eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A fanyar humorú magyar szerelmesfilm is indul az Arany Medvéért

Enyedi Ildikó is versenyez az Arany Medvéért a februári Berlinalén. A nagy presztízsű fesztivál hivatalos versenyprogramjában lesz a világpremierje a rendező Testről és lélekről című, a Filmalap támogatásával készült, fanyar humorú szerelmesfilmjének.

A Berlinale szervezői csütörtökön hozták nyilvánosságra tíz alkotás címét, amelyek szerepelnek a fesztivál versenyprogramjában. A Testről és lélekről mellett Aki Kaurismäki finn rendező Toivon tuolla puolen, az amerikai Oren Moverman The Dinner és a brit Sally Potter The Party című új filmje, továbbá a román-német-francia koprodukcióban forgatott Ana, mon amour, a Beuys című német dokumentumfilm, a portugál-francia Colo, Alain Gomis szenegáli rendező Felicité című munkája, a lengyel Angieszka Holland Pokot című filmje, valamint egy chilei alkotás, az Una Mujer Fantástica látható majd a mezőnyben - olvasható a fesztivál honlapján.

Az 1951-ben alapított berlini filmfesztivál a filmművészet és a filmszakma egyik legfontosabb nemzetközi eseménye. A Berlinale az év első A-kategóriás filmes világtalálkozója, Európa legnagyobb nézőszámú filmfesztiválja, tavaly 337 ezer mozijegyet adtak el a vetítésekre.

Magyar alkotás utoljára 2012-ben szerepelt a Berlinale versenyébe, akkor Fliegauf Bence Csak a szél című filmje többek között a zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét nyerte el.

A február 9-én kezdődő 67. Berlinale nemzetközi zsűrijének elnöke Paul Verhoeven (Elemi ösztön, Robotzsaru, Elle) forgatókönyvíró-rendező lesz.

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el korábban, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom - Arany Kamera-díj a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus - a zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO-n nagy sikerrel játszott Terápia című sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett.

A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, ez az első filmfőszerepe. A férfi főszereplő igazi felfedezés, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek. A filmben látható többek között Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin.

A Testről és lélekről az Inforg-M&M Film gyártásában, a Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika (Konyec, Kaméleon, Pánik, Csak a szél, Csicska), Muhi András (Rengeteg, Dealer, Womb - Méh, Csak a szél), valamint Mesterházy Ernő (Konyec, Liliom ösvény), operatőre Herbai Máté (A nyomozó, Utolsó idők, Kút).

A magyarországi bemutatóra sem kell sokat várni: az új Enyedi Ildikó-film március 2-ától már országosan látható lesz a Mozinet forgalmazásában - olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap és a Mozinet közleményében.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×