eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bemutatták Liszt Ferenc dedikált portréképét a Pesti Vigadóban

Liszt Ferenc saját kézjegyével ellátott portréfotóját mutatták be hétfőn a Pesti Vigadóban a 150 éves a Vigadó című programsorozat zárásaként; a fényképet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nemzetközi aukción vásárolta meg.

AZ MMA titkársága nemzetközi aukción vásárolta meg 3800 euróért (mintegy 1,2 millió forintért) a felvételt, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárában helyeznek el letétbe. A Liszt Ferencről 1873 tavaszán Bécsben készített portré nagyított másolata a Vigadóban látható majd - mondta el Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a hétfői sajtóeseményen Budapesten.

A főtitkár kiemelte: a Pesti Vigadó - amely a magyar kultúra és az egyetemes értékek szellemi székháza lett - története elválaszthatatlan Liszt Ferenctől, mivel a zeneszerző számos alkalommal adott koncertet az épületben.

Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténész hangsúlyozta: a Pesti Vigadó Liszt-emlékhely, mivel a zeneszerző 1865. és 1885. között több mint 30 alkalommal lépett fel itt dirigensként és zongoraművészként, emellett több mint 100 alkalommal volt jelen egy-egy barátja, növendéke, nagy zenei kortársa koncertjén, jelezve, hogy az esemény az európai zenei élet, a magyar főváros zenei élete számára rendkívül fontos.

A 150 éves a Vigadó programsorozatról szólva Molnárné Szunyi Barbara, a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a rendezvénysorozat ideje alatt és az ahhoz szorosan kapcsolódó eseményekre több mint hétezren látogattak el, a 2015. január 22-i nyílt napon mintegy kétezren tekintették meg az épületet.

Az ügyvezető hozzáfűzte: idén is tartanak majd nyílt napokat, egyet tavasszal, egyet pedig az őszi időszakban, hogy a lehető legtöbben térhessenek be a házba ingyenesen.

A Vigadóban rendezett tavalyi programok közül kiemelte a múlt év áprilisában meghirdetett gyermekrajzpályázatot, a középiskolásoknak szóló művészettörténeti versenyt, valamint Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriuma ősbemutatójának 150. évfordulóját, amely során az eredeti mű rekonstruálására tettek kísérletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×