eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ma kezdődik a Haydn Fesztivál a fertődi Esterházy-kastélyban

Ma Eszterházán a Budapesti Vonósok koncertsorozata, XXII. Haydn Fesztivál, amelynek hat napja alatt hét hangversenyt ad a kamarazenekar a fertődi Esterházy-kastélyban - tájékoztatta az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont az MTI-t.

A Budapesti Vonósok tagjai még 1995-ben határozták el, hogy koncertsorozatot indítanak az Esterházy-kastély tükörtermében. Az együttes repertoárján ugyanis mindig szerepelt legalább egy Joseph Haydn-kompozíció, tisztelegve ezzel is az Esterházy-család zenekarát egykor vezető zeneszerző munkássága előtt.

Idén a húros hangszerek kerülnek a középpontba. A koncertsorozaton elhangzik többek között Haydn, Mozart, Giuliani, Debussy és a Bach-család több tagjának egy-egy zeneműve.

A kamarazenekar első estjén Haydn A filozófus című szimfóniája csendül fel nyitányként, Kocsis Zoltán és fia, Kocsis Krisztián közreműködésével. A helyszín a Marionett színház lesz.

Pénteken a Télikert koncertjén Győri Noémi fuvolán, Koltai Katalin gitáron (Dialogue Duo) kísér majd. Aznap este lesz Dobozy Borbála csembalóművész és a Budapesti Vonósok hangversenye is. Július 23-án a világ egyik leghíresebb hárfaművésze, Catrin Finch szólaltatja meg hangszerén Wolfganag Amadeus Mozart 414-es zongoraversenyét, illetve ízelítőt ad saját zenei világából is Kelta concerto címmel.

A fesztivált záró, a Gambaconsortok a 16. századi Németországból és Angliából című koncerten pedig a Passione consort együttes működik közre július 24-én.

A Budapesti Vonósok XXII. Haydn Fesztiváljának a koncertmestere Pilz János, művészeti vezetője pedig Botvay Károly.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×