INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

kultúra

történelem

nagy-britannia

Kiállították Hófehérke síremlékét egy németországi múzeumban

Kiállították Hófehérke síremlékét egy németországi múzeumban

Infostart / MTI

Előkerült az "igazi Hófehérkeként" emlegetett Maria Sophia von Erthal bárónő rég elveszett síremléke, amelyet a dél-németországi bambergi egyházmegyei múzeumban állítottak ki.

Az észak-bajorországi Lohr am Main közelében felnőtt és 1796-ban meghalt Sophiáról úgy tartják, hogy róla mintázták Hófehérke alakját a Grimm-testvérek. Holger Kempkens, a múzeum igazgatója szerint a lány élete jól ismert történet volt a 19. század elején. A Grimm-testvérek hosszú ideig éltek a környéken és előszeretettel dolgozták fel a helyiektől hallott történeteket - írta a BBC News.

Hófehérke története 1812-ben jelent meg és Walt Disney 1937-es rajzfilmje tette világhírűvé,

noha több másik feldolgozás is született. A múzeumigazgató szerint vannak arra utaló jelek, hogy valóban Sophiáról mintázták a mesehős karakterét, de ezeket nem tudják alátámasztani.

Hasonlóságok

Az 1980-as években egy lohri történész számba vette Sophia életének és a Grimm-testvérek meséjének hasonlóságait. Sophia édesapja nemesember volt, aki újraházasodott első felesége halála után. A lány mostohaanyja híres volt zsarnoki természetéről és arról, hogy saját gyermekeit részesítette előnyben.

Lohr az üvegáru és tükörgyártás egyik központja volt. Sophia apjának tulajdonában volt a tükörgyár, és az egyik helyi múzeum ma is büszkén őriz egy Amour propre (önszeretet) feliratú tükröt. A mesében szerepel egy félelmetes erdő, a Lohr szomszédságában lévő sötét rengeteg hajdanán rablóktól és veszélyes vadállatoktól hemzsegett.

A bányában dolgozó törpéket valószínűleg a Lohr határában található bánya ihlette, amelyben egykor törpék és/vagy gyerekek dolgoztak, akik csuklyát viselve védekeztek a lehulló kövek ellen.

Hófehérke a mesében hét dombon át menekül, mire elér a bányában dolgozó törpék lakhelyér - épp így lehet eljutni a Lohr határában lévő bányához is.

A valóságban nem volt happy end

A Grimm-testvérek meséjének bizonyos részeit, mint a mérgezett almát, az üvegkoporsót vagy a herceget nem Sophia élete inspirálta. Hófehérkéével ellentétben a bárónő története nem boldogan ér véget: fiatalon megvakult, sosem ment férjhez és öreg korában egy kolostorban halt meg.

Holger Kempkens múzeumigazgató szerint Sophia sírköve történelmi jelentőséggel is bír, mivel akkoriban a nőknek csak ritkán készítettek saját sírkövet. A sötétszürke márványból készült, ovális sírkő feliratát, amely a kereszténység nemes szívű hősnőjeként említi Sophiát, krétaréteg borította, amelyet gondosan eltávolítottak.

Kalandos út vezetett a múzeumhoz

A síremléket eredetileg Bamberg egy régi templomában őrizték, amelyet azonban elbontottak. A sírkövet ezután egy kórházban állították ki, amelyet Sophia egyik bátyja alapított. Az 1970-es években a kórház helyén nyílt új klinika megnyitása után a sírkövet eltávolították és egy helyi családhoz került, majd nyoma veszett.

A közelmúltban került csak elő egy bambergi házból, amelynek új tulajdonosa utánanézett a sírkőnek az interneten és amikor rájött annak jelentőségére, a múzeumnak adományozta.

Nyitókép: Wikipédia/Franz Jüttner
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018