eur:
368.98
usd:
345.40
bux:
48244.31
2023. június 5. hétfő Fatime
Snell György segédpüspök, protonotárius, kanonok, püspöki helynök megszenteli Árpád-házi Szent Margit szobrát, amelyet szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából állítottak fel a margitszigeti domonkos rendi apácakolostor romjainál 2018. november 22-én. A szobrot Bakos Ildikó szobrászművész készítette.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szent Margit-szobrot avattak a Margitszigeten

A 27 évesen elhunyt Árpád-házi királylány szentté avatásának 75. évfordulóján kapott szobrot halálának helyén.

Szentté avatásának 75. évfordulóján felavatták Árpád-házi Szent Margit szobrát a Margitszigeten.

Snell György, az esztergom-budapesti főegyházmegye segédpüspöke, protonotárius, kanonok, püspöki helynök szentelte meg az alkotást, amelynek helyéül a margitszigeti domonkos rendi apácakolostor romjai környékét választották.

Az avatón részt vett és beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra kultúráért felelős főpolgármester-helyettes is.

A szobrot Bakos Ildikó szobrászművész készítette.

Szent Margit IV. Béla magyar király lánya a XIII. században élt. Veszprémben nevelkedett egy apácakolostorban, majd 12 évesen a Nyulak szigetén - mai Margitsziget - tett örökfogadalmat szerzetesként. Visszautasította a cseh és a lengyel király házassági ajánlatát is, a legenda szerint napjait munkában, éjszakáit imádságban töltötte, a legalantasabb munkákat is elvégezte. Egy héttel 28. születésnapja előtt halt meg a szigeten.

Már 1276-ban boldoggá avatták.

Címlapról ajánljuk
Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

A magyar fiataloknak kevesebb mint harmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ezzel az aránnyal Magyarország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint csak átfogó változtatásokkal, a felnőttek felsőoktatásba való bevonásával javulhat ez az adat.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 5. 04:40
×
×
×
×