INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

operaház

sztrájk

szakszervezet

Sztrájk az Operaházban

InfoRádió / MTI

Sztrájkot hirdetett három szakszervezet a Magyar Állami Operaházban október 28-ra, A hugenották premierjének napjára a kollektív szerződés hiánya miatt.

A szervezők abban bíznak, hogy a főigazgató legkésőbb a sztrájk alatt aláírja a szakszervezetek által megírt és hozzá eljuttatott dokumentumot. Ha ez nem történik meg, további munkabeszüntetéseket helyeznek kilátásba.

Legutóbb augusztus 1-jén hirdetett sztrájkot a három szakszervezet a kollektív szerződés hiánya miatt. Akkor Ókovács Szilveszter az MTI-nek azt mondta, hogy egy új kollektív szerződésről folyamatosan tárgyalnak, de az eddigi juttatások nagy többségét ezután is biztosítják az 1200 közalkalmazottnak.

A Magyar Állami Operaház közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy három szakszervezeti vezetője újra "rémisztgeti az operarajongókat". Mint írják, legutóbb augusztus elsején hirdettek sztrájkot, eredménytelenül. Azzal szemben, hogy a szakszervezetek szerint "fejenként 130 ezres jövedelemcsökkenéshez vezet a Kollektív Szerződés hiánya", az Opera vezetése szerint az intézmény dolgozói csupán a munkateher csökkenését érzékelhették.

Felidézik, hogy korszerűsítés miatt szeptemberben már nem nyitott évadot az Operaház, csak az Erkel Színház üzemel, emellett külföldi turnék vannak, a dolgozók illetménye pedig átlagosan több tízezer forinttal meghaladta a tavaly ezen időszaki bért. Az Opera ezen túl tartotta magát önkéntes vállalásához és nem indított csoportos létszámleépítést.

"Az Opera ezért arra kéri saját művészeit és munkatársait, bérlettel vagy jeggyel bíró nézőit, hogy ne dőljenek be a zavarkeltésnek és ne engedjék, hogy Reformáció500 eseménysorozat legfontosabb dátuma, Meyerbeer A hugenották című nagyoperájának bemutatója besározódjék."

"Egyúttal elítéljük a szakszervezeti diktátumot, a jelen felhívás alapján esetlegesen megvalósuló sztrájkot jogellenesként bíróságon támadjuk meg - hisz a felhívás konkrét követeléseket nem jelölt meg, csak egy a szakszervezetek által egyoldalúan összeállított dokumentum aláírásával zsarol" - írják.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018