eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Múzeumok Éjszakája is megsínyli a gazdasági válságot

Bár a gazdasági válság miatt a múzeumok látogatottsága nem csökkent jelentős mértékben, a szponzori és állami támogatások csökkenése miatt azonban nehezebb körülmények közt szervezik meg a Múzeumok Éjszakája idei programjait a közintézmények.

Az InfoRádió által megkérdezett közintézmények számára a gazdasági válság miatt az idei évben nagyobb megterhelést jelent megszervezni a Múzeumok Éjszakája programsorozatát. Ennek ellenére, mint azt Kesik Gabriella, a Magyar Nemzeti Múzeum közművelődési főosztályvezetője is elmondta, a Múzeumok Éjszakája olyan esemény, amit a fokozott érdeklődés miatt a nehézségek ellenére is érdemes megtartani.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy bár a múzeum látogatottságában nem tapasztalható jelentős visszaesés, az üzleti bevételek tekintetében komoly bevételkieséssel kell számolnia az intézménynek.

A múzeumba járók összetételében sem tapasztalható jelentősebb eltérés az elmúlt hónapokban a gazdasági válságot megelőző időszakhoz képest. A látogatók többsége továbbra is közép- vagy felsőfokú végzettségű, illetve a legnépszerűbb, úgynevezett sztártárlatok esetében az alacsonyabb végzettségű látogatók száma is jelentősnek mondható.

A múzeumok tematikájától függően nagy arányú lehet még a diákcsoportok és a turisták aránya is. A jelentősebb időszaki kiállítások látogatottságában általánosnak mondható, hogy a jegyet váltók megközelítőleg fele vált teljes árú belépőt, a másik felük pedig valamilyen kedvezményt vesz igénybe múzeumi jegye megvásárlásakor.

Ugyanakkor Baán László elmondta, a munkáltatók által eddig adó- és járulékmentesen biztosított üdülési csekkeket is sokan használták fel a belépők megváltására, ami a jogszabályok módosításával további bevételkiesést eredményezhet a múzeumoknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×