eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az Eagles of Death Metal a túlélők előtt lép fel Párizsban

Három hónappal a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások után a túlélők és az áldozatok hozzátartozói előtt ad kedd este koncertet az Eagles of Death Metal amerikai rockegyüttes a francia fővárosban.

A zenekar telt házas fellépésén november 13-án a párizsi Bataclan klubban kilencven embert ölt meg a terembe rontó három terrorista. Az együttes tagjai életben maradtak, a koncertkörutat azonban megszakították. A turné szombat este indult újra Stockholmban. A párizsi fellépés színhelye az Olympia koncertterem, miután a Bataclan csak az év végén fog újra megnyitni.

Az Eagles of Death Metal párizsi visszatérésére a merényletek valamennyi túlélője és az áldozatok hozzátartozói is meghívást kaptak a szervezőktől, így az este egyfajta csoportos terápiának ígérkezik. A közel kétezer fős koncertteremben a fennmaradó helyekre a rockegyüttes rajongói vásárolhattak jegyeket.

A csapat december elején a U2-val együtt fellépett Párizsban, de a merényletek óta ez lesz az első önálló koncertjük Franciaországban. Jesse Hughes énekes-gitáros szerint a koncert lesz számára az igazi terápia a november 13-án átéltek után, és a merényletsorozat több túlélője is hasonlóan nyilatkozott a francia televíziókban.

Az ötszáz túlélőt képviselő Life for Paris nevű egyesület szerint a legtöbb tagjuk számára csak az utolsó pillanatban fog eldőlni, hogy elfogadja-e a meghívást a koncertre.

Az Olympia körül mindenesetre már délután biztonsági kordont állítottak fel a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt. A belvárosi helyszín környékén tilos parkolni és az épületet kizárólag csak a koncert közönsége közelítheti meg.

A francia nemzetgyűlésben közben hétfőn megkezdte a munkáját az a vizsgálóbizottság, amely a terrortámadásokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibák okát keresi.

"Ezer kérdésünk van és válaszokat várunk" - mondta Georges Salines, a November 13, testvériség és igazság nevű egyesület elnöke, aki szerint a merényletsorozat estéjén és a következő napokban a hatóságok "elképesztő felkészületlenségről" tettek tanúbizonyságot a tájékoztatás terén.

Számos család napokig várt arra, hogy valaki megerősítse az elhunyt hozzátartozók halálhírét, Georges Salines például november 14-én egy Twitter-üzenetből tudta meg, hogy a lánya meghalt.

"Egy Excel-táblázat kezelése 130 névvel nem tűnik olyan bonyolultnak" - mondta a bizottság előtt Sophie Dias, a Stade de France nemzeti stadionnál megölt egyetlen áldozat lánya. Elmondása szerint a rendőrség által életbe léptetett, ingyenesen hívható szám külföldről, ahol ő éppen tartózkodott, nem volt hívható.

Caroline Langlade, a Life for Paris alelnöke a bürokratikus közigazgatásban dolgozók embertelenségére panaszkodott. A nőt a Bataclanban ejtették túszul november 13-án. Mobiltelefonjáról hívta a rendőrséget és suttogva beszélt, hogy ne hallják meg a terroristák, de a rendőrség nem volt hajlandó az ügyével foglalkozni.

"Elmagyaráztam, hogy túszul ejtettek, és hogy egy terrorista áll az ajtó mögött. Erre azt válaszolták a telefonban: rendben, de maga most lefoglalja a vonalat az igazán sürgős esetek elől. Majd letették" - emlékezett vissza a nő a képviselők előtt.

Az áldozatok a nem megfelelő politikai válaszokat is kifogásolták és a titkosszolgálatok felelősségét is firtatták.

"Miért van az, hogy amikor bekapcsolom a tévét vagy a rádiót, kizárólag arról hallok, hogy a terroristák megfoszthatók-e állampolgárságuktól?" - kérdezte Grégory Reibenberg, a La Belle Équipe nevű kávéház tulajdonosa, amelynek terasza a terroristák egyik célpontja volt. A férfi a támadásban elvesztette gyermeke anyját és a legjobb barátait.

Szinte valamennyi túlélő azt hangsúlyozta, hogy elsősorban azt szeretné megérteni, hogyan lehetséges, hogy Franciaországban született és felnőtt emberek támadtak honfitársaikra.

A parlamenti vizsgálóbizottság - amely a radikalizálódás problémáját nem vizsgálja - január elején kezdte meg munkáját és július 14-re készíti el jelentését az állami szervek hiányosságairól.

A november 13-ai nyolc helyszínen elkövetett merényletekben 130-an haltak meg és több százan sérültek meg. A vizsgálóbizottság szerint a közvetlen pszichológiailag sérülést szenvedők száma eléri a négyezret.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×