INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Tiltakoznak a velencei festmények eladása ellen

InfoRádió / MTI
Az olasz kulturális minisztérium és a velencei önkormányzat ellenzéki képviselői is tiltakoznak Luigi Brugnaro polgármester azon terve ellen, amely szerint velencei múzeumok műkincseinek, köztük Gustav Klimt Judit 2. (Salome) című 1909-es remekművének eladásából csökkentené a város adósságait.

Dario Franceschini kulturális miniszter úgy véli, a polgármester terve közvetetten a kormányzatnak szól, hogy adjon több pénzt a városnak. A velencei múzeumok birtokában lévő műkincsek bármelyikének árveréséhez a műemlékvédelem engedélye szükséges. A polgármester tervei ellen a város ellenzéki képviselői is felemelték hangjukat.

Brugnano hangsúlyozta, azoktól a műkincsektől akar megválni, amelyeknek nincs közvetlen kapcsolata Velence történelmével és kultúrájával. Az eladásokkal akár 400 millió euró (124 milliárd forint) bevételre is szert tehet a lagúnák városa.

Egyedül Klimt híres festménye mintegy 70 millió eurót hozhat Velencének. A polgármester el szeretné adni Marc Chagall A rabbi című alkotását is, mindkettőt a Ca' Pesaro palotában lévő modern művészeti galéria őrzi.

A kulturális minisztérium azonban rámutatott arra, hogy mind Klimt, mind Chagall remekét a velencei biennálén állították ki először, tehát nem független a város kultúrájától.

Egyelőre semmiféle lista nincs az eladni kívánt műkincsekről - jelentette ki a polgármester, aki hozzátette, hogy a város kasszájának állapotát mindenki ismeri. "A város megmentése érdekében talán le kell mondani néhány olyan festményről, amely nem kötődik Velence történelméhez" - magyarázta Brugnaro.

A városi költségvetés hiánya csak az idén mintegy 64 millió euró lesz.

A címlapról ajánljuk