eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma

Tiltakoznak a velencei festmények eladása ellen

Az olasz kulturális minisztérium és a velencei önkormányzat ellenzéki képviselői is tiltakoznak Luigi Brugnaro polgármester azon terve ellen, amely szerint velencei múzeumok műkincseinek, köztük Gustav Klimt Judit 2. (Salome) című 1909-es remekművének eladásából csökkentené a város adósságait.

Dario Franceschini kulturális miniszter úgy véli, a polgármester terve közvetetten a kormányzatnak szól, hogy adjon több pénzt a városnak. A velencei múzeumok birtokában lévő műkincsek bármelyikének árveréséhez a műemlékvédelem engedélye szükséges. A polgármester tervei ellen a város ellenzéki képviselői is felemelték hangjukat.

Brugnano hangsúlyozta, azoktól a műkincsektől akar megválni, amelyeknek nincs közvetlen kapcsolata Velence történelmével és kultúrájával. Az eladásokkal akár 400 millió euró (124 milliárd forint) bevételre is szert tehet a lagúnák városa.

Egyedül Klimt híres festménye mintegy 70 millió eurót hozhat Velencének. A polgármester el szeretné adni Marc Chagall A rabbi című alkotását is, mindkettőt a Ca' Pesaro palotában lévő modern művészeti galéria őrzi.

A kulturális minisztérium azonban rámutatott arra, hogy mind Klimt, mind Chagall remekét a velencei biennálén állították ki először, tehát nem független a város kultúrájától.

Egyelőre semmiféle lista nincs az eladni kívánt műkincsekről - jelentette ki a polgármester, aki hozzátette, hogy a város kasszájának állapotát mindenki ismeri. "A város megmentése érdekében talán le kell mondani néhány olyan festményről, amely nem kötődik Velence történelméhez" - magyarázta Brugnaro.

A városi költségvetés hiánya csak az idén mintegy 64 millió euró lesz.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×