eur:
389.53
usd:
364.46
bux:
68219.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csütörtöktől könyvek borítják a Vörösmarty teret

Hagyományosan a díszegyenruhába öltözött Központi Tűzoltózenekar felvonulása nyitja meg június 2-án a 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatát a Vörösmarty téren.

Háromszázhetvenöt könyvújdonságot vehetnek kézbe az érdeklődők a június 6-áig tartó rendezvényen, amelynek központi helyszíne az idén is a budapesti Vörösmarty tér lesz - hangzott el az országos eseményt beharangozó sajtótájékoztatón kedden a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója bejelentette: a Könyvhetet az idén Tóth Krisztina költő, író, műfordító nyitja meg. Az igazgató felidézte: a könyvünnepre a MKKE jogelődjének 1927-es lillafüredi ülésén Supka Géza tett javaslatot, és mint Zentai Péter László fogalmazott, a szervezők azóta is ragaszkodnak az akkor kigondolt szellemiséghez.

Az igazgató elmondta: az idén is minden nagyobb településen megrendezik a Könyvhetet, a fővárosi programsorozatot színesíti a szombati Könyvek éjszakája, amely Bródy János koncertjével kezdődik és utcabállal zárul. A rendezvényre a kiadók szórakoztató programokkal és "extra kedvezményekkel" készülnek. A Vörösmarty téren külön sátrat állítanak az újdonságoknak; itt valamennyi, a Könyvhétre megjelent kötetbe belelapozhatnak az érdeklődők.

Hetven év után először egy határon túli város is csatlakozott az Ünnepi Könyvhéthez, a kolozsvári eseménysorozatot az MKKE 2,1 millió forintos támogatásával rendezik meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a könyvünnep előestéjén bejelentik a Márai-program első fordulójának eredményeit. Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke elmondta, hogy a szervezet két kollégiuma, a Márai Tényirodalmi Ideiglenes Kollégium és a Márai Irodalmi Ideiglenes Kollégium meghozta döntését a 250-250 könyvről, amelyeket az úgynevezett "nemzeti minimumra" lehetett nevezni. Részletes tájékoztatást az elnök csütörtökre ígért.

Kocsis András Sándor, a MKKE alelnöke, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója bejelentette: bejegyzés alatt áll a Supka Géza Alapítvány, amelyet az olvasáskultúra fejlesztésére, a könyvolvasás népszerűsítésére hoznak létre. Az alapítvány működéséhez az NKA-nak, a MASZRE-nak (Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete), valamint a könyvszakma szereplőinek adományaira számítanak.

Első akciójuk keretében egy nyolcvan oldalas Márai Sándor-válogatáskötetet kap ajándékba az, aki szeptember 16. és 25. között az ország valamely könyvesboltjában magyar nyelvű könyvet vásárol. Az alapítványt kilenctagú kuratórium vezeti, amelynek elnöke Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely vezetője.

A könyvheti újdonságokat hagyományosan Tarján Tamás irodalomtörténész mutatta be. Mint fogalmazott: a tavalyi seregszemléhez képest kevesebb "nem a könyvhétre való" kötet kerül majd a standokra. Az irodalmár szerint a kínálatot "érték- és témaszétáradás" jellemzi, a könyvheti kínálat súlypontja az irodalomról az ismeretterjesztő kötetekre helyeződik át.

Műfogsor és orchidea

Példaként a Saxumnál megjelenő Otthonszülés? című kötetet mondta, de megemlítette a Kossuth Kiadónál megjelenő Magyarország orchideáinak atlaszát is. Az MKKE adatsorát ismertetve elmondta: a könyvhéten 99 hazai és 18 határon túli kiadó lesz jelen, körülbelül 375 újdonsággal. Ha valaki valamennyit meg akarná vásárolni, egymillió ötvenezer forintot kellene fizetnie. A könyvheti kötetek átlagára három százalékkal emelkedett, 2838 forint lett. A legdrágább kötet Klein Rudolf a Terc kiadónál megjelent Zsinagógák Magyarországon 1782-1918 című kötete, ez 14900 forintba kerül.

Tarján Tamás a kínálatból kiemelte Lator László A megmaradt világ című, az Európa Könyvkiadónál megjelent visszaemlékezését, Ács Margit Kontárok ideje című kötetét, az újra kiadott Magyar badar limerickgyűjteményt, valamint Orcsik Roland,Kiss Anna, Czigány György, Tóth Erzsébet verseskötetét. Megemlítette, hogy új kötettel jelentkezett Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina, Spiró György, Buda Ferenc, Király Kinga Júlia, Kondor Vilmos, valamint üdvözölte a Noran Libro kiadó vállalkozását, amelyben Gion Nándor elbeszéléseit gyűjtötték össze Műfogsor az égből címmel.

Tarján Tamás üdvözölte, hogy az idén szokatlanul sok női név található az újdonságok között, de kifogásolta a világirodalom háttérbe szorulását.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×