eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Virágvasárnap: "az igazi remény nem egy idea, hanem csakis egy személy lehet"

Ma van virágvasárnap, Jézus jeruzsálemi bevonulásának ünnepe, a nagyhét, a kereszténység legfontosabb hét napjának kezdete. Virágvasárnap vonult be Jézus Jeruzsálembe. Az őt ünneplő tömeg pálmaágakat és levetett ruháit fektette eléje. Erre emlékezve áldják meg az ünnepi miséje előtt a pálmaágakat. Mivel Magyarországon nincs pálma, nálunk barkaszentelést tartanak.

Virágvasárnap a nagyhét, a negyven napos nagyböjt utolsó hetének kezdete. Ezen a napon Jézus szenvedéstörténetét, a passiót helyezi középpontba a katolikus egyház, azt olvasván fel evangéliumként a misén.

Idén ez lesz egyben a XXIV. ifjúsági világnap, amelyet április 5-én, virágvasárnap ünnepelnek Rómában és minden országban a helyi egyházközségekben. Ezen a napon adja át a Szentatya az ifjúsági világtalálkozók keresztjét és a Mária-ikont a Madridi Főegyházmegye fiataljainak. 2011 nyarán a spanyol főváros ad helyet a nemzetközi találkozónak.

XVI. Benedek pápa ünnepi üzenetében azt hangsúlyozza: a politika, a tudomány, a technika, a gazdaság az anyagi források önmagukban nem képesek a valódi reménységet táplálni. A valódi remény egyedül Istenben van. A pápa Szent Pál szavait ajánlja a fiatalok figyelmébe: Pál számára a remény nem egyszerűen egy ideál vagy egy érzés, hanem élő személy: Jézus Krisztus, az Isten Fia. A pápa üzenetének teljes szövege a katolikus.hu oldalon olvasható.

A nagyhét utolsó három napja a szent három nap, nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat. Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékezik az egyház, ekkor a templom minden díszét elrejtik. Nagypéntek az egyetlen olyan nap, amikor nem tart szentmisét az egyház, így az előző nap átváltoztatott ostyával áldoztat. A szertartáson Jézus keresztútja és kereszthalála áll a középpontban. Nagyszombaton semmi nem történik, ez az egyházi év talán legcsendesebb napja. A hívők meglátogathatják a szentsírban fekvő Jézust.

Azonban nagyszombat éjjel - tőlünk délebbre fekvő országokban valamikor éjfél körül, itthon sötétedés után - virrasztani kezd az egyház, és misével ünnepli, hogy hite szerint Jézus feltámadt a halálból ezen az éjszakán. Húsvét vasárnap végül ünnepi nagymisével és körmenettel örvendezik a római katolikus közösség.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×