INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Bostoni múzeumba kerül a Rothschild-gyűjtemény jelentős része

InfoRádió / MTI
A bostoni Művészeti Múzeumba (MFA) kerül a Rothschild-család egykori hatalmas művészeti gyűjteményének tekintélyes része. A gyűjtemény számos darabját a második világháború alatt a nácik sóbányákban rejtegették - írta a The Boston Globe.

Majdnem hetven évvel azután, hogy a Rothschild-család ausztriai ága 1949-ben felbecsülhetetlen értékű művészeti gyűjteményének megmaradt részével elhagyta Ausztriát - hátrahagyva az örökségnek az osztrák állam által átvett 250 legértékesebb darabját -, a páratlan kollekció most a bostoni Művészeti Múzeumban lel új otthonra.

Alphonse és Clarice Rothschild gyűjteményének 186 darabja kerül az intézményhez a pár unokájának jóvoltából. Az együttesen több millió dollár értékű tárgyak között drágakő-berakásos aranydobozkák, 18. századi francia bútorok, családi ékszerek, értékes könyvek és festmények is találhatóak. A gyűjteményből a múzeum mintegy 80 műtárgyat állít ki a Restoring a Legacy: Rothschild Family Treasures című márciustól látható tárlat keretében.

"Mindig úgy éreztem, leginkább azt szeretném, ha ezek a műtárgyak ide jönnének" - mondta el Bettina Burr, a még a teljes gyűjteményt birtokló Alphonse és Clarice Rothschild unokája, aki 1996 óta vesz részt a bostoni múzeum munkájában.

Az MFA igazgatója, Malcolm Rodgers szerint a felajánlást különlegessé teszi, hogy lehetőséget teremt a második világháború egyik legszomorúbb történetének elmesélésére.

Az osztrák Rothschildok hatalmas vagyont halmoztak fel, miután kulcsszerepet játszottak az ország iparosításában, bankokat, bányákat és vasútkoncessziókat birtokoltak. A család emellett Európa egyik leggazdagabb műkincsgyűjteményét is felhalmozta. Mindez akkor került veszélybe, amikor 1938-ban a náci Németország bekebelezte Ausztriát.

Alphonse és Clarice Rothschild ekkor éppen külföldön tartózkodott, és némi nehézség árán lányaikat is sikerült kimenteni az országból. Azonban Alphonse testvérét, Louis-t foglyul ejtették, és a következő egy évben életéért cserébe a nácik kizsarolták a családtól hatalmas vagyonukat, beleértve a bankokat és a külföldi érdekeltségeket is.

A műkincsgyűjteménnyel Hitlernek külön tervei voltak: a Linzben létrehozandó Führermuseum anyagába szánta a kincseket. Amikor a szövetségesek elkezdték a várost bombázni, a gyűjtemény jelentős részét - mintegy 3500 műtárgyat - a Bécstől nyugatra fekvő sóbányákba szállították, mindeközben pontos dokumentációt vezettek a tárgyakról, így azok legtöbbje jó állapotban vészelte át a háborút.

A háború után az időközben az Egyesült Államokban letelepedett Rothschild-család a nácik által megőrzött műkincsgyűjteményt is magával szerette volna vinni, azonban ennek ára volt: egy 1918-as törvényre hivatkozva az osztrák kormányzat a kincsek legjavának, összesen 250 tárgynak, köztük számos értékes festménynek az átadására kötelezte a családot.

A helyzet az 1990-es években változott meg gyökeresen, amikor az osztrák kormányzat erkölcstelennek nevezve a család és az állam között a háború után létrejött jogi egyezséget, elhatározta az átvett műkincsek visszaszolgáltatását.

A visszaszerzett tárgyak jelentős részét a Rothschild-család 89,9 millió dollár (mintegy 24 milliárd forint) értékben eladta. A gyűjtemény megmaradt részének a bostoni múzeum számára történő felajánlásról Bettina Burr és néhai édesanyja, Bettina Looram döntött.

"A tárgyak így együtt vannak, és nem a világ különböző szegleteiben lesznek elrejtve néhány hatalmasság ebédlőjében. Itt lesznek, ha az emberek meg akarják nézni őket, és én tudni fogom, hogy jó kezekben vannak" - hangsúlyozta Bettina Burr.

A címlapról ajánljuk