszkén őriz egy Amour propre (önszeretet) feliratú tükröt. A mesében szerepel egy félelmetes erdő, a Lohr szomszédságában lévő sötét rengeteg hajdanán rablóktól és veszélyes vadállatoktól hemzsegett.

A bányában dolgozó törpéket valószínűleg a Lohr határában található bánya ihlette, amelyben egykor törpék és/vagy gyerekek dolgoztak, akik csuklyát viselve védekeztek a lehulló kövek ellen.

Hófehérke a mesében hét dombon át menekül, mire elér a bányában dolgozó törpék lakhelyér - épp így lehet eljutni a Lohr határában lévő bányához is.

A valóságban nem volt happy end

A Grimm-testvérek meséjének bizonyos részeit, mint a mérgezett almát, az üvegkoporsót vagy a herceget nem Sophia élete inspirálta. Hófehérkéével ellentétben a bárónő története nem boldogan ér véget: fiatalon megvakult, sosem ment férjhez és öreg korában egy kolostorban halt meg.

Holger Kempkens múzeumigazgató szerint Sophia sírköve történelmi jelentőséggel is bír, mivel akkoriban a nőknek csak ritkán készítettek saját sírkövet. A sötétszürke márványból készült, ovális sírkő feliratát, amely a kereszténység nemes szívű hősnőjeként említi Sophiát, krétaréteg borította, amelyet gondosan eltávolítottak.

Kalandos út vezetett a múzeumhoz

A síremléket eredetileg Bamberg egy régi templomában őrizték, amelyet azonban elbontottak. A sírkövet ezután egy kórházban állították ki, amelyet Sophia egyik bátyja alapított. Az 1970-es években a kórház helyén nyílt új klinika megnyitása után a sírkövet eltávolították és egy helyi családhoz került, majd nyoma veszett.

A közelmúltban került csak elő egy bambergi házból, amelynek új tulajdonosa utánanézett a sírkőnek az interneten és amikor rájött annak jelentőségére, a múzeumnak adományozta.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×